четвер, 15 жовтня 2020 р.

ІСТОРІЯ № 12. СВЯТА ПОКРОВА

 #БТШ_60!#Великі_Бірки!

ІСТОРІЯ № 12.
СВЯТА ПОКРОВА
Героїчною, визначною та важливою датою у житті нашого українського народу є 14 жовтня. Вона несе за собою чотири великих, патріотичних свята. Перше християнське свято - це свято Пресвятої Покрови Богородиці, друге – День українського козацтва, третє – День УПА, та четверте – День захисника України.
У Великобірківському будинку творчості школяра вже традиційними є заходи, приурочені цій даті і вартують особливої уваги у літописі закладу.
Важливим досягненням для нашого закладу є участь вихованців впродовж багатьох років у щорічному Обласному конкурсі-огляді стрілецької та повстанської пісні, поезії та творів образотворчого мистецтва «Свята Покрова».
Так вихованець вокального гуртка Матушевський Дем’ян (керівник Стадник Володимир Олексійович) у 2005р зайняв ІІ місце, а у 2006 – І місце (виконувалася стрілецька пісня «Ой чути, чути»)
А також Матушевський Дем’ян в 2005 році був учасником дитячо-юнацького фестивалю «Сурми звитяги», що проводився у м.Львові.
В 2007 році вихованці вокального гуртка стали активними учасниками районного конкурсу повстанської пісні, присвячений 100-річчю з дня народження Шухевича та 65-річниці створення УПА, де представили насичену програму:
- хоровий колектив:
1. «Машерують вже повстанці» - муз. і сл. Р. Купчинського
2. «Йшли селом партизани» - муз. Ю. П’ясецького, сл. О. Дрот
3. «Заплакали карії очі» - муз. і сл. народні.
- Тріо у складі Ю. Демидася, О. Музики, І. Демидася:
1. «Ой чути, чути» - муз. і сл. народні
2. «Іди від мене» - муз і сл. народні.
- Соло Мату шевська Діана: І місце
1. «Серед вічних снігів» - муз. народна, сл. М. Капельгородського
В тому ж році під час обласного конкурсу повстанської пісні, присвячений 100-річчю з дня народження Шухевича та 65-річниці створення УПА (4 листопада 2007 року, м.Тернопіль ТАНГу) Матушевська Діана, виконавши пісню «Серед вічних снігів» - муз. народна, сл. М. Капельгородського посіла ІІ місце
У 2013 році умовами обласного фестивалю патріотичної прози, поезії і творів образотворчого мистецтва «Свята Покрова», присвячений 200-річчю з дня народження Т.Шевченка стала драматизація одного з розділів поеми «Гайдамаки».
Творчий колектив Великобірківського БТШ у складі: Лісовської Анастасії, Гончар Анастасії, Урманця Ігоря, Пруса Віталія, Гордія Романа, Гнатишиних Ігоря та Романа, відповідно до проведеного попереднього жеребкування, інсценізував уривок «Гонта в Умані», взявши участь в номінації «Художнє читання з елементами драматизації» ( керівники Злонкевич С.В. та Урманець О.Д.)
Потрібно наголосити, що на цей час у нашому закладі драматичного гуртка не було, і творчий колектив був фактично сформований із активних вихованців різних гуртків. Приємно, що журі достойно оцінило таланти наших акторів і відзначило грамотою департаменту освіти «За сценічність»
У 2014 році обласний фестиваль патріотичної пісні, прози і поезії, творів образотворчого мистецтва «СВЯТА ПОКРОВА», був присвячений відзначенню 100-річчя створення легіону УСС, Героям Майдану, воїнам АТО.
В цьому році учасниками фестивалю від Великобірківського БТШ були:
- твори образотворчого мистецтва (студія образотворчого мистецтва, керівник Шкивул Т.Ю);
- танці «Український святковий», «Квіти героям» (танцювальний колектив «Барвінок», керівники Лузан Т.М., Стадник В.О.);
- виставка робіт гуртка «ПТМ» та гуртка «Паперопластика» (керівники: Урманець О. Д., Лисак Н.А.).
Крім цього, вихованці туристичних гуртків також долучалися до відзначення героїв УПА, бравши участь у:
- Обласній тереновій грі для дітей та молоді «Легенда УПА». (2007 р. м. Теребовля., зайнявши ІІ місце у виді «Смуга перешкод», І місце у параді, виряді, ІІІ місце у мистецькому представленні та ІІ місце у виді «Легенда УПА»;
- Відкритій особистій Першості Тернопільського району зі спортивного орієнтування. присвяченій 67-річниці УПА (2008, 2009, 2010, 2011, урочище Лозова), де щороку здобували призові місця.
- Туристсько-краєзнавчому поході школярів та молоді району в рамках декади національно-патріотичного виховання «Шляхами героїв» по території Бережанського району Тернопільської області. (8-10 жовтня 2010 року)
 Особистій Першості Тернопільського району зі спортивного орієнтування присвяченій Дню захисника України, 7 жовтня 2018 року в урочищі Красівка.
28 жовтня 2015 року ми стали учасниками великого торжества. На теренах Великих Бірок волонтером Гоч Світланою Василівною було організовано зустріч воїнів розвідувальної бригади 128 ОГПБ з нагоди їхнього ДЕМБЕЛЮ. Саме паперовими кажанами, які є їхніми талісманами, вихованці гуртка "Патріотичний клуб", учні НВК "Великобірківська ЗОШ І-ІІІ ст-гімназія ім. С.Балея" привітали і висловили наше велике людське спасибі ВОЇНАМ СВІТЛА, які віддали країні рік і два місяці свого громадянського обов’язку, а разом з ним багато сил, праці і здоров’я.
Вагомою подією в історії селища стало відкриття пам’ятної меморіальної дошки воїну УПА Худзію Петру (позивний «Хмара») 13 жовтня 2017 року , у переддень 75-ї річниці створення УПА, на фасаді Великобірківського БТШ та музичної школи. Він був у лавах повстанців, які боролись за державну незалежність України. 
26 жовтня 2017 року у малому залі Тернопільської РДА відбулась урочиста академія «Слава України» з легендарним капітаном незламного тральщика «Черкаси», капітаном 2-го рангу ВМС ЗС України, уродженцем Великих Бірок Тернопільського району. - ЮРІЄМ ФЕДАШЕМ, де були присутні лідери та куратори учнівського самоврядування Тернопільського району і мали нагоду поспілкуватися з Юрієм Петровичем і почути з перших уст про розвиток подій в той непростий час, коли корабель опинився в оточенні російських загарбників, адже історії розказані безпосередніми учасниками подій є найкращим прикладом для виховання патріотів. 
Крім цього, вихованці щороку залучалися до літературно-мистецьких заходів в закладі та в межах селища, а також до конкурсних програм.
З дітьми проводяться заняття мужності, екскурсії в заклади та музеї, що демонструють високу громадянську позицію, походи місцями національно-визвольних змагань, зустрічі із захисниками України та їхніми родинами.
Ми повинні щиро бути вдячні нашим героям, які захищали та захищають нашу Батьківщину, і виховувати наше майбутнє .



























Немає коментарів:

Дописати коментар