пʼятницю, 23 березня 2018 р.

Зустріч з Юрієм Федашем

4 роки тому, не було, мабуть, в Україні людини, а в нашій області й поготів, яка б з тривогою і гордістю не стежила наприкінці березня 2014 року за діями морського тральщика «Черкаси», екіпаж якого відмовився здатися окупантам під час подій у Криму.
23 дні екіпаж судна «Черкаси» тримав оборону у заблокованому російськими окупантами озері Донузлав. Вони виконували єдиний наказ серця: служити українському народові.
З усіх українських бойових кораблів, які перебували на території Криму, «Черкаси» виявилися найстійкішими.
25 березня 2014 року в заблокованому окупантами озері Донузлав із застосуванням катерів, буксирів і вертольотів, підрозділів спеціального призначення російські окупанти після тривалого героїчного спротиву захопили останній в Криму корабель під прапором ВМС ЗС України – морський тральщик «Черкаси», обороною якого керував командир корабля капітан 3 рангу Юрій Федаш.
Безперечно для нас, великобірківчан, Юрій Федаш- особистість, якою по праву ми пишаємося, адже легендарний командир незламного тральщика «Черкаси» уродженець Великих Бірок Тернопільського району, який своїм прикладом довів, як треба любити і боронити свою Батьківщину.
Час минає, а разом з ним відходять у минуле події про українських військових моряків, які мужньо стримували натиск російського агресора у березні 2014-го року в кримських водах.
Тому, сьогодні важливо, переосмислюючи ці історичні події, зберегти в пам’яті для прийдешніх поколінь героїчний подвиг команди незламного тральщика «Черкаси» під командуванням Юрія Федаша.
Відрадно, що сьогодні вже пишуть книги і сценарії, знято телепередачі, відео ролики та фільми, готується до показу кінострічка.
Приємним сюрпризом для нас став візит Юрія Петровича 9 березня у наш позашкільний заклад. Радію, що вдалося поспілкуватися у неофіційній обстановці про дитинство, курсантське життя, військову морську практику та сьогодення. Сподіваюся, що спільними зусиллями та за сприяння влади Тернопільського району ми також зможемо долучитися до появи на світ книги про життєвий і військовий шлях нашого земляка та про той непростий час, коли героїчний екіпаж протистояв російській агресії.






Немає коментарів:

Дописати коментар