вівторок, 15 грудня 2020 р.

ІСТОРІЯ №47 УКРАЇНСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №47
УКРАЇНСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ
З–поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішими та найочікуванішими були українські вечорниці, коли, за українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави.
Це було свято народної мудрості та української народної пісні, бо які ж вечорниці без неї – милої, веселої, дорогої нам з дитинства – української народної пісні.
Веселі конкурси, чарівне ворожіння, запальний гопак, смачна калита - усе дарувало радість. Але особливо були до смаку гарячі варенички, смачні пиріжки, пахучі паляниці, пшеничні галушки, які готувалися спільними зусиллями.
Ніби розсуваючи рамки часу, вихованці Великобірківського БТШ мали можливість поринули у старі добрі часи, коли молодь збиралася на веселі українські вечорниці. Це збагачувало знання учнів про народні традиції, відроджуючи обряди нашого народу, виховувало любов до народних звичаїв, гордість за український народ, який має давні традиції і багату творчу спадщину, розвивало творчі здібності дітей.
Вперше відродження колоритних народних звичаїв у нашому закладі відбулося у 1994 під час різдвяних свят.
А вже у 1996 році панував неповторний дух жартів та веселих пісень під час Андріївських вечорниць, які стали згодом традиційними:
- Андріївські вечорниці 12.12 1996
- Вечорниці в Катерини 7.12.1999
- Андріївські вечорниці 12.12.2000
- Андріївські вечорниці 13.12.2006
- Фольклорно-мистецьке свято «Андріївські вечорниці» 12.12.2008 (Кульчицька, Урманець, Неспляк, Стадник, Герасимюк)
- Фольклорне свято «Андрію, Андрію! На тебе коноплі сію» 12.12.2009
- Народознавче свято з елементами театралізації «Андрію, Андрію! На тебе коноплі сію» у ніч на Андрія 12.12.2011
- Фольклорно-етнографічний масовий захід «Андріївські вечорниці» 12.12.2012 (Лабанович, Урманець, Рада гуртківців)
- Фольклорний захід з елементами театралізації «Вечір на Андрія» 12.12.2013 на базі фольклорного гуртка
Двічі, у 2008 та 2009 році Фольклорно-мистецьке свято «Андріївські вечорниці» на базі будинку творчості школяра проводилось спільно з відділом молоді і спорту Тернопільської РДА, керівником якого була Марія Павелчак.
У серпні 2013 року спільно з творчими артистичними та співочими жителями селища Великі Бірки було організовано українську вечірку для наших гостей з Польщі - паломників із Кшильова, які приїхали, щоб більше дізнатись про родинне гніздо. Українська вечірка була у формі фольклорного дійства „Українські вечорниці”, на яких було представлено українські звичаї, парубочі та дівочі залицяння, забави та веселощі для молоді, ігрові обряди та традиції. Красиві народні костюми, веселі ігри і милозвучні пісні надовго залишилися в пам’яті наших гостей. Вечір пройшов у спільних забавах, спілкуванні допізна.
























































Немає коментарів:

Дописати коментар