понеділок, 28 грудня 2020 р.

ІСТОРІЯ №56 Гурток «ВСТУП ДО РОБОТОТЕХНІКИ»

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №56
Гурток «ВСТУП ДО РОБОТОТЕХНІКИ»
Робототехніка, конструювання та програмування – це одні з пріоритетних напрямків розвитку у сучасному світі. Саме з цими галузями будуть пов’язані професії майбутнього.
Існує дуже мало привабливих освітніх середовищ, що надихають майбутнє покоління до новаторства через науку, технологію, математику і заохочують дітей думати творчо, застосовувати свої навички для вирішення проблем реального світу. Прикладом такого інноваційного підходу до навчання й опанування нових знань є робота у гуртках робототехніки.
Навчання ґрунтується на практичній діяльності учнів. Результатом роботи гуртківців при вивченні кожної теми є проект, який створений індивідуально або в групі.
Ще кілька років тому про те, що у Великобірківському будинку творчості школяра будуть працювати такі гуртки ми не могли й мріяти. Проте, як виявилось, мрії мають властивість здійснюватися – головне йти впевнено до мети.
Отож коротка передісторія відкриття гуртка «Вступ до робототехніки», який почав працювати з жовтня 2019 року під керівництвом Урманець Ольги Дмитрівни.
Першим стимулом до мрії стало заняття у віддаленій школі STEM-освіти на базі «Станції юних техніків» м. Тернополя для вихованців гуртка «Початкове технічне моделювання» Великобірківського БТШ, яке відбулося 24 січня 2017 року. Завітавши у гурток «Робознавці», юні техніки познайомились з учасниками команди та їхніми керівниками-тренерами Підлатюк Ольгою Михайлівною та Чубатим Андрієм Валерійовичем, дізналися про різновиди роботів, їх призначення, побачили як втілюється проект «Людина і вода» на практиці, і, звичайно ж, попробували себе в якості роботехніків, створивши в команді рухомі моделі спортивних машинок за допомогою набору Lego MINDSTORMS Education EV3.
Організація дружньої, теплої і творчої зустрічі стала першим етапом співпраці і стимулом для дітей цікаво і практично вивчати точні науки за допомогою конструювання та програмування справжніх роботів.
13-14.08.2018 р. у Львові проводився науково-практичний семінар «Всеукраїнський інноваційний освітній проект «Я дослідник», на якому менеджер з розвитку LEGO Education в Україні Олена Табінська презентувала види та можливості застосування конструкторів в освітньому середовищі. Керівник гуртка «ПТМ» Урманець О.Д. проявила велике зацікавлення конструктором «Прості механізми», який можна застосовувати на заняттях гуртка. Тож нашій радості не було меж, коли у 2018 році напередодні Дня Святого Миколая відділ освіти Тернопільської РДА допоміг здійснитися мрію – гурток «Юний технік» отримав конструктори LEGO Education Machines & Mechanisms комплект завдань "Прості механізми", які допомагають організувати захоплюючий практико-орієнтований освітній процес і формувати у вихованців STEM компетенції. Набори допомагають з легкістю засвоїти принципи роботи різних механізмів і пристроїв, а також вивчити багато фізичних законів і явищ. Під час роботи з наборами діти вивчають такі поняття, як енергія, сила, рух, різні типи конструкцій і багато-багато іншого з захоплюючого світу технології та фізики.
Проте на цьому ми не зупинялися і шукали інші шляхи для вдосконалення та розвитку у даному напрямку.
Влітку 2019 року ми замахнулися на отримання трирічного гранту в програмі FIRST LEGO League від благодіного Фонду LEGO Foundation! Великобірківський БТШ було обрано для участі в другому етапі конкурсу і ми пишаємось, що з поміж 435 мотиваційних листів ми потрапили в 30-ку найвмотивованіших навчальних закладів України.
16 вересня 2019 р у Києві відбулась зустріч з учасниками другого етапу і включала в себе презентації "Складові частини програми FIRST LEGO League" і "Грант та умови участі" , майстер-класи з робототехніки та особисті співбесіди з представниками навчальних закладів. Хоч Гранду ми не отримали, проте це був ще один щабель до втілення мрії.
6 листопада 2019 року на базі Тернопільської міської "Станції юних техніків" відбувся обласний семінар методистів закладів позашкільної освіти "Вектори розвитку закладу позашкільної освіти в умовах розбудови Нової української школи", в якому взяла участь методист Великобірківського БТШ Урманець О.Д.
Валізу творчих ідей поповнив практичний модуль цікавими методиками, корисними вправами, багатим досвідом. А на завершення семінару кожен зміг спробувати себе в ролі конструктора-винахідника на основі ІТ-технологій та робототехніки і попрацювати в надсучасній лабораторії СТЕМ-освіти.
Щоб впроваджувати новітні підходи до навчання потрібна мотивація, натхнення і постійний обмін досвідом! 16 листопада 2019 в Українському католицькому університеті панувала атмосфера продуктивності, адже понад 200 учасників з різних регіонів України прийшли вчитися на ФОРУМ інноваційної освіти INED 2019! Тут також досвідчені педагоги ГО «Гільдія вчителів» в інтерактивній формі практично представили тему «Використання AR & VR-технологій в навчальному процесі. STEAM лайфхаки» - це було дуже пізнавально і відкрило можливості для впровадження у будинку творчості доповненої реальності та використання конструкторів WeDo 2.0.
КРУТО і КЛАСНО! - саме такі вигуки найчастіше лунали з уст вихованців Великобірківського БТШ 10 грудня 2019 року під час надзвичайно пізнавального та неймовірно цікавого майстер-класу з робототехніки, на який ми завітали в Комунальний заклад Тернопільської міської ради "Станцію юних техніків". Адже тут кожен зміг спробувати себе в ролі конструктора-винахідника на основі ІТ-технологій та робототехніки і попрацювати в надсучасній лабораторії СТЕМ-освіти.
Андрій Валерійович Чубатий, керівник гуртка "Робознавці" зацікавив хлопців можливостями та перспективами розвитку у даному напрямку, а також дав можливість побудувати рухому модель за допомогою набору LEGO® Mindstorms® Education EV3.
З яким ентузіазмом юні робототехніки взялися виготовляли іграшку-робота! З не меншим захопленням вони програмували і спостерігали за рухом своїх творінь!
Висвітлюючи задану тему, юні робототехніки втілюють свої неймовірні творчі фантазії в реальність!
У грудні 2019 року від організаторів міжнародного проекту «КНИГА ДОБРА» ми отримали неймовірний подарунок – новенький ноутбук із повним програмним забезпеченням для використання у гуртковій діяльності. Наші можливості розширилися і ми могли вже мріяти про програмування в БТШ.
У січні 2020р. на гуртку «Вступ до робототехніки» почали використовувати Набір HaloCode standard kit, який отримали як нагороду за найкращий звіт по проведенню активностей після Хакатону в Хмельницькому! З цим конструктором розпочали навчання робототехніці й програмуванню - вчилися застосовувати на практиці можливості набору HaloCode standard kit в тандемі з ноутбуком.
20 лютого 2020 року на базі НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ с. Великі Гаї» Великогаївської ОТГ відбувся практичний семінар для вчителів інформатики та керівників гуртків "Робототехніка" Тернопільського району на тему "Конструктор LEGO Education як ефективний засіб формування творчих здібностей учнів". Досвідом впровадження LEGO-технологій у навчальний процес поділилися вчитель інформатики Ярослав Ярема та методист Великогаївської ОТГ Олена Сівінська.
Майстер-клас пройшов продуктивно та емоційно. Учасники мали можливість ознайомитись з програмою для створення 3D-моделей LEGO - LEGO Digital Designer (LDD), ближче познайомитись з наборами LEGO Education, їхніми освітніми рішеннями та творчо попрацювати з конструктором LEGO Education WeDo 2.0.
Ось так, крок за кроком, ми втілювали нові ідеї, використовували всі можливості і творчий процес у гуртку «Вступ до робототехніки» набирав обертів, наповнювався новим змістом: діти на комп’ютері знайомились із можливостями програми - LEGO Digital Designer (LDD), почергово вчилися створювати 3D-моделі LEGO віртуально, порівнюючи їх із виготовленням наяву з наборів LEGO "Прості механізми".
Адже робота з LEGO конструктором "Прості механізми" приносить море задоволення і океан можливостей!
Завдяки використанню у гуртковій роботі конструктора LEGO «Прості механізми», юні техніки відчувають себе юними вченими та інженерами, адже це допомагає їм зрозуміти принципи роботи простих механізмів, з якими ми стикаємося щоденно. На заняттях учні отримують перший досвід наукового підходу до досліджень, що включають в себе спостереження, осмислення, прогнозування і критичний аналіз.
А ще з гуртківцями проводяться турніри робознавців, творчі конкурси, що стимулює до розвитку фантазії та впровадженні найсміливіших конструкторських ідей.
Вересень 2020 року приніс знову приємні сюрпризи!
До 60-річчя позашкільного закладу гурток "Вступ до робототехніки" отримав неймовірний сюрприз-подарунок від організаторів міжнародного соціального проекту "КНИГА ДОБРА" та БФ "Чисті серцем" - набір для конструювання та програмування роботів LEGO BOOST.
Цей рухомий робот на гусеницях може трансформуватися в ще 4 моделі: всюдихід MTR-4, кота Френкі, «гітару 4000", незвичайний конвеєр, що імітує заводську лінію LEGO по збірці крихітних моделей конструктора.
Він може розуміти людську мову і реагувати на неї за допомогою своїх датчиків, показувати свій характер, точно визначати відстань до об'єктів і під'їжджати до них з різною швидкістю, переміщати предмети. Широкі і надійні гусениці дозволяють програмованому роботу впевнено пересуватися навіть по нерівній місцевості, змінюючи свій маршрут і навіть швидкість пересування.
А ще ми отримали нові LEGO набори : WeDo 2.0, "Технологія і основи механіки", "Відновлювальні джерела енергії" та "Пневматика".
Поповнення матеріально-технічної бази стало можливим за сприяння відділу освіти Тернопільської РДА продукцією від Офіційного дистриб`ютора LEGO Education в Україні Інноваційні Освітні Рішення.
Тепер це ще один стимул для навчання, розвитку, експериментів! Тож вперед, юні робототехніки до пізнання нового і незвіданого!
































Немає коментарів:

Дописати коментар