понеділок, 21 вересня 2020 р.

ІСТОРІЯ № 3. ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНІ ГУРТКИ

 #БТШ_60!

ІСТОРІЯ № 3. ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНІ ГУРТКИ
Скільки поколінь дітей пройшли через серця педагогів, скільки їх і сьогодні згадуючи своє дитинство, перш за все, з теплом і посмішкою говорять про заняття в гуртках Будинку піонерів, а згодом Будинку творчості школяра -виступи агітбригад, концерти, зльоти, конкурси, фестивалі...
Окрасою будь-яких свят завжди були і є колективи художньої самодіяльності.
Сьогодні, складаючи сторінки історії закладу, бачимо чимало знайомих прізвищ знаних педагогів, які паралельно з вчительською діяльністю навчали дітей мистецтву, працюючи у будинку піонерів по сумісництву. Ще для багатьох наш позашкільний заклад став першою сходинкою трудової діяльності.
Ось імена тих, які творили історію художньо-естетичних гуртків нашого закладу:
Базулев П.А. керівник гуртків народних інструментів, образотворчого мистецтва, хорового та вокального з 1960 р.; Завійська Надія Юліанівна– керівник танцювального гуртка з 1960р; Строцень С.М – баяніст з 1960, згодом керівник вокального гуртка (з 1966р.); Бутковська Ярослава Степанівна– керівник вокального, драматичного, співочого гуртка з 1962 по 1965р; Ванько (Трач) П.Ф. -керівник лялькового та художнього слова з 1965 - 1966р; Матвєєв Г.В.– баяніст з 1966р; Штунь О.А. - керівник танцювального гуртка з 1966 р; Фатхутдінова (Шум) Ліда Гайнулівна - керівник танцювального 1966-1967р; Бутковський Зеновій Йосипович – баяніст з 1963 р, керівник хорового та вокального гуртка з 1968, керівник ансамблю сопілкарів з 1976 р.; Нетесанова Світлана Олексіївна - керівник танцювального гуртка з 1967р; Яремко Петро Васильович – керівник лялькового гуртка з 1967 по 1970р; Кучерішко Д.В.– керівник танцювального гуртка з 1968р; Голіят Марина Дмитрівна - керівник танцювального гуртка з 1969р; Гудь В.В. – керівник вокального гуртка та акомпаніатор з 1972 по 1973 р; Тихоступ Ждан Ярославович – керівник гуртка горністів-барабанщиків-трубачів з 1975 р; Буряк Петро Павлович – баяніст ( 1975-1976); Довгополюк Марія Василівна – керівник вокального та художнього слова; Попова Людмила Олександрівна – керівник танцювального гуртка; Яросевич Ірина Степанівна – керівник гуртка художнього слова...

Саме з числа гуртківців були створені свого часу ансамбль сопілкарів Великобірківського будинку піонерів під керівництвом Бутковського Зеновія Йосиповича, що неодноразово був дипломантом та лауреатом численних конкурсів, і став навіть переможцем Всесоюзного фестивалю самодіяльної художньої творчості 1975-1977 рр в Українській РСР.
При будинку піонерів в 70-х роках успішно працював колектив бального танцю, що чарував своїм вишуканим стилем публіку на різних концертах та конкурсах. В нашому архіві збереглася дата про перший районний конкурс бальних танців, що відбувся 25.05.1969 р.
Так, танцювальний колектив під керівництвом Голіят Марини Дмитрівної отримав Диплом І ступеня на обласному фестивалі дитячого самодіяльного мистецтва та став дипломантом ІІ ступеня республіканського фестивалю дитячого самодільного мистецтва в 1972 році.
В тандемі педагогів Бутковського та Голіят з 1969 були започатковані Новорічні вітання для працівників підприємств та установ Великих Бірок , святкування Міжнародного жіночого дня, проведення тематичних концертів, вечорів зустрічі різних поколінь .
Колективи художньої самодіяльності з 1970 були учасниками районних заключних концертів на районних піонерських зльотах.
В 1972 р. вокальний гурток брав участь у конкурсі піонерської пісні, присвячений 50-річчю Всесоюзної піонерської організації
1.08.1972 було організовано агітбригаду із членів вокального гуртка до 50-річчя СРСР.
З 1986 року розвиток художньо-естетичних гуртків будинку творчості, отримавши двоповерхову будівлю старої школи, виходить на новий рівень: створюється відповідна матеріально-технічна база, охоплюється більша кількість вихованців, в закладі починають працювати педагоги з основним місцем роботи.
В арсеналі будинку піонерів у 80-ті роки був чудовий дівочий ансамбль барабанщиць, який мав честь відкривати Співоче поле у м.Тернополі в 1986 році першим керівником якого був Запотічний М.М.
У вересні 1987 року у закладі починає працювати Стадник Володимир Олексійович , який продовжив розвивати ансамбль барабанщиць. Саме звуки чудового маршу тішили серця жителів селища на всіх парадах та урочистостях. Дівчата брали участь і у обласних та міжнародних марш-парадах духових оркестрів, де під керівництвом Стадника Володимира Олексійовича колектив неодноразово ставав дипломантом.
Неординарною і надзвичайно талановитою особистістю, яка наповнила позашкільний заклад, стала Мельник Алла Юхимівна – керівник драматичного та танцювального гуртка з 1979, а з 1986 р ще й образотворчого мистецтва. Ляльковий театр, який працювати в 70-80 роки, тільки в 2008 році під керівництвом Радчук Марії Богданівни відновив свою діяльність. На прем’єри його вистав завжди приходило багато глядачів.
При позашкільному закладі діяли і фольклорні колективи. Найвищого успіху зазнав фольклорний колектив «Ходаки», під керівництвом Берези В.В. в 90-их роках, тоді він отримав звання «Зразковий дитячий колектив», в 2007 році колектив отримав друге життя під керівництвом Полюги М.О, підтвердивши звання «зразковий».
Окрасою всіх концертів у селищі та районі завжди були танцювальні колективи позашкільного закладу.
З 1987 року при будинку творчості творив танцювальний ансамбль «Росинка» під керівництвом Сидор (Марфут) Лілії Максимівни, Бирди Зіни Григорівни.
З 1991 року танцювальний колектив «Барвінок» створила Неспляк Тетяна Іванівна, який став своєрідною візиткою нашого закладу. Саме учасники цього колективу ставали неодноразовими лауреатами, дипломантами, призерами районного та обласного етапів конкурсів-фестивалів дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!» «Мистецтвом юних сяє Тернопілля» номінації «Хореографічне мистецтво», конкурсу хореографічних колективів «Танець-увиванець» та «Тернопільська танцювальна весна», учасниками районних концертів та звітів художньої самодіяльності.
З 2013по 2018 р. танцювальному мистецтву в будинку творчості навчала Лузан Тетяна Михайлівна, 2016-2017 р – Пастух Світлана Андріївна, а з 2017 по 2020 гуртки хореографії вів Голубович Денис Олегович.
З 1987 року під керівництвом Стадника Володимира Олексійовича, успішно працював вокальний ансамбль, що з часом переріс у хоровий колектив. Саме учасники колективу брали активну участь у відродженні національної свідомості населення на початку 90-х років через національно-патріотичні пісні у їхньому виконанні, ставав неодноразово призерами районного та обласного етапів конкурсів-фестивалів дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!» «Мистецтвом юних сяє Тернопілля» та «Чисті роси» у номінаціїях «Хорові колективи», «Вокальні ансамблі» та «Солісти-вокалісти»; конкурсів-оглядів стрілецької, повстанської, патріотичної пісні і поезії творів образотворчого мистецтва «Стрілецька пісня»; конкурсів «Гімн Богу» та «Під твою милість прибігаємо».
Сьогодні в будинку творчості продовжують працювати гурток « Вокальне мистецтво» під керівництвом Стадника Володимира Олексійовича та «Сучасної хореографі», який веде Понита Галина Романівна.

Ось таку інформацію нам вдалось зібрати. Будемо вдячні за будь-які доповнення (спогади, фото, окремі факти…).


















Немає коментарів:

Дописати коментар