пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

Урочиста академія з легендарним капітаном незламного тральщика «Черкаси»- Юрієм Федашем

Урочиста академія з легендарним капітаном незламного тральщика «Черкаси»- Юрієм Федашем.
27 жовтня в Тернопільській райдержадміністрації відбулася урочиста академія з нагоди зустрічі з легендарним капітаном незламного тральщика «Черкаси» - ЮРІЄМ ФЕДАШЕМ.
В заході, організованому Великобірківським будинком творчості школяра та відділом освіти райдержадміністрації. взяли участь лідери учнівського самоврядування та педагоги-організатори району.
Морський тральщик "Черкаси" був останнім з українських військових кораблів у кримських водах, який гордо ніс на флагштоку прапор України, а екіпаж зберіг вірність Україні і відважно та грамотно чинив спротив штурмовим групам російських окупантів.
Адже, не було, мабуть, в Україні людини, а тим більше в нашій області та в селищі, яка б з тривогою і гордістю не стежила наприкінці березня 2014 року за діями морського тральщика «Черкаси», екіпаж якого відмовився здатися окупантам під час подій у Криму, коли все узбережжя півострова, як і більшість українських військових кораблів, дислокованих у цьому регіоні, були в руках російських спецзагонів.
Перехоплювало подих, коли читали інформаційні повідомлення в Інтернеті, дивилися телевізійні новини про те, як противився цей невеликий корабель спробам росіян його підкорити. Його екіпаж разом зі своїм командиром Юрієм Федашем не тільки не виконав ультиматум противника про здачу, а й спробував прорватися із заблокованої бухти Донузлав, яку росіяни перекрили спеціально потопленими кораблями.
Командир корабля, Юрій Федаш - наш земляк, справжній народний герой України, який народився в селищі Великі Бірки, навчався у Великобірківській школі і відвідував гуртки Великобірківського будинку творчості школяра.
Сьогодні присутні із перших вуст почули спогади про той непростий час, коли корабель опинився в оточенні російських загарбників.
На завершення зустрічі присутні висловили свою повагу і захоплення мужності та відвазі героя-земляка. Використовуючи публікації в пресі та інтернет-виданнях, відео, що стосуються тральщика «Черкаси» гуртківцям вдалося узагальнити всю інформацію в пошуково-дослідницьку роботу.
Рукопис матеріалів пошукової роботи, який з часом може стати безцінною додатковою інформацією при вивченні тем новітньої історії в навчальних закладах району, вручено Юрію Федашу.

Немає коментарів:

Дописати коментар