пʼятниця, 7 серпня 2020 р.

Озеленюємо Україну

 #ОзелененняУкраїни

Сучасна назва селища Великі Бірки походить від староукраїнського слова "бір", що означає сосновий ліс. У XV ст. між річками Серетом і Гнізною був великий ліс, тому селище дістало назву Бо́рки від місцевості де воно виникло. Про це нагадують зображені соснові гілочки на гербі і прапорі селища.

Усвідомлюючи важливість зберігання та примноження природніх насаджень, а особливо тих, які фактично є талісманами нашого населеного пункту, вихованці Великобірківського будинку творчості школяра, які стали учасниками Всеукраїнського проекту "Озеленення України" вирішили дізнатися про секрети вирощування різноманітних хвойних рослин. Нашу ініціативу підтримала та з радістю запросила на свою присадибну ділянку у Великих Бірках пані Тетяна Гамалевич. Хоч на її подвір’ї ландшафтрий дизайн тільки формується, проте тут можна побачити понад 50 рідкісних декоративних рослин, значна кількість з яких є хвойними.А це і кедри, сакура, гібіскус, декоративні ялівці, модрини, нектарин, гортензії, лаванда,туї різних видів, оцтове дерево, лохина, деревовидна ожина, магнолія. З кожною рослиною пов’язана цікава історія чи легенда.
Родзинкою стало знайомство із 3-річною маленькою сосною, яка вирощена із насіння старих сосен, які росли навколо ділянки. У нас виникла ідея вирощення молодих пагонів сосни для подальшого висадження на визначених ділянках, щоб ці вічнозелені насадження милували око нашим односельчанам та гостям нашого селища і підтверджували історичну цінність назви поселення.
Заключним акордом стало нагородження іменними сертифікатами учасників Всеукраїнського конкурсу малюнків "Озеленення України", що проводився в лютому 2020 р. за сприяння народних депутатів України Ірини Верещук, Дмитра Лубінця та Українського державного центру позашкільної освіти у 5 тематиках:
Озеленення України,
Екологія,
Збереження планети,
Дерева, парки, алеї, зелені насадження,
Разом ми врятуємо планету.
Отож, вітаємо учасників Всеукраїнського конкурсу малюнків:
Барана Віктора (Збереження планети),
Баран Ольгу (Збереження планети),
Возьну Софію (Дерева, парки, алеї, зелені насадження),
Гавраду Ірину (Збереження планети, Озеленення України),
Гайдукевич Валентину (Збереження планети),
Гайдукевич Юлію (Разом ми врятуємо планету),
Жук Юлію (Екологія, Збереження планети),
Злонкевич Юстину (Екологія),
Зотову Анастасію (Екологія),
Кметик Анастасію (Дерева, парки, алеї, зелені насадження),
Миколаїшин Тетяну (Екологія, Збереження планети, Разом ми врятуємо планету)
Якубовича Максима, (Екологія),
Януш Соломію (Разом ми врятуємо планету)!
Сподіваємося, що це тільки початок нашої діяльності на шляху до культурного озеленення нашого селища у поєднанні з сучасним ландшафтним дизайном!
 
           
         
                                                        
           
    
                                              
      
   
   
   
   
                                                  

Немає коментарів:

Дописати коментар