вівторок, 22 вересня 2020 р.

ІСТОРІЯ №4. НАУКОВО-ТЕХНІЧНІ ГУРТКИ

 #БТШ_60!

ІСТОРІЯ №4.
НАУКОВО-ТЕХНІЧНІ ГУРТКИ
З моменту створення закладу тут працюють технічні гуртки.
Першими були кіно- та фотогуртки, які користувалися великою популярністю серед підлітків. Вели їх в різні роки такі керівники гуртків: Коваленко Ф.М. (1960р), Білоусов Ігор Антонович (1962 – 1964рр) Поворозник О.Д (1964-1965р), Костанович Роман Романович (1966р), Керніцький Михайло В.( 1966 р), Тихоступ Ждан Ярославович, Мудрий З.А. (1975р)
З 1960 при будинку піонерів успішно працював столярний гурток, керівником якого був Музичко М.Ф., крою і шиття (керівник Гута Г.І.).
З 1961р почав працювати гурток художньої вишивки (керівник Новосад Ярослава Вікторівна) та авіамодельний гурток, керівником якого був Бондаренко В.І., а згодом Григоренко Анатолій Митрофанович.
З розвитком науки і техніки зростав інтерес і до технічних знань серед учнівської молоді, тому із кожним роком зростала і чисельність технічних гуртків у позашкільному закладі, розширювалась мережа гуртків.
У 1981 році відкрився судномодельний гурток,керівником якого був Чарнош Юрій Олександрович.
З 1982 року під керівництвом Барана Михайла Володимировича почав працювати гурток «Конструювання сільськогосподарської техніки».
В 1983 році починають працювати гуртки раціоналізаторів та винахідників керівником яких став Ільчук Я.О.
З приходом в БТШ Кунька Ярослава Богдановича спочатку сумісником, а з 1987р. на основну посаду, конструкторські гуртки стали не тільки популярні, а й по сьогоднішній час характеризуються високою результативністю. Так з 1984 року гуртківці постійно беруть участь у обласному огляді технічної творчості, а з 1997 в обласному конкурсі-захисті робіт юних конструкторів-винахідників, де кожен учасник мав право захищати три особисто виготовлених роботи. Вже згодом з 2000 року конкурс-виставка набули заочного характеру. Проте, завжди у всіх цих конкурсах юні техніки стають переможцями, призерами та учасниками Всеукраїнської виставки-конкурсу технічної творчості учнівської молоді «Наш пошук і творчість тобі, Україно!»,
З 1984 почали працювати авіамодельний та фотогуртки, що вів Чирський Казимир Йосипович, згодом Чарнош Юрій Олександрович.
З 1985 по 1993 рік працюють гуртки «Початкового технічного моделювання» під керівництвом Івахова Євгена Ярославовича.
Отримавши своє приміщення у 1986-1987 навчальному році створюється радіотехнічний відділ, який у 22 гуртках вже охоплював 330 гуртківців.
З вересня 1987 року відкриваються гуртки «Колективної радіостанції» та «Радіо конструювання» під керівництвом Паліводи Володимира Григоровича.
Радіостанція допомагала здійснювати зв’язок із будь-яким куточком світу в будь-який час дня і ночі.
Кращі гуртківці брали участь в змаганнях із встановлення двостороннього радіозв’язку і за це отримали велику кількість вимпелів та подяк: Республіканської станції юних техніків, радіо-інтер-клубу «Самбір» та ДОСААФ.
Знання, здобуті в гуртках, знадобилися багатьом випускникам під час служби в лавах Армії, а саме вони мали змогу проходити службу радіозв’язківцями.
З листопада 1986 відкриваються гуртки «Спортивної радіопеленгації» та «Радіотелеграфії» під керівництвом Паліводи Лариси Михайлівни. Саме в цих гуртках на чолі з керівником проводяться навчально-тренувальні походи, походи вихідного дня, де діти вдосконалюють свій професіоналізм у полюванні на «лисиць», а також вчаться бути самостійними, правильно поводитись у навколишньому середовищі, знаходити своє місце в колективі.
Навчання у гуртках допомагало понад 25 років ставати вихованцям, починаючи з 1988 року постійними переможцями та призерами обласних змагань з багатоборства радистів, швидкісної радіолеграфії, спортивної радіопеленгації та учасниками Всеукраїнських (1989, 2007, 2011, 2012 р).
У 2012 році естафету у Лариси Михайлівни підхопив її колишній гуртківець Купчак Анатолій Вікторович, під його керівництвом команда спортивної радіопеленгації у 2014 році стала Чемпіоном в області.
З 1987 року появляється найлюбиміший для майбутніх автолюбителів гурток «Картингістів», а з 1990 ще «Водіїв мопеда», адже матеріально-технічна база поповнюється картингами та мопедами. Цей гурток веде Кунько Ярослав Богданович.
На базі Великобірківського будинку творчості школяра з 1987 по 1990 проводились районні змагання юних конструкторів, раціоналізаторів, винахідників по 2 секціях: «початкового технічного моделювання» під керівництвом Івахова Є. Я. та «електроніки» - конструювання радіоелектронних схем радіоконструювання під керівництвом Паліводи В. Г.
Згодом, у 90-х роках, відкриваються гуртки більш декоративно-ужиткового характеру: бісероплетіння, макраме - Вівчар Людмила Орестівна, народна вишивка – Твердохліб Катерина Андріївна, в‘язання гачком, рукоділля - Урманець Ольга Дмитрівна, художня обробка шкіри – Цимбрак Наталія Зіновіївна.
Кращі вироби гуртківців беруть участь у конкурсах «Знай і люби свій край» в рамках Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно», де постійно стають призерами та переможцями як на районному, так і на обласному рівні, а також стають призерами Всеукраїнського конкурсу.
Так, починаючи з 2000 року відновлюються змагання та виставки обласним центром науково-технічної творчості, тому мотивація набула нового відтінку і технічні гуртки отримали відповідні, до цього завдання.
Наймолодші гуртківці віком від 6 до 11 років реалізовують свої творчі уміння та навики у гуртку «Умілець», «Виготовлення іграшок-сувенірів» (керівник Вівчар Людмила Орестівна), “Прикладні мистецтва”, «Паперопластика» (керівник Лисак Наталія Андріївна).
В 2000 році відновлює свою діяльність гурток «Початкове технічне моделювання» під керівництвом Урманець Ольги Дмитрівни і успішно працює по сьогоднішній день.
Вихованці гуртка починаючи з 2001 року постійно здобувають призові місця як в особистому заліку, так і в загальному, а в 2009, 2011та 2013 роках команда захищала честь області на Всеукраїнських змаганнях в м. Києві, а в 2017 – в м. Кам’янець-Подільськ.
В 2010 році команда із 5 вихованців гуртка «ПТМ» стала переможцем першого національного фестивалю-конкурсу «Артек-моя мрія» в номінації «Технічна творчість» і нагороджені безкоштовною путівкою в МДЦ «Артек» на тематичну зміну.
Ми пишаємося, що у нашому закладі працювали знані педагоги Тернопільського району і вели гуртки на базі шкіл по сумісництву, такі як Гоч Андрій Степанович – гурток «Різьби по дереву» у 2008-2012 рр (Соборненська ЗОШ І-ІІ ст. ім В.Гарматія), Вітишин Марія Володимирівна – гурток художньої вишивки у 2009-2012 н.р. (Острівська ЗОШ І-ІІІ ст), Чиж Світлана Володимирівна – гурток дизайну у 2010-2012 н.р. (В.Гаївська ЗОШ І-ІІІ ст), Новікова Наталія Михайлівна – гуртки «Паперопластика» та «Виготовлення сувенірів» з 2014р по сьогодні (Петриківська ЗОШ І-ІІ ст)
Своєрідною візиткою роботи молодших школярів є створені кабінети “Умілець” та «Юний технік», де представлені кращі вироби гуртківців відповідно до тематичних розділів програм. У кабінетах діють постійні виставки “Творимо самі своїми руками”, де кожен може представити своє маленьке рукотворне диво на суд глядачів. Тут гуртківці із задоволенням проводять екскурсії для гостей будинку творчості школяра.
Кращі роботи гуртківців завжди милують око на всіх виставках районного та обласного рівня. Свої творчі доробки мають змогу показати на обласній заочній виставці-конкурсі робіт молодших школярів, де завжди досягають вагомих результатів. Вироби-переможці неодноразово брали участь у Всеукраїнському конкурсі, де ставали призерами та переможцями і були нагороджені відповідними дипломами.
З метою модернізації освітньої діяльності та впровадження STEM-освіти, у 2019 році у закладі відкрились гуртки робототехніки (керівник Урманець О.Д.) та гурток дитячої анімації (керівник Мудра О.А.).







































Немає коментарів:

Дописати коментар