четвер, 10 січня 2019 р.

Екскурсія у Церкву Трійці (м.Вільнюс)

Під час екскурсії учасники проекту завітали до Церкви Трійці,яка знаходиться в самому серці старого Вільнюса та зустрілися з його настоятилем. Храм у 1514 році разом із дзвіницею збудував на знак подяки за перемогу під Оршею над московитами князь Костянтин Острозький. Її поставлено на місці старого дерев’яного храму ХІV століття, зведеного княгинею Юліяною — дружиною Великого князя Литовського Ольґерда на місці смерті (1347 р.) Ольґердових дворян Антонія, Івана та Євстатія.
Церква Трійці входить у комплекс Віленського василіянського монастиря, найціннішою архітектурною пам’яткою якого є вхідна брама з триповерховим фасадом, побудована в 1761 році в стилі пізнього бароко.
Монастирський комплекс і церква неодноразово перебудовувалися. Найбільших змін вони зазнали в другій половині ХІХ століття в часи російської окупації Литви. Тоді в храмі змінили вежі, доліпили арки та спорудили дерев’яний купол відповідно до московської традиції, а від старих монастирських будівель залишилися тільки зовнішні стіни. Весь внутрішній простір був перебудований. Також монастирський комплекс постраждав у часи радянської окупації.
Лише 1991 року монастир і церква Пресвятої Трійці були повернуті отцям Василіянам, які поступово реставрують і відроджують храм.
Тут установлено пам’ятну дошку з написом українською і литовською мовами: «У церкві Пресвятої Трійці 13 років свого подвижницького життя провів святий Йосафат Кунцевич — апостол єдності Церков. Загинув мученицькою смертю року Божого 1623».
Зараз цей храм передано українській громаді Вільнюса.


Немає коментарів:

Дописати коментар