вівторок, 21 січня 2020 р.

Екскурсія у Лозівську астрономічну обсерваторію

Кульмінаційним завершенням інженерного тижня в рамках проведення Всеукраїнського тижня науки і техніки для найактивніших вихованців науково-технічних гуртків Великобірківського БТШ стала екскурсія в астрономічну перлину Тернопільщини - ЛОЗІВСЬКУ АСТРОНОМІЧНУ ОБСЕРВАТОРІЮ!
Дітей радо вітали керівник астрономічного гуртка Свинарик Тетяна Олександрівна та вчитель фізики і астрономії НВК "Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ", керівник астрофізичного гуртка, член Астрономічного товариства Тернопільського району "Небозвід", ідейний натхненник створення самої обсерваторії Шемеля Михайло Андрійович.
Вихованці гуртків «Паперокручення», «Початкове технічне моделювання», «Вступ до робототехніки» та «Дитячої анімації» із великою цікавістю оглянули будівлю обсерваторії і дізналися, що під її куполом розташований телескоп-велетень: 375-міліметровий рефлектор Ньютона з коректором поля на монтуванні “Білий лебідь” (WSF-240) тернопільського виробництва, призначений для фотографування і дослідження об'єктів глибокого космосу (діп-скай). Ввечері, купол обсерваторії розкривається і цей велетенський телескоп фотографує задані комп’ютером небесні тіла (точніше — астрономічні об'єкти), тобто будь-який природній об'єкт, який є в космосі: комети, планети, метеорити, астероїди, зірки тощо.
Сонячна погода дозволила нам спостерігати через телескоп із вмонтованим сонячним фільтром за небесною зіркою, що є центром Сонячної системи.
Також ми дізналися про планетну астрозйомку, ознайомилися, яким чином можна фотографувати через телескоп і які технічні аксесуари для цього потрібно мати.
А ще змогли через різні телескопи спостерігати за наземними об’єктами, що знаходяться на далекій відстані, відіграючи роль підзорної труби.
Мега-круто, що одна з найкращих астрономічних обсерваторій знаходиться на теренах нашого краю. Ця сільська обсерваторія наповнена сучасним обладнанням - потужним телескопом з автонаведенням, компʼютерами та навчальними матеріалами. Усе це дозволяє проводити дослідження небесних тіл, покращити вивчення астрономії та фізики, популяризувати астрономію серед населення та здобувати практичний досвід зацікавленими цією наукою дітьми та молоддю.
Щиро дякуємо за можливість здобувачам освіти нашого закладу навчатись у віддаленій школі STEM-освіти на базі ЛОЗІВСЬКОЇ АСТРОНОМІЧНОЇ ОБСЕРВАТОРІЇ!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар