середа, 7 жовтня 2020 р.

ІСТОРІЯ №6 . ТУРИСТСЬКO-КРАЄЗНАВЧІ ГУРТКИ

 #БТШ_60

ІСТОРІЯ №6 ТУРИСТСЬКО-КРАЄЗНАВЧІ ГУРТКИ Подорожі, екскурсії, змагання завжди вабили дітей у туристські гуртки.
Започатковано туристсько-краєзнавчі гуртки у Будинку творчості із моменту створення закладу у 1960 році, тоді 17 квітня першим керівником туристсько-краєзнавчого гуртка став вчитель географії Великобірківської середньої школи Павло Васильович Сміян.
Проходив час, змінювались керівники гуртків. В 1969 році туристсько-краєзнавчою роботою почала займатись Марія Іванівна Кульчицька, тоді молодий педагог, методист, а від 1977 року і до сьогоднішнього дня – директор нашого закладу. Впродовж всієї педагогічної діяльності вона всіляко підтримувала розвиток туризму в районі та на теренах Тернопільської області. Під її керівництвом проводилися районні змагання туристів-краєзнавців, команда гуртківців будинку піонерів неодноразово здобувала перемоги на обласних змаганнях зі скелелазіння та спелеотуризму.
У 1982 році з приходом в будинок піонерів керівника, який професійно займався туризмом та спортивним орієнтуванням, туристська робота набрала дещо іншого характеру – більше спрямована та туристсько-спортивну роботу. Гуртки очолив Ігор Зіновійович Подольський, який на той час вже мав в своєму активі участь в поході ІІІ категорії складності по Тянь-Шаню та V к.с. по Таймиру. Гуртківці почали активно приймати участь в змаганнях з усіх видів туризму та ходити в цікаві та складні спортивні походи.
Команда туристів здійснювала регулярні пішохідні водні та спелеологічні походи по Тернопільській області, походи І-ІІ к.с. по Карпатах, Гірському Криму, Центральному Кавказу.
Зросли результати участі в туристських змаганнях. Ми здобували призові місця в обласних змаганнях зі спелеоорієнтування та Відкритих Всесоюзних матчевих зустрічах юних спелеологів. Наша команда в повному складі почала представляти Тернопільщину на Республіканських змаганнях та Всесоюзних турнірах зі спортивного туризму. На ХІХ Республіканських змаганнях гуртківців позашкільних закладів у 1990 році здобули 4 місце на дистанції «Смуга перешкод», у 1991 на IV змаганнях школярів України – 4 місце на «Крос-поході». Для сільської команди, яка на той час не мала відповідної підтримки, матеріальної бази та досвіду змагань, такі результати були досить високими.
Участь в першості на кращий похід року теж неодноразово оцінювалась на рівні області, а в 1989 році гуртківці вибороли І місце в групі спелеопоходів І к.с. в ІІ етапі Всесоюзного конкурсу на кращий похід 1989 року.
Проводились регулярні матчеві зустрічі по обміну досвідом із туристами України (Київа, Луганська), та інших республік Союзу – міст Барановичі, Брест, Мінськ (Білорусія), Шауляй (Литва).
З 1991 року естафету керівництва туристськими гуртками в Ігоря Подольського прийняв його учень – Тарас Серба. Досвід його занять у туристських гуртках будинку піонерів дав свої результати. Туристський досвід та його відношення до роботи дозволили не тільки втримати досягнутий рівень туристської роботи, але і навпаки – підняти її ще на якісно новий рівень.
В нових умовах доводилось дещо по новому підходити до туристської роботи, шукати інші форми та методи роботи з дітьми: більша увага приділялась проведенню походів рідним краєм, спелеопоходах, а також – ставився акцент на заняття технікою спортивного туризму та участь в змаганнях.
Всі новинки та методичні знахідки керівник постійно відображав у методичній літературі, виданнях. Важка, титанічна і часто невдячна робота дала свої результати. Команда щорічно перемагала в обласних учнівських змаганнях, якісно зросли результати участі у Всеукраїнських змаганнях.
Але найбільшим бажанням гуртківців було виступати і перемагати в Чемпіонаті України серед дорослих. На той час в Тернопільській області не було жодного спортсмена, який би зміг та мав достатню кваліфікацію для участі в Чемпіонаті України. На 2001 рік гуртківці БТШ досягли потрібного рівня підготовки і вперше виступили на Чемпіонаті України серед дорослих. Результат для амбітних спортсменів був ніби-то невдалий, але в дійсності досить високий – 4 загальне місце. Вже на наступний рік команда займає ІІ місце на дистанції Крос-похід і виконує норматив Майстрів спорту України. Регулярна участь в Кубку України теж дає позитивні результати – призові місця на окремих дистанціях та у загальному заліку. Також гуртківці приймали участь в Чемпіонатах України серед юнаків, на яких теж двічі були призерами в загальному заліку змагань.
До ювілейного для БТШ 2020 року – 60-річчя створення закладу команда туристів БТШ підійшла з високим результатом роботи. З 1991 року і по сьогоднішній час, 16 разів перемагали в загальному заліку обласних змагань учнівської молоді, п’ять разів – були призерами. А також переможцями Чемпіонатів та Кубків області із спортивного туризму серед дорослих. В змаганнях серед дорослих – призером Всеукраїнських змагань, Чемпіонатів і Кубків України зі спортивного туризму.
На сьогодні 28 вихованців туристських гуртків є кандидатами в майстри спорту України із спортивного туризму, двоє спортивних суддів І категорії.
Керівники гуртків БТШ, гуртківці-туристи займаються організацією проведенням туристських змагань школярів району та змагання педпрацівників. З 2001 року – Відкриті змагання на Кубок Тернопільського району, які по праву вважаються одними з найскладніших та представницьких змагань Тернопільської області. В 2010 році з пропозиції керівника туристських гуртків, методиста з туристсько-краєзнавчої роботи БТШ Тараса Серби відновлено проведення Чемпіонату та Кубку Тернопільської області із спортивного туризму серед дорослих, підготовку та організацію яких тоді взяли на себе випускники та гуртківці БТШ.
Обов'язковою складовою роботи є проведення туристсько-спортивних, пішохідних, спелеологічних та водних походів, краєзнавчих експедицій. З 2008 року гуртківці є переможцями Чемпіонату області з туристсько-спортивних походів ІІІ ступеня, І та ІІ категорії складності. За останні роки гуртківці активно приймають участь у походах в Карпати, по Гірському Криму, по Тернопільщині, зимових ступеневих походах в Карпати з подоланням категорійних локальних перешкод. Проводяться дальні походи на Кавказ, Альпи.
Декілька випускників гуртків стали студентами Тернопільського національного педагогічного університету за спеціалізацією «туризм», працювали в різні роки і працюють в будинку творчості. Сьогодні вже самі випускники організовують і проводять тренувальні та категорійні походи, а також тренують команди навчальних закладів, в яких вони навчаються.
Також команди успішно виступають в змаганнях зі спортивного орієнтування, скелелазіння, спелеологічного та водного туризму.
Молодь з числа колишніх гуртківців, постійно залучається до організації та проведення різноманітних змагань, походів та змістовного дозвілля, є прикладом для сьогоднішнього підростаючого покоління.
Сьогодні набутий туристський досвід, чисельний туристський актив, велике число гуртківців-туристів, підтримка місцевої влади, хороша матеріальна база дозволяє нам організовувати, проводити а також приймати участь у туристсько-спортивних та краєзнавчих заходах будь-якого рівня.
















Немає коментарів:

Дописати коментар