пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

Районна краєзнавча конференція

«Невмируща слава — слава героям-воїнам УПА»
У НВК «Великобірківська ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія ім. С. Балея» 20 жовтня відбулася районна краєзнавча конференція пошукових та науково-дослідницьких учнівських робіт «Невмируща слава — слава героям-воїнам УПА», організована Великобірківським БТШ спільно з відділом освіти Тернопільської РДА.


Участь у заході взяли представники кращих пошукових загонів, учні загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, учителі історії та педагоги-організатори, які поділилися результатами науково-історичних досліджень феномена УПА.
Духовна сила українських повстанців і пам'ять про їх безвинну жертву особливо важливі у наш час. Тож ми маємо обов’язково берегти пам'ять про всіх героїв, які поклали голови за нашу честь, гідність і свободу. Не забуваймо про це…
Конференцію розпочали святковим концертом в актовій залі школи. Ведучі, Діана-Марія Баула та Захар Маценько, розповіли коротку історію УПА під супровід тематичного слайд-шоу з ілюстраціями світлин тих часів.
Упівці… Вони боролися за справжню свободу, яку, на жаль, кваліфікували як український націоналізм, і, безперечно, внесли свою частку в здобуття Україною незалежність. Одним із повстанців був і Зиновій Степанович Сердюк, учасник національно-визвольних змагань, літературно-громадський діяч, колишній стрілець сотні «Бурлака». Він з радістю прийняв запрошення організаторів відвідати захід. Попри те, що йому пішов 91-й рік каже, що почувається здоровою людиною і детально пам’ятає часи, коли молодим вступив до УПА.
— Про все, що пережив, що бачив, про що дізнавався від інших, з книжок, я пишу у своїх віршах. Сьогодні у світ вийшли вже 23 мої збірки, ще дві готують до видавництва. УПА змінила мене, змінила Україну, породила безліч патріотів, які до скону любили рідну землю і йшли у бій, не знаючи страху, не боячись смерті, — сказав під час виступу Зиновій Сердюк.

З уст школярів злітали рядки патріотичних віршів, партизанських пісень про упівців, подвиг яких оспівано в піснях і думах народних, в переказах і легендах. 





Учасники конференції поклали квіти до могил воїнів УПА та вшанували героїв хвилиною мовчання.
Виступив перед педагогами та учнями, які з’їхалися з усього району, і кандидат історичних наук, котрий займається дослідженням діяльності УПА Сергій Волянюк, з яким учасники конференції провели екскурс у минуле — з часів повстанців до сьогодення. Науковець провів паралелі між давноминулими подіями в Україні та сучасністю і наголосив, що історичний досвід свідчить про те, що держава не існує без армії — так було за часів козацтва, УПА і вже за незалежності.
— Невблаганний час стирає прізвища і навіть дати з надмогильних плит. Та нашим обов’язком сьогодні є пізнати та передати нащадкам сторінки тієї епохи, яка називається історією Української повстанської армії, — зазначила методист Тернопільського районного методичного кабінету Оксана Брикайло, яка після закінчення урочистої частини ознайомила усіх з програмою та змістом краєзнавчої конференції.

Пленарне засідання відбувалося у двох секціях — вчителі історії та учні-дослідники захищали пошукові та науково-дослідницькі роботи, а педагоги-організатори та лідери учнівського самоврядування звітували щодо районного краєзнавчо-пошукового проекту «Непоборні». 
Оцінювало роботи поважне журі, до якого увійшли кандидат історичних наук, викладач ТНПУ ім. В. Гнатюка Володимир Кіцак, кандидат історичних наук, дослідник УПА — Сергій Волянюк, методисти Тернопільського районного методичного кабінету — Оксана Брикайло та Ірина Руцька, методист Великобірківського БТШ Ольга Урманець та завідувач методичного кабінету Тернопільського району Галина Кубелко. Вони відзначили кращих юних дослідників та їх кураторів, яких буде нагороджено почесними грамотами.

Немає коментарів:

Дописати коментар