четвер, 21 листопада 2019 р.

Жива історія нашого селища- Борецький замок

Цікава трагічна і велична історія містечка (з 1243 року і до ХХ століття), яке мало свій величенький Борецький замок (подібний на Збаразький формою і розміром), як фенікс з попелу Борки знову і знову розпочинали своє життя маючи різних правителів і власників. Підготував історію для своїх великобірківчан голова смт Мацелюх Роман Євгенович. Ми з Великобірківського БТШ були раді долучитись і запросили у гості славну команду, яка вже третій рік працює над створенням бронзових макетів зруйнованих пам'яток Тернополя архітекторів Володимира Крісу та Бориса Солоніна. Товариство познайомилось з різними концепціями подачі пам'яток. Так, наприклад, Луцький замок був створений і для тих, хто може "бачити" руками, то б то слабозорих та незрячих людей, а карбування імен випускників Першої української гімназії м. Тарнополя спонукає до дослідження їх внеску у розвиток людства.
Цікавою була пропозиція перейменування вулиці Гагаріна у Замкову, адже саме там колись були мури давньої фортеці. Сьогодні замок можна побачити тільки на гербі містечка.
Такі змістовні зустрічі проводить бібліотека Великих Бірок. Затишний простір зручний і має необхідну техніку для організації пізнавальних лекцій і переглядів фільмів (порадила фільм про Михайла Галущинського та Орнаменти долі (КП Кінодністер)). Колись у Великіх Бірках велась активна просвітницька робота, працювала Просвіта, можливо час прийшов нових відкриттів разом з "Просвітою"? 

Немає коментарів:

Дописати коментар