вівторок, 8 грудня 2020 р.

ІСТОРІЯ №43. ЕКСКУРСІЇ

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №43. ЕКСКУРСІЇ.
Земля, історія, культура, природа батьківського краю унікальні й неповторні. Кожен його куточок прекрасний по-своєму.
У кожної справжньої людини має бути міцне коріння – знання історії, культури, традицій свого народу. Знати історію минулого і сьогодення, а майбутнє народжується у нас на очах, мине час і кожна мить сьогоднішніх буднів стане історією.
Одним з основних засобів вивчення рідного краю є організація екскурсій.
Проведення екскурсії – це чудовий спосіб поєднувати інтелектуальний розвиток та цікавий відпочинок. Адже саме в музеях, на виробництві, під час відвідування визначних місць, діти дізнаються багато нового, візуалізують свої знання, навчаються, граючись.
Екскурсії – це процес пізнання людиною навколишнього світу, що передбачає ознайомлення з об’єктами «наживо» у місцях їхнього розташування.
У Великобірківському будинку творчості школяра, відповідно до програми гуртків, постійно проводяться навчальні екскурсії.
Крім того з вихованцями проводяться екскурсії до історичних пам’яток культури, до природних об’єктів, місць знаменних подій, на виробництва, в музеї історії, мистецтвознавства, тощо.
Ми гордимося тим, що саме на Тернопіллі сьогодні зосереджена п’ята частина всіх пам’яток природи України. В області збереглося більше третини всіх українських замків і палаців, понад сотня дерев’яних церков різних епох, десятки унікальних кам’яних храмів і костьолів. В нашому краї більше ста печер! А печера “Оптимістична” – найбільша за розміром у Європі, найбільша у світі серед гіпсових печер і друга – серед вапнякових.
Тому ці об’єкти займають вагоме місце під час організації та проведень екскурсій рідним краєм з нашими гуртківцями! Тернопіль, Теребовля, Кременець, Вишнівець, Бучач, Збараж, Микулинці, Рукомиш, Джуринський водоспад.. і цей список можна ще довго перелічувати.
Вихованці нашого закладу з радістю беруть участь у подорожах і визначними місцями України. Надзвичайні враження та спогади залишилися від поїздок у Карпати, Львів, Острог, Київ, Кам’янець-Подільськ та організованих екскурсій для учасників Всеукраїнських змагань та конкурсів.
Чудовою нагодою для ознайомлення з історичною частиною столиці України в 90-х роках була поїздка на Президентську ялинку.
Незабутні враження залишились від проведеного 20 червня 2018 року у столиці України! Допитливі, креативні та позитивні підлітки побували у найвищому законодавчому органі нашої держави – Верховній Раді України. Діти побачили де працюють народні депутати, дізналися усі історичні таємниці цього приміщення та цікаві історичні факти та навіть пообідали в депутатській їдальні. Також для дітей була організована чудова екскурсійно-розважальна програма.
Діти відвідали Інформаційно-водний центр або, як його звикли усі називати "Музей Води", де дізнатися все про водні артерії не тільки нашої країни, а й наших міст, відчули себе в ролі води, яка проходить в підземеллях Києва.
Відповідно до програми екскурсії у м. Києві, школярі побували на оглядовій екскурсії столицею, планетарії, у національному спортивному комплексі «Олімпійський», який є універсальною спортивною спорудою столиці, одним із найбільших стадіонів Європи. Не менш цікавими та доповнюючими моментами екскурсії у столиці нашої України було відвідання Майдану Незалежності, прогулянки вулицями міста, і, звичайно, київське метро.
Вивчаючи минуле рідного краю, неодноразово вихованці закладу відвідували найбільший в Україні історико-меморіальний музей політичних в’язнів, що знаходиться у Тернополі. Діти з великою цікавістю слухали розповідь очевидця цих буремних подій, одного із малолітніх в'язнів ОЛЕЩУКА ІГОРЯ АНДРІЙОВИЧА!
Справжній одяг і побутові предмети допомогли скласти цілісну картину життя політв’язнів. Особливе враження на гуртківців справив реалістичний макет концтабору, відтворені в деталях умови карцеру та методи знущань і кімната, присвячена Степану Бандері з його посмертною маскою.
Досить пізнавальною та емоційною була екскурсія 10 жовтня 2019 року до унікальної Студії бойової слави у стилі арт інсталяції, аналогів якої немає в усій Україні, яка знаходиться на території 44-тої окремої артилерійської бригади. Тут учні ознайомилися з історією частини, зразками озброєння, технікою та приладами, які перебувають на озброєнні та використовуються під час виконання службово-бойових завдань,
Значне місце у освітньому процесі закладу займають екскурсії на виробництва та інтерактивні музеї.
Так з 2015 року на початку грудня для вихованців гуртка «ПТМ» вже стала традиційною екскурсія в ТВОРЧУ МАЙСТЕРНЮ «ҐЗИМС» у Великих Біках. Подружжя Маценьків гостинно відкриває двері виробничих приміщень, щоб діти мали можливість спостерігати процес створення ексклюзивних виробів з різних порід натуральної деревини.
16 вересня 2016 для гуртківців БТШ відбулася найочікуваніша подія – поїздка шкільним автобусом на екскурсію в музей ексклюзивних автомобілів "РЕТРО-КОРТЕЖ", де мали можливість ще й оглянути експозиції музею сучасного військового обладнання, та виставку світлин соціального мультимедійного проекту "ПЕРЕМОЖЦІ". Радості дітей не було меж, адже вони змогли детально ознайомитися, доторкнутися, сфотографуватися з елітними автомобілями, мотоциклами, бойовою розвідувальною машиною та чудернацькими машинами, зробленими з металевих відходів.
30 березня 2018 року вперше відбулась довгоочікувана екскурсія вихованців Великобірківського БТШ у Центр Науки, що у Тернополі. Науково-демонстраційний навчальний центр «Центр Науки» - це місце, де можна навчатись та розважатись водночас, пізнавати світ, спостерігати явища природи, побачити на практиці фізичні властивості речовин, експериментувати та досліджувати.
Два десятки макетів забутих технологій античності, середньовічних машин, механізмів Леонардо да Вінчі та військових винаходів 6 червня 2018 року мали можливість оглянути і випробувати в дії вихованці технічних гуртків у нестандартному музеї – МУЗЕЇ ТЕХНОЛОГІЙ МИНУЛОГО.
18 жовтня 2019 відбула неймовірна екскурсія в світ Телебачення. Великобірківські творчі дітки познайомились з "кухнею" на якій створюються телевізійні програми: "Файний ранок", "Новини", "Тема дня", побачили, де гримують ведучих, спробували привітати глядачів, дізнались скільки камер працюють, щоби передати відео у телепростір, якими користуються мікрофонами у студії, як за допомогою планшета доносять термінову інформацію до тих, хто знаходиться у кадрі протягом усієї програми. І ще, щоби потрапити на ранішній ефір ведучі встають у 5 ранку!
30 жовтня 2019 року відбулася захоплююча «Подорож у світ професій» під час екскурсії у пекарню «Хлібодар». Гуртківці мали змогу особисто відчути себе в ролі пекарів, тістомісів, кондитерів, хліборізів. Особливо вразило дітей те, що кожен особисто зміг спробувати включити тістоміс, вибити тісто із форм, допомогти кондитерам виготовити печиво.
21 січня 2020 р. у рамках проведення Всеукраїнського тижня науки і техніки вихованці Великобірківського БТШ відвідали Лозівську обсерваторію.
Крім того вихованці нашого закладу мали можливість знайомитися з культурною спадщиною, подорожувати країнами Європи.
Пишаємося, що з 20 по 29 липня 2011 р. 8 кращих гуртківців Великобірківського БТШ мали змогу відпочити в оздоровчо-екскурсійній подорожі Закарпатською областю з виїздом в Угорщину та Австрію на запрошення Українського державного центру позашкільної освіти.
В рамках реалізації проекту «Міст дружби: Україна-Польща» у липні 2012 року спільно із товариством «Єжижиця» було проведено екскурсії в м.Вроцлав, Краків, соляні шахти Велічки.
Завдяки участі у міжнародному соціальному проекті "Книзі Добра" діти з Великих Бірок впродовж 2017-2019 років мали змогу подорожувати та відпочивати, відвідавши 9 країн світу.








































































Немає коментарів:

Дописати коментар