субота, 17 листопада 2018 р.

ПРОГУЛЯНКА НА ТЕПЛОХОДІ ДО ОСТРОВА ХЕЙБЕЛІАДА

Чудовим подарунком від Генерального консульства України в Стамбулі для юних посланців миру і добра стала морська подорож до Принцевих островів - невеликого архіпелагу в Мармуровому морі, розташованого неподалік від Стамбула та відвідування старовинного чоловічого монастиря Святої Трійці на острові Хейбеліада.
Острів Хейбеліада є другим за розміром з дев`яти Принцевих островів. Площа його дорівнює 2,5 кв. км. Населення, яке постійно проживає на острові, налічує трохи більше 4-х тисяч чоловік. 
Близько двох тисяч років тому острів називався Халки, що в перекладі з грецького означає "мідний". Таке прізвисько ця скромна ділянка суші отримала за те, що володіє величезними запасами міді. Вона добувалася тут багато сотень років, і деякі ділянки суші були покриті через це нальотом червонуватого кольору. "Мідний острів" в 1522 році був захоплений турками і став з тих пір називатися Хейбеліада, що в перекладі з турецької означає досить дивне поняття - "острів з сумкою". Чому цей острівець отримав таку назву, достеменно невідомо. Можливо, подібні асоціації викликали гірські старателі, обвішані своїми інструментами, або заможні стамбульські торговці, які приїжджали сюди, щоб придбати один з симпатичних особнячків з чудовим видом на море. Хейбеліада, як і майже всі Принцеві острови, багато століть використовувався в якості місця заслання. На нього привозили спадкових принців і принцес, які могли хоч якось загрожувати навіть одним своїм існуванням. Але селилися на ньому і прості рибалки, і багаті євреї, і греки, які володіли в Стамбулі банками і магазинами.
В даний час Хейбеліада є дуже красивим курортом, на якому проживають тільки дуже багаті люди, які можуть дозволити собі придбання нечувано дорогої нерухомості на цьому райському острівці. Як і на всіх інших островах Принців, на ньому заборонений автомобільний транспорт. Переміщуватися по дорогах острова можна або пішки, або на велосипедах і фаетонах (це різновид кінного візка). Виняток було зроблено тільки для поліцейських і пожежних автомобілів. Завдяки такій забороні турецька влада зберігає екологію краю, зокрема, Мармурового моря. 
Острів Хейбеліада відомий, перш за все, старовинним чоловічим монастирем Святої Трійці. Часом заснування цієї обителі вважається IX століття. У 809-811 роках на острові жив Феодор Студит, православний Патріарх, шанований після смерті як святий. Саме він і заснував тут чоловічий монастир. У свій час при обителі існувала і богословська школа, але в 1971 році вона була закрита. Цікаво, що при семінарії була велика бібліотека. У ній був знайдений найдавніший рукописний документ, відомий як Сугдейский Синаксар. Зараз він зберігається в одному з стамбульських музеїв.
Монахи дуже гостинно зустріли українських дітей, ми разом помолилися за мир та єдність в старовинній церкві, нагодували смачним обідом, а також провели невеличку екскурсію. Цікаво, що на території монастиря на сьогоднішній день росте 66 видів біблійних рослин. А ще відкривається чудовий краєвид на море.

Немає коментарів:

Дописати коментар