вівторок, 1 грудня 2020 р.

ІСТОРІЯ №40 «МІСТ ДРУЖБИ: УКРАЇНА-ПОЛЬЩА»

 #БТШ_60#Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №40
«МІСТ ДРУЖБИ: УКРАЇНА-ПОЛЬЩА»

В історії Великобірківського будинку творчості школяра яскравою сторінкою є міжнародна співпраця з Товариством економічного та культурного розвитку села Кшильова «Єжижиця» у Польщі, в складі якої є вихідці з селища Великі Бірки, предки яких змушені були покинути рідні домівки в 1945-47 роках.
В рамках спільного міжнародного проекту «Міст дружби: Україна-Польща» протягом трьох років реалізовано міні-проекти:
- «Без коріння саду не рости» - в травні 2011 року 50 мешканців Кшильова приїздили у Великі Бірки, щоб поклонитися землі своїх предків.
- «Єднаймося люба родино!» - в липні 2012р. кращі гуртківці художньо-естетичного відділу показали свої таланти на Польській землі під час культурної програми
- «Разом дбаєм про спільне минуле» - влітку 2013 року делегація з Польщі на чолі Ванди Ганської прибула до Великих Бірок і разом із жителями селища організували спільну толоку на довоєнному цвинтарі .

2011 - «БЕЗ КОРІННЯ САДУ НЕ РОСТИ»
Натхненням для реалізації даного проекту було бажання вивчити маловідомі сторінки історії селища Великі Бірки, зокрема 1944-1947 рр, збереження та популяризація культурних надбань, пізнання спільного українсько-польського родинного коріння.
Проводячи дослідження родоводів гуртківцями БТШ було відмічено, що в їхніх родинних деревах є родичі польської національності. Відтоді почалася пошуково-дослідницька робота по вивченню польсько-українських відносин як в самому селищі, так і загалом в Україні.
Відомо, що у Великих Бірках здавна жила багаточисельна польська громада. Це особлива, невіддільна сторінка в історії села, яка до кінця ще не вивчена за браком свідчень і документів. Польська громада гуртувалася навколо костелу і римо-католицького ксьондза, своїх громадських і владних інституцій.
Проте, під час депортації польського населення УРСР у 1944 – 1946 рр. багато поляків була змушена покинути свої домівки і назавжди виїхати до Польщі. Тут залишилися їхні друзі, родичі, могили їхніх дідів і прадідів, нажите роками майно, яке стало державним.
Як стало відомо, поляки, які родом із Великих Бірок та навколишніх сіл тримають між собою тісний зв’язок і багато з них мешкають в Польщі в містечку Кшильов. А Фігурка Діви Марії Ягідної, що стояла у парафіяльному костелі у Великих Бірках є для жителів Кшельова великим символом того, звідки вони походять, де і як жили їхні предки. Саме діди і прадіди, не звертаючи уваги на складні умови подорожі до Польщі у 1946 році, привезли її з собою до Кшельова.
Фігурка Богоматері Ягідної – це символ зв’язку між тим, що було і що є. Завдячуючи її допомозі, у 2011 році поляки, вихідці із Великих Бірок, а сьогодні жителі Кшельова в Польщі, мали можливість відвідати місце народження своїх батьків на Україні. А ще дякуючи товариству культурного і соціального розвитку села Кшильова «Єжежиця», яке поважає і пам'ятає минуле предків і прагне того, щоб і наступні покоління пізнали своє коріння. Адже, немає майбутнього без минулого і жодна нація не може розвиватися, якщо не знає своєї історії і не дбає про неї.
Вихованці та педагоги БТШ підготували творчо-родинну зустріч в своєму приміщенні, яке колись було школою, збудованою на кошти громади ще до 1939 року, і про цю споруду, звичайно пам’ятали старожили поляки.
Саме ця зустріч стала початком співпраці із асоціацією культурного та економічного розвитку села Кшильова «Єжижиця» в особі Ванди Ганської, яка запросила вихованців та педагогів нашого закладу відвідати Польщу з культурно-мистецькою місією.
Звичайно, під час поїздки, наші гості з Польщі відвідали і місцевий цвинтар, де є поховання польського та українського населення довоєнного періоду
З першого моменту, коли вони переступили територію Великих Бірок поляки закохалися в цю місцевість. Відвідавши цвинтар, не могли надивуватися красоті чудових скульптур на могилах наших предків з початку XIX століття, що залишилися до нашого часу. Перший візит на це магічне місце викликало у всіх сльози скорботи, а також запитання „чому старий цвинтар занедбаний?”

2012 - «ЄДНАЙМОСЯ ЛЮБА РОДИНО!»
Виконуючи всі формальності під час підготовки до поїздки за кордон у липні 2012 року, ми готували великий мистецький захід – літературно-музичну танцювальну композицію, яка складалася із 14 танців, 4 вокально-хореографічних композицій, 8 пісень, 2 віршів.
Сценарій було складено так, щоб глядачі могли довідатися більше про український край, його звичаї, обряди, згадати події 1944-47 років, і, звичайно ж, показати свою повагу до польської культури.
Ведучою ми запросили вчителя зарубіжної літератури Замойську Марію Євгенівну, так як вона добре володіє польською мовою, щоб концертна програма добре сприймалася поляками.
Учасниками культурної програми було проведено 4 мистецькі заходи: в Кшильові, м.Волові, під час зустрічі з товариством «Корона північного Кракова».
Вихованцями було виготовлено сувеніри та подарунки для поважних осіб, які долучилися до організації перебування на польській землі..
Спільно із товариством «Єжижиця» було проведено екскурсії разом із молоддю Кшильова в м.Вроцлав, Краків, соляні шахти Велічки.
Саме через проведення мистецьких заходів спільно із товариством «Єжижиця», осередком культури у місті Волові та товариством «Корона північного Кракова» ми ще раз переконалися, що по великому рахунку ми одна польсько-українська родина. Адже, нам на заваді не став мовний бар’єр, бо наші мови похожі, в наших народів присутні подібні традиції святкування Різдва, Великодня, Івана Купала і т.п. Готуючись до зустрічі на польській землі ми готували сюрприз у вигляді пісень на польській мові та народних польських танців, проте, виявилось, що і поляки із задоволенням співають по-українськи.
Проживаючи в польських родинах, спілкуючись із вихідцями з селища, відвідавши Службу Божу в місцевому Костелі, та цвинтар у Кшельові, діти переконалися, що пам’ять про пращурів у вигляді молитви за їх упокій та догляд за могилами - це основне правило істинних християн. Бо тільки тоді, коли ми своїм прикладом будемо дбати про могили своїх рідних, так колись про нас будуть дбати наші нащадки.
Тому, було прийнято спільне рішення про те, що влітку 2013 року делегація на чолі Ванди Ганської прибуде до Великих Бірок і разом із жителями селища організують спільну толоку на довоєнному цвинтарі .

2013 - «РАЗОМ ДБАЄМ ПРО СПІЛЬНЕ МИНУЛЕ»
Готуючись до приїзду партнерів, спільно з громадськістю селища ми готували культурну програму:
- великий мистецький захід – літературно-музичну танцювальну композицію «Моє село найкраще місце на землі», в якій намагалися зробити музичну подорож вулицями сучасного селища, де познайомити із визначними місцями, соціальними установами та підприємствами, минулим і сучасним Великих Бірок, а також продемонструвати великобірківські таланти. Для кращого сприйняття гостями поданої нами інформації було підготовлено презентації про основні видатні об’єкти селища, які супроводжували концерт;
- фольклорне дійство «Українські вечорниці», на яких хотілося ознайомити із народними звичаями, обрядами, залучивши, звичайно ж, до конкурсів та ігор молодь із Польщі.
Перекладачем ми запросили вчителя української мови та літератури Радик Галину Михайлівну, так як вона добре володіє польською мовою, щоб концертна програма та фольклорне дійство добре сприймалися поляками.
Вихованцями позашкільного закладу було виготовлено сувеніри та подарунки для гостей, які прибули із Польщі..
Отож, в період з 28 липня - 4 серпня 2013 року ми мали честь зустрічати паломників із Кшильова на території України, а саме у Великих Бірках, які приїхали, щоб більше дізнатись про родинне гніздо, зробити благоустрій на цвинтарі, відвідати польську громаду, яка тут проживає, подружитися із українськими родинами.
«Моє серце там, де прах моїх предків” - в цих простих словах закладена мета їхньої поїздки до нашого краю.
Поїздка була організована Асоціацією „Jezierzyca” в Кшельові, пані президентом Вандою Ганською, паном Ричардом Вишньовським в рамках проекту „Разом ми турбуємося про спільне минуле ”. Проект, фінансований був благодійним фондом "ПОЛЬСКА МІДЬ» із Любліна. Отримане фінансування дозволило знизити витрати на поїздку.
28 липня 2013 подорожуючі, зібравшись біля парафіянського костелу св. Св. Мартина в Кшельові, разом із ксьондзом-настоятелем Даріушем Жепкою відправили молебен в костелі перед фігурою Діви Марії Ягодної, яку привезли із собою у1946 році із Великих Бірок, просячи про безпечну подорож і здоров’я для всіх паломників.
30 липня 2013 гостей зустрічала вже громада селища Великі Бірки. Тут відбулася тепла зустріч з вихованцями та колективом БТШ, місцевою владою і дружніми родинами, яка супроводжувалася врученням короваю, вітальними піснями і добрими словами. Після урочистої зустрічі на рідній землі своїх предків гості разом із господарями розійшлися по домівках, щоб трохи відпочити і підготуватися до вечірньої зустрічі в місцевому будинку культури. Під час святкової імпрези було підписано Угоду про партнерство в трьох примірниках, якими обнялися місцева влада і Кшельовська Асоціація „Jezierzyca”.
31 липня 2013 зранку і молодь, і дорослі зібрались на кладовищі у Бірках Великих, прихопивши із собою необхідне обладнання для облаштування захоронень взялися упорядковувати могили. Робота кипіла: зрізали чагарі, косили траву, чистили мох на кам’яних скульптурах, піднімали повалені пам’ятники, малювали хрести, наводили надписи, садили квіти, збирали сміття. Через деякий час перед присутніми відкрилися чудові скульптури гробниць і могил предків, а також інших, невідомих колишніх жителів довоєнних Бірок.
О 17.00 відбулося богослужіння в каплиці Костелу в Бірках, де зворушливу промову виголосив настоятель польської римо-католицької громади Даріуш Жепка. На Службі Божій також були присутні місцевий священик греко-католицької церкви і ксьондз із Тернополя.
Після Літургії всі присутні хресною ходою відправились на кладовище, де після короткої спільної молитви, поставили свічки на упорядкованих могилах.
Ввечері в місцевому ресторані було організовано «Польську вечірку», на яку було запрошено місцеву молодь, представників органів місцевої влади і осіб, які організували гостинність і проживання для партнерів проекту. Інтеграційна забава пройшла в дуже радісній і дружній атмосфері, під час якої зав’язалося багато дружніх відносин, знайомств і симпатій. Були польські страви, і спільні пісні і танці. Приємним сюрпризом для української сторони стало те, що гості вивчили пісні українською мовою, ті що найбільше їм запам’яталися з минулорічного концерту.
2 серпня 2013 у найбільшому приміщенні Великих Бірок, в ресторані «Мрія», який фактично став своєрідною світлицею українсько-польської культури о 18.00 було організовано українську вечірку у формі фольклорного дійства „Українські вечорниці”, на яких було представлено українські звичаї, парубочі та дівочі залицяння, забави та веселощі для молоді, ігрові обряди та традиції. Красиві народні костюми, веселі ігри і милозвучні пісні надовго залишаться в пам’яті наших гостей. Вечір пройшов у спільних забавах, спілкуванні допізна. Це була одночасно і остання зустріч інтеграційного перебування в Бірках Великих.
3 серпня 2013 – поснідавши в українських родинах, провівши останні задушевні розмови, обмінявшись адресами і номерами телефонів наші гості готуються до від’їзду до Польщі. Проте, залишаються всі пам’ятні моменти і враження від спільно проведенного тижня польсько-української культури на гостинній українській землі.
По дорозі до Польщі в Тернополі в римо-католицькому костелі молебен та обід, і повернення додому наших гостей із зеленої України.
Приємним для обох народів став момент підписання Угоди про партнерство укладеної між Товариством економічного і культурного розвитку села Кшильова "Єжижиця», в особі Ванди Ганської, президента товариства "Єжижиця", Ганни Дулебської, член товариства "Єжижиця", добровільного пожежного Департаменту Кшельова, в особі Збігнєва Іжиковського, президента Добровільної пожежної бригади, гміни Вінско, Польської Республіки з одного боку та Великобірківською селищною Радою, в особі Романа Мацелюха, голови Великобірківської селищної Ради, Тернопільського району Тернопільської області з української сторони. Метою партнерства мала стати взаємна співпраця в галузях культури, освіти, спорту і туризму, а також збереження історичних традицій та взаємозв’язку поколінь.
Радісним є те, що сьогоднішня молодь Кшильова та Великих Бірок змогла подружитися, що жителі Польщі, які вперше відвідали Україну залишать тільки приємні спогади про перебування на землі своїх предків.
Сподіваємося, що співпраця та дружба між народами буде продовжуватися.
















































































Немає коментарів:

Дописати коментар