четвер, 8 жовтня 2020 р.

ІСТОРІЯ №7. МЕТОДИСТИ – НАСТАВНИКИ ПЕДАГОГІВ.

 #БТШ_60!

ІСТОРІЯ №7.
МЕТОДИСТИ – НАСТАВНИКИ ПЕДАГОГІВ.
Важлива роль у згуртуванні колективу, пропаганді професійного росту, обміну досвідом належить методистам, які на протязі багатьох років завжди були першими порадниками керівників гуртків у підвищенні своєї педагогічної майстерності - це Кульчицькій Марії Іванівні (1969-1977), Савич Любі Михайлівні (1978-1988), Сидор (Марфут) Лілії Максимівні (1988-1990), Березі Яні Олександрівні (1990 – 1992), Древніцькій (Юрів) Тетяні Олегівні (1992-2005) , Урманець Ользі Дмитрівні (з 2005 по даний час)., Сербі Тарасу Богдановичу ( 2008 по даний час) .
В 70-х роках, окрім гурткової роботи у Будинку піонерів плідно була налагоджена підготовка вожатських кадрів, впроваджувалися цікаві форми з актуальних напрямків діяльності піонерського активу, проводилися районні масові заходи, що мали у той час значимість і викликали інтерес в учнівської молоді.
В будинку піонерів цікаво і змістовно проводяться заняття школи старших піонервожатих, піонерські зльоти.
1970-1980 роках гарний старт взяли категорійні туристичні походи, зльоти-зустрічі багаточисельних піонерських делегацій, зустрічей різних поколінь, тематичні концерти, народження різноманітних загонів, агітбригад, клубів за інтересами. Широко організовувались стаціонарні літні табори відпочинку для школярів району.
У вересні 1973 р . на базі Будинку піонерів створюється районний клуб старшокласників, засідання якого проводиться 1 раз в місяць і кожен раз у іншій школі, а у жовтні 1973 створюється школа передового досвіду з виховної роботи
З ініціативи Марії Іванівни в школах району було започатковано у 1974 році огляд-конкурс піонерських кімнат та естафету (альбом) до 30-річчя Перемоги «Говорять герої Перемоги»
Методистом Будинку піонерів організовувались паради жовтенятських військ, які проводилися на стадіоні у Великих Гаях, районні конкурси патріотичної пісні, загонової пісні, конференції та екскурсії.
З приходом на посаду методиста у Будинок піонерів Савич Люби Михайлівни (1978-1988) організовуються фестивалі дитячої творчості, експедиції «Моя Батьківщина – СРСР».
Починаючи з 1980 року майже кожен рік Будинок піонерів спільно з райкомом комсомолу організовували та проводили туристичну естафету «Орлятко» та районну воєнізовано-спортивну гру «Зірниця», завданням якої було виявлення рівня спортивної та політичної підготовки учнів шкіл.
У травні 1982 на стадіоні у Великих Гаях було організовано районні «Малі олімпійські ігри» .
Для найактивніших школярів району організовувались екскурсії в Яремча-Ворохта-Яблунівський перевал .
Кінець 1980-х – початок 1990-х років у політичному житті України, характеризувався бурхливим наростанням національно-визвольних рухів. Саме на цей час припадає період формуються нових соціальних цінностей, то й робота методистів в цей час починає перепрофільовуватися відповідно до запитів суспільства.
Методисти Сидор (Марфут) Ліля Максимівна (1988-1990) та Береза Яна Олександрівна (1990 – 1992) проводили просвітницьку роботу з педагогами та вихованцями, організовували семінари-практикуми для педагогів-організаторів, вчителів шкіл району за напрямками діяльності закладу.
З приходом на посаду методиста у 1992 році колишньої вихованки закладу Древніцькій (Юрів) Тетяни Олегівни у закладі гурткова діяльність набула більш творчого характеру, впроваджувались креативні новинки та запроваджувались БТШівські традиції
У 1995 році у Великобірківському будинку творчості школяра за ініціативи Тетяни Олегівни створена Рада гуртківців «БТШівська родина», яка допомагає педагогічному та учнівському колективам у вирішенні проблем виховного процесу.
6.02.1996 проведено районну конференція «Ой роде наш красний, роде наш прекрасний»
У вересні 1996 року заснована «Книга незабутніх», куди мають право бути занесеними найкращі гуртківці та керівники закладу, які своїми здобутками внесли вагомий вклад в життя і розвиток БТШ.
Для активного, творчого дозвілля гуртківців у 1996 році започатковано проведення авторської шоу-програми „Музична Фіра”, керівниками та засновниками якої є Юрів Т.О та Серба Т.Б.
У 2001 році була написана пісня про БТШ, автором якої стала методист БТШ Юрів Тетяна Олегівна, а музику до неї написав Стадник Володимир Олексійович - керівника вокального гуртка.
В цьому ж році створені артибути закладу : емблема та гасло.
У 2004 році Великобірківський будинок творчості школяра став переможцем Першого обласного огляду-конкурсу на кращий позашкільний заклад.
Естафету у Тетяни Олегівни у грудні 2005 року перейняла Урманець Ольга Дмитрівна, а з 2008 року методистом з туристсько-краєзнавчої роботи стає Серба Тарас Богданович.
За цей час методична робота в закладі стала ключовою. Навчання, пошук, накопичення ідей, перетворення їх у життя – постійна методична круговерть, яка захоплює і надихає. Педагоги стараються йти в ногу з часом: з великою цікавістю оволодівають сучасними педагогічними технологіями, використовують їх у своїй роботі та впроваджують у роботу позашкільного закладу.
Специфіка діяльності позашкільного закладу вимагає від педагогів постійного творчого пошуку, самовдосконалення для компетентного супроводження особистісного зростання інтересу вихованців до навчання улюбленою справою, самореалізації їхніх інтелектуальних і творчих сил.
Педагогічна місія нашого закладу є особливою – знайти способи переконати дитину, що вона неповторна й талановита. Успіх на цьому шляху визначає наявність у педагогів-позашкільників певних особистісних та професійних якостей, творчого мислення, прагнення до духовного збагачення. Педагог позашкільної освіти передає своїм вихованцям не просто знання, а своє ставлення до улюбленої справи, своє переконання і захопленість нею.
Кожна дитина - талановита. І коли вона прийшла до нас - має досягнути успіху, відчути себе «своєю», частинкою великої, дружної, позитивної родини.
У травні 2005 року засновано щорічний конкурс серед гуртківців «БТШівський олімп». Звання номінанта є стимулом для досягнення вагомих результатів під час гурткової та творчої діяльності у БТШ.
В травні 2006 року колектив закладу став срібним призером Першого районного конкурсу «Лине пісня колискова» у номінації «Національний регіональний костюм»
З 2007 року Великобірківський БТШ стає координатором діяльності Ради старшокласників Тернопільського району «Діти сучасності», куратором якого є методист Урманець О.Д.
Великобірківський БТШ у Рейтингу якості позашкільної освіти «Золота когорта позашкільників» у 2012 році став лауреатом, а в 2020 заклад отримав перемогу в категорії «Заклади позашкільної освіти районного підпорядкування»:
серед комплексних закладів позашкільної освіти
В 2015 році закладі зайняв ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі-огляді соціально-педагогічних систем ПНЗ
На базі БТШ постійно проводяться навчальні семінари для кураторів та лідерів учнівського самоврядування, педагогів – організаторів, організаторів туристсько-краєзнавчої роботи та керівників гуртків шкіл району.
Педагоги закладу є організаторами районних змагань, виставок, конкурсів, а також залучають до проведенні обласних заходів.
Досвід виховної роботи БТШ неодноразово було представлено на обласних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, семінарах, виставках, педагогічній пресі
На базі будинку творчості були проведені такі масштабні семінари-практикуми:
- у 2007 році на базі туристсько-краєзнавчого відділу Великобірківського БТШ Серба Т.Б. провів дводенний обласний семінар-практикум представників колегії суддів зі спортивного туризму з числа працівників освіти за програмою підготовки суддів ІІІ-ІІ категорії із спортивного туризм, з метою вивчення досвіду роботи туристсько-спортивних гуртків БТШ та навчання туристських кадрів.
- в 2008 році Урманець Ольга Дмитрівна, як переможець Всеукраїнського конкурсу педагогічної майстерності «Джерело творчості» в номінації «Керівник гуртка «Початкове технічне моделювання» 2006 року» поділилася досвідом роботи під час проведення Всеукраїнського семінару голів обласних методоб’єднань керівників гуртків з початкового технічного моделювання, що проводився на базі Великобірківського БТШ.
- в 2010 році на базі БТШ був проведений обласний семінар практикум методистів РІМК з трудового навчання;
- в 2015 році педагоги провели обласний семінар для методистів закладів позашкільної освіти області.
Освітяни закладу залучаються до участі у різноманітних професійних конкурсів, видавничої діяльності. Творчі та просвітницькі проекти БТШ, беруть участь у всеукраїнських та обласних конкурсах науково-методичних розробок за різними напрямами виховної роботи і неодноразово стають переможцями. Педагоги закладу за 10 останніх років здобули 80 на обласному та 35 на Всеукраїнському рівні перемог у конкурсах методичних розробок та посібників.
З 2005 року започатковується Всеукраїнський конкурс педагогічної майстерності серед працівників ПНЗ «Джерело творчості», в якому впродовж 15 років у різних номінаціях 5 педагогів досить успішно взяли участь: 7 перемог на обласному рівні та 4 перемоги на Всеукраїнському етапі.
З 20 по 22 червня 2018 року у м. Києві проводився другий(очний тур 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «ДЖЕРЕЛО ТВОРЧОСТІ» у номінації «Методист-2018». Приємно відзначити, що Тернопільську область представляли два методисти з одного закладу ще й сільського типу, що підтверджує високий професійний рівень і можливість конкурувати з великими і потужними закладами обласного рівня.
За результатами роботи журі конкурсу СЕРБА ТАРАС БОГДАНОВИЧ нагороджений дипломом ІІ ступеня у номінації «Методист туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти» , а УРМАНЕЦЬ ОЛЬГА ДМИТРІВНА - дипломом ІІІ ступеня у номінації «Методист науково-технічного напряму позашкільної освіти».
В квітні 2020 р двоє педагогів закладу стали переможцями Міжнародного проекту «Дистанційне навчання у позашкільній освіті».
Як відомо робота будь-якого закладу оцінюється по результатах роботи. Результати, як для звичайного сільського будинку творчості вражаючі і звичайно ми цим гордимося. Це підтверджують високі результати вихованців БТШ участі у фестивалях, змаганнях, конкурсах та виставках всіх рівнів.
Підбиваючи підсумок роботи за кожен рік, ми приходимо до висновку, що хоч склад гуртківців змінюється, зате перемоги на обласному рівні кожного гуртка залежать від правильної методики роботи керівників гуртків.
Очевидно, що фактори, які сприяли такому якісному зростанню показників, є: систематизація навчального матеріалу; новаторський підхід у стосунках гуртківець-керівник та гуртківець-гуртківець; впровадження інноваційних форм та методів роботи; постійне вдосконалення та пристосування до конкретних умов; набутий досвід методики роботи з гуртківцями значно спрощує процес виходу на певний рівень та результат; психологічний аспект підготовки гуртківців, налаштування на перемогу; усвідомлення власної значущості у роботі.






































Немає коментарів:

Дописати коментар