субота, 17 листопада 2018 р.

СТАРОВИННА ПАМ'ЯТКА ТУРЕЧЧИНИ: МЕЧЕТЬ ХЮРРЕМ СУЛТАН В СТАМБУЛІ

                                     
Діти із всіх куточків України, перебуваючи із почесною місією в Туреччині змогли насолодитися духом старовини і помилуватися на комплекс релігійних і благодійних будівель, зведених турецьким султаном Сулейманом і його коханою дружиною Роксоланою.
Легенда свідчить, що під час одного з набігів кримських татар в полон була взята 15-річна дочка українського священика Настя Лісовська. Юну красуню привезли до Туреччини і виставили на продаж на невільничому ринку Стамбула.
За щасливим збігом обставин дівчину купили для гарему молодого султана Сулеймана, якому на той момент було 26 років. За чарівну посмішку і життєрадісний характер султан назвав невільницю Хюррем («весела») і полюбив її всім серцем. Європейські дипломати називали дівчину Роксоланою, підкреслюючи цим ім'ям її слов'янське походження.
Щоб увічнити пам'ять про свою кохану, султан Сулейман збудував для неї мечеть. Будівництво тривало з 1538 року по 1551 рік на місці того самого ринку, на якому продавали невільниць. Практично кожен елемент цього дивного старовинного комплексу символічний. Наприклад, чотири мінарети вважаються символом правління Сулеймана, який був четвертим султаном Стамбула. 10 балконів на них означають, що він був десятим в династії
Коли будівництво було закінчено, Хюррем Султан створила власний фонд і на зібрані гроші побудувала навпроти мечеті грандіозний благодійний комплекс (Кюллі), третій за величиною в Стамбулі.
При будівництві мечеті каміння дуже щільно підганяли один до одного, тому шви між ними стали практично непомітними. Стіни мечеті покрили порцелянової плиткою. На деяких плитках написали вірші, присвячені Роксолані.
Кафедру мінбару всередині мечеті прикрасили різьбленням по дереву. Михраб декорували в стилі бароко і заповнили «сталактитами». Цим мечеть Хюррем Султан відрізняється від своїх сучасних побратимів, розписаних в білих, сірих і блакитних тонах.
Після смерті султан Сулейман і його дружина Хюррем були поховані в мавзолеях, розташованих на території мечеті Сулейманіє, в мальовничому зеленому саду з кипарисами. Тут же свій останній притулок знайшли деякі інші султани, їхні родичі та видатні державні діячі.

Немає коментарів:

Дописати коментар