середу, 6 червня 2018 р.

Екскурсія у Музей технологій минулого

                                      
Два десятки макетів забутих технологій античності, середньовічних машин, механізмів Леонардо да Вінчі та військових винаходів сьогодні мали можливість оглянути і випробувати в дії вихованці технічних гуртків Великобірківського БТШ у нестандартному музеї – МУЗЕЇ ТЕХНОЛОГІЙ МИНУЛОГО.
Музей цікавий і нестандартний тим, що експонати можна не лише побачити і дізнатися про них певну інформацію, а й самостійно спробувати принцип дії різних механізмів. Це винаходи періоду античності, Середньовіччя, в тому числі й відкриття Леонардо да Вінчі, що стосуються побутової техніки. Є окрема зала з військовою інженерією.
Гуртківці з цікавістю дізнавалися, яким чином в давні часи піднімали воду, висушували болота, який був перший в Європі годинник, які були середньовічні дверні замки, підйомні пристрої та метеорологічні прилади, а також перші прилади для вимірювання відстані. Чималий інтерес викликала й військова техніка – вогнемети, штурмові вежі, драбини, тарани, бойові колісниці тощо.
У музеї можна спробувати принцип дії гвинта Архімеда, який сконструйований таким чином, що при обертанні ручки вода набиралася в нижню частину труби і по спіралі піднімалася вгору. Крім того відвідувачам дозволяють «попрацювати» з підйомним краном та машиною для виготовлення напилків. Також можна спробувати відсунути середньовічний дверний замок і випробувати штурмову драбину. До речі, останню винайшов Леонардо да Вінчі. Вона досі використовується як пожежна драбина.
Екскурсовод розповіла багато цікавих фактів про дані винаходи. Ось один із них : Виявляється, у давній Європі існував вогняний годинник. – Одна свічка дорівнювала добі. – На задній частині свічника були позначки з годинами. В міру танення свічки визначали, котра година. Згодом до цього годинника додали функцію будильника, що спрацьовував наступним чином: на відповідному рівні позначки години встановлювали металевий штир. Коли свічка танула до певного рівня, металевий предмет падав і робив гучний звук. Так люди дізнавалися про те, що пора прокидатися.


Немає коментарів:

Дописати коментар