понеділок, 14 грудня 2020 р.

ІСТОРІЯ 46. ТУРИСТИЧНІ ПОХОДИ.

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ 46. ТУРИСТИЧНІ ПОХОДИ.

Походи і мандрівки рідним краєм завжди вабили дітей. У нашому навчальному закладі в рівній мірі популярними є пішохідні, водні та велосипедні походи, а також спелеопоходи, які сьогодні проводяться рідше, ніж у 1980-90 роках… (пов’язано із особливостями і дозволами на відвідування печер).
Від дня створення туристичних гуртків його керівники проводили невеличкі подорожі околицями селища. У 1964 року прийняли участь в масовому поході «Тернопільська весна». А у 1966 році проведено багатоденний похід територією району і за його результатами вісім учнів вперше нагороджено значком «Турист СРСР» (керівник – Параскевія Ванько)
Основне завдання, яке виконують гуртківці під час походів – це проведення краєзнавчої роботи, а також – спортивна складність маршруту. Завданням керівника є підготовка гуртківців в простих навчальних 1-3 денних маршрутах до категорійних походів – більш простих походів І-ІІ категорії складності та складніших категорійних походів ІІІ-V категорії
До участі в категорійних походах гуртківці-туристи ішли довго і аж у 1981 році вперше пройшли пішохідний похід І категорії складності по Тернопільщині (керівник – Алла Мельник)
Естафету проведення категорійних походів підтримав Ігор Подольський. 1984-85 роках гуртківці-туристи пройшли два походи І категорії складності по Тернопільщині. Почали здійснювати спелеопоходи печерами Тернопільщини із подоланням категорійних маршрутів.
У 1985 році пройшли цікавий і складних похід ІІ к.с. по Карпатах (Центральні і західні Горгани). А у 1986 році – пройшли гірський похід І к.с. по центральному Кавказу (район Приельбрусся) У 1991 році похід І кс по Карпатах (керівник – Ігор Козуб)
Далі гуртківці-туристи регулярно здійснювали пішохідні, водні та спелеологічні походи по Тернопільській області, походи І-ІІ к.с. по Карпатах, Гірському Криму.
Проведено водні походи І кс. по ріках Серет-Дністер (1988р, керівник – Ігор Подольський) та по ріках Стрипа-Дністер (1989р, керівник – Андрій Павлюк). Сьогодні майже щорічно проводяться водні походи по ріках Тернопільщини – Дністер, Стрипа, Серет, Гнізна, рідше – по р.Збруч
За останні роки перед гуртківцями поставлені нові високі завдання, а саме участь їх у походах вищої (ІІІ-V) категорії складності по Україні та за її межами. Для цього проводиться активна практична підготовка туристів-пішохідників, готуються кадри з досвідом участі в категорійних походах. Так, за останні роки проведені цікаві походи, які збагатили гуртківців практичним туристським досвідом. Це похід 3 ст.с. по Медоборах (2008), І к.с. по Дністровському каньйону (2009), ІІ к.с. по Гірському Криму (2010), походи ІІІ к.с. Карпатах (2011, 2012, 2016рр.), ІІІ к.с. по Кавказу (2016р, Грузія), водні походи І к.с. по р. Дністер (2011) та р. Збруч (2012), Стрипа (2014). Всі ці походи є переможцями Чемпіонату області з туристсько-спортивних походів серед учнівської молоді.
Сьогодні дуже популярними є велосипедні мандрівки, які дозволяють за відносно короткий час подолати значні відстані, відвідати багато історико-культурних обєктів, подолати складні природні перешкоди. В нашому випадку – це одно-триденні мандрівки територією Тернопільського та сусідніх із ним районів.
Цікавими є маршрути місцями національно-визвольних змагань територією Тернопільського району…
За успішно проведені та пройдені походи гуртківці виконують норматив на значок «Турист України» та їм присвоюють ІІІ розряди зі спортивного туризму.
Але основне – всі туристи набувають неоцінений досвід участі в походах вищих категорій складності, вибудовуються завдання на наступні роки, формуються досвідчені туристські групи.









































Немає коментарів:

Дописати коментар