середа, 26 червня 2019 р.

Мандрівки рідним краєм

              
25 червня 2019 року в приміщенні Великобірківського будинку творчості школяра відбулась презентація книги «Мандрівки рідним краєм». Її автор – працівник цього закладу освіти, керівник туристських гуртків, методист – Тарас Серба. За час роботи в будинку творчості проведено багато мандрівок, накопичено величезний досвід, зібрано і систематизовано матеріали по проведенню походів – це розробки маршрутів, опис екскурсійних об’єктів, звіти про проведені походи та екскурсії.


         
На презентацію були запрошені люди,які причетні до виходу книги, представники районної адміністрації, районної ради, відділів освіти та молоді і спорту, селищні та сільські голови, представники районної бібліотеки, вчителів, керівників гуртків з туристсько-краєзнавчої роботи, туристський актив селища.
      
Формат презентації передбачав розповідь про історію створення видання. Запрошені мали змогу оглянути невелику виставку методичних матеріалів, посібників, звітів про різноманітні походи, а також виставку спеціального туристське спорядження, яке незвичне а часто і невідоме для загалу, але застосовується в походах.
З вітальним словом виступили голова Тернопільської районної державної адміністрації Олександр Похилий та голова Тернопільської районної ради Андрій Галайко. Про ідею створення видання розповів начальник відділу освіти Василь Цаль. Під час огляду видання розповіли про своє враження та висловили побажання селищний голова Великих Бірок Роман Мацелюх, сільський голова с.Ступки Ігор Радецький, турист-пішохідник, перший тренер Т.Серби – Ігор Подольський
Під час огладу видання основною лінією проходила ідея, що ми повинні відкрити Україну, всій рідний край, для наших дітей, один для одного і самі для себе.

       
Стосовно Тернопільського району – то ця територія пройдена повністю у різні роки, маршрути апробовані (звичайно що зміни на маршрутах є кожного року…). В багатьох місцях були проведені змагання.

                  
Видання цікаве і корисне воно для кожного. Потрібне в роботі вчителів, керівників туристичних гуртків. 
Видання містить:
- історичну довідку та картографічний матеріал про Тернопільський район;
- відомості про краєзнавчі об’єкти в селах району;
- інформацію про місця проведення змагань з різних видів туризму – пішохідного, водного, велосипедного, а також із спортивного орієнтування;
- інформацію та перелік пам’яток історії та культури, природньо-заповідного фонду, пам’яток новітньої історії
- пам’ятники відомим особистостям та нашим видатним землякам
- поради та рекомендації по організації і проведенню походів та екскурсій;
- розробки туристичних маршрутів різної тематики та складності;
- розробки екскурсій;
- фотографії та картографічний матеріал.
Після завершення огляду частина запрошених під керівництвом Тараса Серби вирушила в велосипедну мандрівку територією Тернопільського району «Стежками козацьких звитяг» по маршруту «селище Великі Бірки – Козацька могила та Козацький Дуб – с.Товстолуг – с.Красівка – ур.Красівка – Дичківське джерело – селище Великі Бірки». Цей маршрут описаний в даному виданні.
Кожен із учасників мандрівки відкрив для себе невідомі місця Тернопільського району та висловили побажання про наступне проведення мандрівок.
Висловлюємо подяку Тернопільській районній державній адміністрації та Тернопільській районній раді за сприяння у видавництві книги.

 


                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар