середа, 21 жовтня 2020 р.

ІСТОРІЯ №15 АТРИБУТИ ТА СИМВОЛИ БТШ

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №15
АТРИБУТИ ТА СИМВОЛИ БТШ
Символіка – це своєрідна візитка освітнього закладу.
Символи закладу – це те, що найбільше любить і шанує колектив та вихованці.
І ми пишаємося, що Великобірківський будинок творчості школяра має свою емблему, гасло, пісню і хоругву.
І сьогодні по символіці та атрибутах наш позашкільний заклад є впізнаваним та відомим.
Історія створення атрибутів також є цікава та потребує висвітлення.
ЕМБЛЕМА
Як відомо, в 1996 році в закладі було запроваджено «Книгу незабутніх» та свято «Прощальне рандеву БТШівського сезону», на яке запрошувалися випускники закладу. З цієї нагоди хотілося кожному випускнику вручити пам’ятний атрибут про роки навчання у країні БТШанії, тому виникла потреба створити емблему-сувенір у вигляді медальки.
Ідейними натхненниками створення емблеми закладу стали методист Юрів Тетяна Олегівна та керівник туристичних гуртків Серба Тарас Богданович.
Емблема - це відмінний знак, поєднання предметів, котрим надається символічне значення, що виражають певні традиції власника.
Тому в ескіз емблеми БТШ, яку розробив Серба Тарас було закладено інформацію про провідні напрямки діяльності позашкільного закладу, єдність творчого пошуку, спрямованого на прагнення гуртківців до безмежних обріїв знань, до безкрайніх просторів думки, до найвищих вершин досконалості.
Удосконалила ескіз та створила остаточну версію емблеми керівник гуртка «Юний художник» Авраменко Вікторія Леонідівна, яка працювала у нашому позашкільному закладі протягом 1994 по 2001 роки і долучилася до оформлення БТШ у багатьох проявах.
Отож, починаючи з 1997 року на згадку про велику і дружну БТШівську родину, про чудовий світ дитинства нашим випускникам дарувалися емблеми-сувеніри.
Спочатку основні контури емблеми мали чорно-білий вигляд і зафарбовувалися вручну, а вже в 2004 році, при допомозі випускника закладу Канигіна Віталія емблема була оцифрована. Це дало змогу використовувати зображення емблеми на буклетах, флаєрах та інших інформаційних матеріалах про роботу закладу.
В 2005 році за ініціативи Тетяни Олегівни виникла ідея створити рукотворну емблему закладу за участі вихованців та керівників гуртків різних напрямків. Залучивши творчість та фантазію, а ще, безперечно, майстерність наших педагогів Серби Тараса Богдановича, Твердохліб Катерини Андріїівни, Урманець Ольги Дмитрівни, Цимбрак Наталії Зіновіївни вже у квітні 2006 року наша емблема брала участь у обласній виставці-конкурсі дитячої творчості, присвяченій річниці з Дня народження Лесі Українки та Івана Франка «Розмаєм талантів ми славим тебе, Україно» в рамках фестивалю «Таланти твої, Україно!» в обласному художньому музей, очоливши експозицію закладу.
З того часу візиткою всіх виставок дитячої творчості була наша рукотворна емблема.
В 2011-2012 навчальному році емблему було виготовлено в стилі паперопластики вихованцями гуртка «Дизайну» під керівництвом Чиж Юлії Володимирівни, яка вперше стала візиткою закладу під час конференції освітян району у Театрі актора і ляльки.
ГАСЛО.
Паралельно із створенням емблеми підбиралися слова для гасла закладу.
І ось уже майже 30 років гаслом нашого будинку творчості служить вислів «ТАЛАНТИ Й ПОШУК ЗІБРАЛИСЬ ТУТ, СТЕЖИНИ ТВОРЧОСТІ ВПЕРЕД ВЕДУТЬ».
НАША ПІСНЯ.
У 2001 році була написана пісня про БТШ, автором якої стала методист БТШ Юрів Тетяна Олегівна, а музикою стала мелодія відомої пісні.
В поетичних словах пісні відобразилось велике прагнення гуртківців отримати високий рівень різнобічних і різнопланових знань; вдячність позашкільному закладу, його прекрасним педагогам за навчання, розуміння, любов; сподівання ніколи не забути рідні стіни і тих педагогів, що допомогли сміливо дивитись у вічі майбутньому. А також надія на найкращі прийдешні часи для свого рідного позашкільного закладу.
Наша пісня на рівні з емблемою символізують певну суверенну єдність.
Пісня позашкільного закладу затверджена в установчих документах БТШ.
Мінусову фонограму до пісні записав Прус Зеновій Васильович.
Пісня «Чарівний світ БТШ» стала вокально-хореографічною візитівкою закладу і за традицією розпочинала та закінчувала БТШівський сезон у закладі, вітальним сюрпризом для поважних гостей, які в різні роки відвідували Великобірківський БТШ.
І вперше презентація цієї вокально-хореографічної композиції відбулася у листопаді 2004 року під час візиту журі обласного конкурсу позашкільних навчальних закладів .
ХОРУГВА
Символом – відзнакою нашого навчального закладу є хоругва.
Хоругва – квадратне полотнище, що складається з трьох вертикальних рівновеликих смуг – зеленої, жовтої, зеленої.
На тлі цих смуг розміщена емблема будинку творчості школяра.
Хоругва вказує приналежність БТШ до освітньо-культурного центру селища Великі Бірки - історичного містечка та розкриває його назву. Зелений колір – символ достатку і надії, що також є символом Дерева Життя. А дерево життя це уособлення нового життя, життя нашого позашкільного навчального закладу і нове, краще життя наших гуртківців.
До 50-річчя нашого позашкільного закладу було пошите полотнище нашим керівником танцювального колективу Неспляк Тетяною Іванівною, емблему намальовано аквареллю на полотні керівником гуртка «Образотворче мистецтво» Хоміцькою Любовю Зеновіївною, древко та підставку виготовили вихованці технічних гуртків під керівництвом Кунька Ярослава Богдановича та Урманець Ольги Дмитрівни. Найбільше доклався до випилювання елементів підставки Кутень Ігор.
А презентація цього атрибуту і символу БТШ відбулася під час святкування «Відкриття БТШівського сезону» у 2010 році.
Право внести хоругву БТШ отримав активний і успішний гуртківець, член Ради гуртківців Демчук Андрій.
З цього часу хоругва - головний атрибут важливих заходів у БТШ.
БАНЕР
У 2019 році було створено банер закладу, де зображені всі атрибути та символи Великобірківського будинку творчості школяра з інформацією електронної пошти закладу та посиланням на блог. Дизайн банера створила наша колега та випускниця Потурай Наталія Володимирівна.


















Немає коментарів:

Дописати коментар