субота, 17 листопада 2018 р.

ПАРК МІНІАТЮР В СТАМБУЛІ

                                   
Юним посланцям миру і добра вдалося познайомитися з великою колекцією пам'ятників турецької історії та культури, побувавши в різних регіонах Туреччини, адже всі вони представлені на території незвичайного парку - стамбульському парку мініатюр.
Всі архітектурні споруди виконані в масштабі 1:25. Більше 120 пам'яток країни розташувалися в тіні зеленіючих дерев серед декоративних басейнів.
Парк мініатюр відкрився в Стамбулі в травні 2003 р, площа його становить 60 тис. кв. м, з них чверть вже зайнята скульптурами. У парку представлено 57 стамбульських пам'яток, 51 пам'ятка з Анатолії і 12 - з територій Оттоманської (Османської) імперії, в наш час розташованих за межами країни.
Прогулюючись по парку діти із захопленням фотографувалися біля величних споруд, а також перевіряли свої знання англійської мови, адже біля кожної пам’ятки розміщено короткий опис на англійській та турецькій мовах.
Галатская вежа тут є сусідами з Софійським собором, трохи віддалік підносяться палац Долмабахче і Блакитна мечеть, а поруч з'єднує береги декоративної протоки Босфор міст.
Переміщаючись від макета до макету, ми побачили мечеть Аль-Акса, розташовану на Храмовій горі в Єрусалимі, мечеть халіфа Омара і ворота Дамаску - пам'ятки Старого міста Єрусалима; познайомилися з мечеттю Мухаммеда Алі-паші в Каїрі.
У парку мініатюр ми отримали відомості про архітектурні пам’ятки, щоб потім мати можливість впізнавати їх під час прогулянок по Стамбулу. А це палац Чираган, мечеть Сулейманіє, фортеця Румелі Хисар, церква Святого Антонія і церква Святої Ірини.
Кам'яні будинки в Мардіні, мечеть Аладдін в Коньї, Пергамський вівтар, мечеть Іса-Бей в Сельчуке, мечеть Улу-Джамі в Бурсі, де існує нині храм Артеміс, підірваний міст у боснійському Мостарі - завдяки майстерним турецьким реконструкторам на нас чекала маса нових відкриттів і вражень .
Також в парку є крихітна залізнична мережа, аеропорт з макетами літаків, борознять водні канали кораблі і судна, а також тисячі жителів цих мініатюрних міст.

Немає коментарів:

Дописати коментар