понеділок, 21 грудня 2020 р.

СТОРІЯ №50 МІЖНАРОДНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «КНИГА ДОБРА»

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №50
МІЖНАРОДНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «КНИГА ДОБРА»
Знаковою, яскравою, надзвичайно мотивуючою та казково-чарівною вважаємо участь вихованців Великобірківського будинку творчості школяра протягом 2017-2020 рр у міжнародному соціальному проекті «КНИГА ДОБРА», до якого нас запросив уродженець селища Великі Бірки, а сьогодні відомий український культурний і громадський діяч в Естонії, керівник Центру української культури в Таллінні - АНАТОЛІЙ ЛЮТЮК.
Основна мета та завдання проекту - створення книги із найцікавішими історіями та ілюстраціями про Добро, яка покликана стати джерелом інформації про людяність, щирість та добро у повсякденному житті, вселяти віру у мирне майбутнє, надихати на перемоги у добрих починаннях та показати всьому світу Україну з її великим чистим серцем і добрими людьми.
Міжнародний соціальний проект «Книга Добра» стартував 8 лютого 2017 року за підтримки: Міністра Закордонних Справ України Павла Клімкіна, Кардинала, верховного архієпископа Києво–Галицького Любомира Гузара, народного депутата України, письменниці Марії Матіос, Міністерства культури Естонії, Міністерства Закордонних справ Угорщини, Міністерства людських ресурсів Угорщини, Посольства Угорщини в Україні, Посольства Естонії в Україні. Координатор проекту - благодійний фонд «Чисті серцем». Співорганізатори проекту – Центр української культури в Естонії, Почесне консульство Угорщини в Івано-Франківську.
Відчуваючи обов’язок перед нашим земляком, бажання долучитися до благородної місії, а ще, випробувати долю, яка дала нам такий унікальний шанс, ми почали активно залучати до написання реальних історій про добро наших вихованців. Як виявилось до організаторів надійшло 3 000 історій. З них було обрано 100. Нашій радості не було меж, коли дізналися, що з Великих Бірок дві історії ввійшли в сотню. А далі діти читали ці історії та зображали на папері. Кожна історія проникала у дитяче серце та вносила свою частинку добра. Цікаво те, що розголос про проект поширився і до організаторів ілюстрацій до 100 історій надійщло вже в три рази більше.
Отож за підсумками двох етапів з Великих Бірок переможцями міжнародного соціального проекту «Книга добра» стали сестри Гайдукевичі та Боєчко Олександр, які написали історії. А також Злонкевич Юстина, якої малюнок до історії №27 потрапив в 100 найкращих.
Переможці влітку 2017р. мали можливість відпочити в оздоровчому таборі на озері Веленце в Угорщині.
А тим часом Книга добра створювалася у майстернях Центру української культури м.Таллінн (Естонія) за унікальною середньовічною технологією на особливому папері, який зберігається кілька тисяч років.
Її зшивали із черпаного паперу, що виготовлявся вручну із привезених з України клаптиків тканин з одягу авторів творчих робіт, та з рослинних зерен. Кожну історію виводили каліграфічним почерком на спеціальному кліше.
За задумом організаторів проекту 100 ексклюзивних екземплярів «Книги добра» виготовлено на черпаному папері і 10000 друкованих екземплярів. А 25 унікальних «Великих книг», разом з друкованими копіями мають бути представлені у всіх обласних центрах України і передані бібліотекам та загальноосвітнім школам.
В рамках реалізації проекту, за участю дітей з різних областей України, в якості послів миру і добра, запланована презентація «Книги Добра» і її передача у найбільші бібліотеки 50 країн світу
09 грудня 2017р. в приміщенні Національно культурного-мистецького комплексу "Мистецький Арсенал" відбулась презентація першого екземпляру унікальної «Книги Добра» за участі Президента України Петра Порошенка, яку було передано в національну бібліотеку України імені Вернадського. Саме там випала честь особисто зустрітися із нашим земляком та відомими людьми, які долучилися до організації цього чудового проекту, доторкнутися до чарівної книги, побачити історії виведені каліграфічним почерком та малюнки на черпаному папері.
В серпні 2018 р. учасники проекту зустрілися з Папою Римським Франциском під час загальної аудієнції у Ватикані аби отримати його благословення, а також подякувати Понтифіку за молитви за мир у нашій державі та передати ексклюзивну копію цієї книги.
6 вересня 2018 року організатори оголосили про початок ІІІ етапу, відповідно до умов якого потрібно активно проводити заходи, пов’язані з міжнародним соціальним проектом «Книга добра». І знову ж таки, так склалися зірки, що народилася ідея записати відео з нашими переможцями. І вже 10 вересня наш відеоролик набрав чимало переглядів, вподобайок та поширень від організаторів проекту і, фактично, саме він дав старт ІІІ етапу.
Ми втілювали одну за одною ідею.
Перш за все ми вивчили пісню – гімн "Творімо добро разом" і урочисто виконали її під час відкриття БТШівського сезону 2018-2019.
Потім відкрили АРТ-СТУДІЮ, щоб навчитися малювати логотип проекту. А провела цей мистецький захід Ольга Іванівна Маценько - відома у нашому селищі професійна художниця, випускниця Косівського коледжу прикладного та декоративного мистецтва, а також Львівської академії мистецтв, сьогодні власник творчої майстерні «ҐЗИМС» у Великих Бірках, мати нашого гуртківця Устима Маценька, учасника міжнародного проекту.
А далі взялися розповсюджувати інформацію про проект, залучаючи дітей до майстер-класів "Янголи добра" та "Сонечко добра", щоб ці рукотворні вироби нагадували про те, що потрібно робити тільки хороші вчинки.
Мотивація стати послом миру і добра з кожним днем ставала ще більш бажанішою і спонукала нас до проведення все нових цікавих заходів.
А коли, 8 жовтня 2018 р до нашого закладу з презентацією «Книги добра» завітав Міністр Закордонних справ Павло Клімкін разом з координаторами проекту Почесним консулом Угорщини в Івано-Франківську Василем Вишиванюком, директором благодійного фонду «Чисті серцем» Іриною Рабарською, президентом БФ «Подоляни» та Почесним консулом Угорщини в Тернополі Тетяною Чубак, наші вихованці ще з більшим ентузіазмом почали долучатися до третього етапу цього проекту.
Починаючи з вересня 2018 року ми залучили понад 300 вихованців та провели з ними понад 40 заходів:
• читали історії з «Книги добра»;
• записували відеоролики;
• вивчили пісні "Творімо добро разом" та "Книга добра";
• у Всесвітній день дитини провели круглий стіл «Добро в житті людини», де обговорили основні принципи міжнародного соціального проекту, значення добрих вчинків для розвитку суспільства на прикладах історій із «Книги добра»
• провели інтегровані заняття про ДОБРО;
• створили власний рецепт «Печива ДОБРА» та поділилися з друзями;
• розповсюджували інформацію про проект та вручали відзнаки логотипу "Сонечко з сердечком";
• презентували матеріали про АНАТОЛІЯ ЛЮТЮКА, в рамках представлення звіту по проекту «ЗНАЙ НАШИХ»;
• в підтримку наших захисників читаємо історії про них та ініціювали акцію в підтримку полонених українських моряків;
• в пам’ять про події, які відбувалися 5 років тому в акваторії оз. Донузлав під час захоплення Криму російськими окупантами, ми відтворили на папері незламний морський тральщик "Черкаси", легендарним капітаном якого був наш земляк Юрій Федаш;
• продемонстрували вокально-хореографічну композицію «Книга добра»;
• виготовили ЯЛИНКУ ДОБРА;
• за дорученням Святого Миколая відвідали Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Тернопільської ОДА і відчули себе у ролі волонтерів;
• записали Різдвяне привітання біля найбільшої шопки України в церкві Святого апостола Петра в Тернополі;
• взяли участь у акції «Україна колядує» волонтерським вертепом;
• провели еко-акцію «Врятуй пташку – створи годівничку та провели майстер-клас «Пташине печиво», який провели Потурай Н. В. з сином Юрієм;
• Інсценізація казок під гаслом «Твори добро на радість людям»;
• Презентували проект "Книга добра" у Тернопільській районній центральній бібліотеці;
• в рамках проведення тижня дитячого читання презентували «Книгу добра» у бібліотеці для дітей, де відбулася година доброти під назвою «Добро починається з тебе». На згадку про нашу зустріч, а також з метою розповсюдження інформації про проект та добрі справи один примірник друкованого екземпляру «Книги добра» передано дитячій книгозбірні
• Участь в програмі обласного радіо «Файний ранок» у рубриці «Третій зайвий»;
• Провели акцію «Ланцюжок доброти», присвячену Міжнародному дню спонтанного прояву доброти у ТРЦ «Подоляни».
• Запустили челендж «Друзі, поєзнані «Книгою добра», привячений Міжнародному дню друзів
• Спілкування на природі «Донесем краплинку доброти у кожне серце»
• Свято для дітей з багатодітних родин, приурочене Міжнародному Дню благодійності.;
• «Все починається з добра, все починається з любові…». Під таким гаслом пройшло спільне засідання лідерів Бучацької ліги старшокласників та Ради старшокласників Тернопільського району «Діти сучасності» на тему «Активізуймо співпрацю між лідерами громад» 28 жовтня 2019 р. у м Бучач. Учасники поїздки, яка відбулася за сприяння відділу молоді та спорту Тернопільської РДА та Великобірківського БТШ, змогли доторкнутися до "Книги добра", відчути неймовірну енергетику, закладену у черпаному папері! Адже, на захід завітали із презентацією організатори цього чудового проекту Почесний консул Угорщини в Івано-Франківську Василь Вишиванюк та директор благодійного фонду «Чисті серцем» Ірина Рабарська. Спільні спогади про участь у проекті, спільне виконання гімну «Творімо добро разом», спільна участь у квесті «З добром в серцях у добрий час» ще довго будуть зігрівати дитячі серця добром, любов’ю і дружбою.
• Напередодні Всесвітнього дня доброти вихованці Великобірківського БТШ, які вже понад 2 роки успішно беруть участь у реалізації проекту, взяли участь у прямому ефірі телепрограми "Файний ранок" на "Суспільному UA: Тернопіль";
• До міжнародного дня людей з обмеженими можливостями заочно познайомилися із Сергієм Ткачуком, хлопцем, який своїм прикладом надихає. Адже Сергій веде активний спосіб життя, займається танцями, музикою і відвідує басейн. Стометрівку може пропливти за півтори хвилини. Сергій є авт овтором історії "Окрилений мрією" потрапила у 100 найкращих проекту «Книга добра».
• привітання з Днем Збройних сил мешканця смт Великі Бірки, військовослужбовця, полоненого учасника бойових дій в АТО на сході України Василя Гульку та вручено подарунки від Тернопільської районної організації Червоного Хреста України
• проведено Свято Миколая для дітей з особливими потребами «В очікуванні дива» та вручено подарунки від Тернопільської районної організації Червоного Хреста України.
• створено перший мультик до історії «Добра справа»
• взяли участь у благодійній акції "Казковий автомобіль"
• засвідчуючи свою повагу організаторам проекту, вихованці нашого закладу вирішили висловили свою вдячність за допомогою вітальних листівок та чарівних цукерок привітавши з 3-річницею старту міжнародного соціального проекту «Книга добра»
• відгукнулись на флеш-моб «Подаруй дитині книгу» вихователів Тернопільського обласного реабілітаційного центру подарувавши понад 70 книг! Разом з казочкою про сонечко, дівчата та керівники гуртків допомогли провести майстер-клас та зробили сонечко з добрим серцем з групою діток, які проходять реабілітацію.
• провели акцію «Великі Бірки з любовю до тварин»
Вагомим здобутком для нас є те, що нашим гуртківцям пощастило стати посланцями миру і добра в кілька країн світу!
Перша поїздка відбулася у листопаді 2018р., в якій взяли участь п’ять дітей. Це була подорож в три країни світу (Румунія, Болгарія, Туреччина), яка тривала з 10 по 16 листопада 2018 року заради благородної місії — особисто вручити Вселенському Патріархові Варфоломію, архієпископу Константинополя в Стамбулі «Книгу добра». І відбулося це у Міжнародний день добра, який святкується 13 листопада 2018 р.
Під час вручення “Книги Добра” юні українські дипломати подивували Святішого Варфоломія щирими побажаннями і українською піснею. Святійший прийняв від дітей Книгу добра, вишиту бісером ікону та зроблений власноруч вихованцями БТШ логотип проекту - сонце з серцем. «Книга добра» тепер зберігатиметься в Стамбулі.
В період Різдвяних свят – з 9 по 14 січня 2019р. 7 наших гуртківців, а саме 2- переможців І етапу та 5 - переможців ІІІ етапу, мали честь стати посланцями миру та добра та передати Книгу добра у країни Прибалтики.
Першою країною куди завітала група була Литовська Республіка. Дітвора мала приємну зустріч з мером м.Тракай, під час якої лунала українська коляда.
Спільно з Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним Книгу Добра було передано Міністру закордонних справ Литви Лінасу Лінкявічюсу.
Другою країною подорожі була Латвійська Республіка. 11 січня в свій день народження наша вихованка Жук Яна мала честь особисто вручити КНИГУ ДОБРА голові парламенту Латвії пані Інарі Мурнієце та передати їй на зберігання у головну книгозбірню країни.
Третьою країною, в бібліотеці якої буде зберігатися Книга Добра - є Естонська Республіка, яка в певній мірі є її батьківщиною.
Спільно із Посольством України в Естонії, Конгресом українців в Естонії та Центром української культури у м.Таллінні за участі голови парламенту Ейкі Нестора було передано "Книгу Добра" для національної бібліотеки Естонії. І ця висока честь - особисто передати Книгу добра голові парламенту Естонії – випала нашим вихованцям Юлі Гайдукевич і Юрі Потураю.
Відвідання Центру української культури в м.Таллінні, де Книгу Добра створювали, знайомство з людьми, які її втілювали в реальність, екскурсія казковою столицею Естонії справили неабияке враження.
З 9 грудня по 13 грудня 2019р. тривала подорож до Угорщини Юстини Злонкевич, пережниці ІІ етапу проекту. Делегація юних посланців миру відвідала Палац Президента Угорщини, де передала унікальну книгу та побувала в Угорському парламенті, цікавих екскурсіях у Відні та Будапешті.
Для нас це не просто проект, а особливі незабутні емоції, нові знайомства, пізнавальні екскурсії, цікавий досвід, щирі люди, сміх, радість та ДРУЖБА з дітьми та дорослими з різних куточків України.
Завдяки проекту в нас стало більше друзів із всієї України, а ще діти мали можливість поспілкуватися з такими відомими особистостями як Анатолій Лютюк, Катерина Бужинська, Марія Матіос, організаторами проекту, волонтерами, благодійниками та авторами історій і малюнків.
"Книга Добра" - це більше ніж проект, більше ніж повсякденні історії про добро, більше ніж нові знайомства та гарні враження, більше ніж 2 роки життя, більше ніж щирі посмішки, більше ніж подорожі по Україні та різних країнах світу, більше ніж подолання стереотипів і таких більше можна перелічити ще дуже багато. "Книга Добра" - це велике і щире серце усіх учасників з різних куточків України, яке б'ється в унісон та заряджає усіх навколо позитивом.
Книга Добра - це справжня жива книга, яка має навіть можливість проростати, якщо сторінки трохи полити водою. Чи не кожен із нас знає, яка ж то копітка праця виростити квітку із маленького зернятка. Слід підібрати родючий грунт, посадити зернятко у землю, регулярно підливати, додавати "вітамінок".... Від такого дбайливого догляду рослина проростає, квітне і дарує свої плоди. Так як із маленької насінинки можна виростити щедрий сад, так роблячи добрі справи кожен з нас робить свій вклад, що світ ставав кращим!
Роблячи добрі справи безкорисливо, ми допомагаємо комусь поліпшити своє життя, а значить, міняємо і весь цей світ в цілому. Сама людина змінюється внутрішньо, вона стає кращою, чистішою і не тільки допомагає іншим, але і виправляє своє життя. Не можна відкладати добрі справи на потім, або думати, що в тебе зараз немає можливості допомогти, кожен може допомогти іншому і трохи змінити світ. Поспішаймо робити добро – і воно обов’язково до нас повернеться!
Творімо добро разом!!!





























































Немає коментарів:

Дописати коментар