вівторок, 13 жовтня 2020 р.

ІСТОРІЯ №8. КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЛЄВА ДІЯЛЬНІСТЬ

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №8.
КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЛЄВА ДІЯЛЬНІСТЬ.
Дозвілля школярів - це сфера, у якій особливо яскраво та повнокровно розкриваються їх природні потреби в свободі та незалежності, активній діяльності та самовираженні. У творчому та гармонійному розвитку вихованців Великобірківського будинку творчості школяра важливу роль відіграє залучення учнівської молоді до культурно-дозвіллєвої діяльності.
У 1986 році Будинок творчості школяра отримав двоповерхове приміщення колишньої школи . Це дало можливість розширити мережу гуртків, та охопити більшу кількість дітей позашкільною освітою . На цей час в БТШ працювало 9 штатних керівників гуртків, а гуртковою діяльністю було охоплено 405 учнів. В закладі традиційними стають різноманітні для вихованців масові заходи, виставки, концерти.
Тому стала потреба ввести посаду культорганізатора для організації та проведення масових ігор, вечорів розваг, тематичних програм, забезпечення колективного ігрового спілкування.
Такими організаторами колективних творчих справ у нашому закладі за цей період були: Мельник Алла Юхимівна – з 12.01.1987 , Сидор Ліля Максимівна (1987-1988), Мацелюх Людмила Орестівна (1989 – 1994), Махінко Ольга Василівна (1989 – 1992), Дроб (Урманець) Ольга Дмитрівна (1995 – 2005), Цимбрак Наталія Зіновіївна (2005-2007), Радчук Марія Богданівна – (2007-2011), Павлик Ірина Володимирівна (2011 -2020), Злонкевич Соломія Віталіївна (2013 – 2016), Капелусь Оксана Богданівна (2016 – 2019).
Якщо в кінці 80-х років організовувались новорічні вечори відпочинку, тематичні масові заходи, конкурси, виставки, концерти, то з приходом до позашкільного закладу Махінко Ольги Василівни гуртківці почали брати активну участь у відродженні національної свідомості населення на початку 90-х років через підготовку заходів національно-патріотичного спрямування, на яких виконувались пісні та вірші, які раніше були заборонені. З такими просвітницькими заходами вихованців запрошували у сусідні села, на які збирались місцеві мешканці і в багатьох викликали сльози радості і слова подяки за відродження української пісні та слова.
В 1995 році на посаду культорганізатора із студентської лави прийшла молодий педагог, колишня вихованка позашкільного закладу Дроб Ольга Дмитрівна. На той час колектив налічував вже 24 педагоги, а у гуртках навчалось понад 700 вихованців. Це був дружній колектив однодумців, які з азартом, розумінням та величезним бажанням разом творили цікаве, колоритне і незабутнє БТШівське дозвілля. Створена в той час Рада гуртківців «БТШівська родина» всіляко допомагає педагогічному та учнівському колективам у вирішенні проблем виховного процесу. Щотижня проводяться тематичні вечори відпочинку під супровід БТШівського вокально-інструментального ансамблю, на яких збиралась величезна кількість гуртківців та гостей. З допомогою культорганізатора кожен гурток готував захід, відповідно до напрямку своєї діяльності та віку вихованців.
Найбільшою популярністю серед гуртківців користувалися масові заходи, які були створені спільними зусиллями педагогічного та учнівського колективів. Вже традиційними заходами, які проводяться в будинку школяра є відкриття і закриття БТШівського сезону, Андріївські вечорниці, квест-гра «Ключі від БТШ», День Святого Валентина, конкурси «Малятко-веселятко», «У світі казки», «Подорож у загадкову країну», вечір зустрічі з випускниками «Згадаймо мить чудову», конкурсні шоу-програми «Поле чудес», «Танцювальний марафон», конкурс акторської майстерності «Казкове видовище». А також такі як конкурсні програми «Робінзонада», «Індіанські розваги», «Полювання на мамонта», «Зіронька БТШ, «Містер БТШ», «Міс БТШарочка», «БТШівський БУАЯР», «БТШівський мільйон», інтелект-шоу «Стежинами краєзнавства», гра «Ажіотаж» та ін.
Неабиякою популярністю користується авторська шоу-програма „Музична Фіра”, керівниками та засновниками якої є Юрів Т.О та Серба Т.Б., на яку завжди із радістю приходило широке коло глядачів.
За традицією щорічно проводяться Дні відкритих дверей, які дають змогу кожному педагогу анонсувати роботу свого гуртка, творчі зустрічі з випускниками, підсумкові виставки робіт, творчі концерти. Випущено збірники сценаріїв масових заходів, які були створені колективом БТШ: «Країна БТШанія скликає друзів», «Дозвілля та ігрова діяльність у технічних гуртках, «Люби і знай свій рідний край».
Безумовно, у позашкільному закладі велика увага приділяється патріотичному і громадянському вихованню. Протягом всього періоду діяльності всіма гуртками проведена значна кількість тематичних заходів в рамках проведення тижня туризму, Всесвітнього дня захисту тварин, тижня патріотичного виховання, заходи, приуроченні знаменним датам національного календаря, тижня правових знань, тижня науки і техніки.
За останніх 15 років Школу культорганізатора пройшло 5 педагогів, але всі вони старалися шанувати традиції закладу, вносили свої креативні ідеї у дозвілля гуртківців і старалися бути першими порадниками та гарними наставниками для наших вихованців.
Враховуючи, що в останні роки, ми відчули величезний сплеск патріотизму, то, звичайно, що і форми роботи набули відповідного змісту і відношення .
Урізноманітнити проведення змістовного дозвілля в умовах нашого закладу позашкільної освіти дозволяє у значній мірі реалізація виховних проектів. Проектна робота стала однією з основних методик, а проектування – обов’язковою складовою системи виховання сучасної освіти. Проекти стають основним шляхом до втілення ідей. Завдячуючи спільній командній роботі вихованців на чолі культорганізатора ми маємо вагомі результати.
Ось перелік вдало реалізованих проектів:
1. «Міст дружби: Україна-Польща» (2011-2013)
2.«Шевченко і Тернопільщина» ( 2014)
3.«Шкідливі звички заважають жити». Конкурс відеороликів «Твоє життя-твій вибір» (2014-2015)
4.«Книга звитяги героїв Євромайдану та АТО» (2014-2016)
5. «Пазл миру» (2015)
6. «Рушник єднання». Протягом березня-червня кожний учнівський осередок, передаючи естафету із школи в школу вишивав рушник з візерунком та з елементами символіки, притаманним Тернопільському району. (2015)
7.«Я – громадянин України». Проектом передбачено проведення циклу різноманітних за формою і змістом заходів: акцій, флеш-мобів, патріотичних експедицій, туристських походів, святкових і пізнавальних програм, конкурсів, фестивалів, цікавих зустрічей тощо. (2015-2016)
8.«Ветеран живе поруч» ( 2015-2916)
9. Проект віртуальної експрес-гри до Дня Європи «Подорожі країнами, їх устрій, права та моралі» (Березень-травень 2016)
10."Правовиховний рух "Конституція і я" (2016-2017)
11.«Великодні фестини» (2017)
12.«Знай наших» (про успішних людей сьогодення) (2017-2018)
13. Краєзнавчо-пошуковий проект «Непоборні» (до 75 річчя створення УПА.2017)
14.«Квіти Матерям захисників України» 2017
15. Міжнародний соціальний проект «Книга добра» (2017-2019)
16. «Ялинкова прикраса» (Грудень 2017)
17.«Різдво у Тернопільському районі» (14.01.2018)



































Немає коментарів:

Дописати коментар