вівторок, 3 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №19 ПРИРОДООХОРОННА ТА ДОСЛІДНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №19
ПРИРОДООХОРОННА ТА ДОСЛІДНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ
Природне середовище було, є і буде незмінним партнером людини в її повсякденному житті. Ми черпаємо із скриньки природи всі наші багатства. Природа, її краса і велич залишаються нашим головним скарбом, нашою святинею, якій непідвладні час, мода.
Пріоритетною метою діяльності еколого-натуралістичних гуртків завжди було формування екологічної культури підростаючого покоління, де вироблялася активна позиція, набувалися практичні вміння та навички не тільки поведінки в природі, а й особистісного ставлення на стійке розуміння власної причетності до вирішення екопроблем, виховання мотивації свідомого способу життя та поваги до національних традицій свого народу. Реалізація даної мети передбачала вирішення таких завдань та напрямків діяльності: екологічна освіта; дослідження довкілля; практична діяльність; організаційно-масова діяльність; пропаганда екологічних знань та екологічного стилю життя; пошукова робота; участь в природоохоронних заходах; формування певної позиції гуртківців, бажання передавати свої знання та досвід іншим.
Навчальний процес у гуртках «Юні друзі природи», «Квітникарі-аранжувальники», «Фітодизайн», «Кришталеві джерела» протягом 25 років забезпечувала Молоток Галина Василівна.
Саме з її ініціативи вихованці еколого-натуралістичних гуртків активно долучались до природоохоронної та дослідницької діяльності та були учасниками різноманітних конкурсів, виставок, зборів, акцій, присвячених еколого-просвітницькій роботі, де ставали призерами та переможцями районних, обласних та Всеукраїнських конкурсів та акцій:
- Щорічними призерами та переможцями районних та обласних виставок-конкурсів «Новорічна композиція», «Замість ялинки-зимовий букет»
- В рамках акції «Першоцвіти Тернопілля» взято на облік та картографовано місця зростання дикоростучих ранньовесняних рослин.
- В рамках трудової акції «Зелений паросток майбутнього» охарактеризували ареали зростання та картографували рідкісні та лікарські рослини урочищ «Карчинська», «Караманда», «За шанцями», дослідили походження назв, використання в обрядах та віруваннях, в народній медицині.
- були активними учасниками Всеукраїнського конкурсу «Галерея кімнатних рослин»
- в 2008 році 6 вихованців еколого-натуралістичних гуртків стали переможцями в обласному етапі та Всеукраїнському етапі Всеукраїнської трудової акції «ПАРАД КВІТІВ БІЛЯ ШКОЛИ» та були нагороджені безкоштовною путівкою в табір Національного еколого-натуралістичного центру «Юннат» в м.Києві.
- в 2009 році СИДЯГА ІРИНА, вихованка гуртка «Квітникарі» зайняла І місце у ІУ Всеукраїнському конкурсі експериментально-дослідницьких робіт із природознавства та біології «Юний дослідник». Тема дослідницької роботи «Фіалка –королева кімнатних квітів» (22-25 травня 2009).
- в лютому 2010 року ХРИСТИНА СТРІЛКОВСЬКА зайняла І місце у Всеукраїнському конкурсі досягнень юних зоологів-тваринників, що проводився в рамках Тижня Всеукраїнських і міжнародних науково-освітніх проектів «Україна-Європа-Світ-2010». Тема її дослідницької роботи «Взаємний вплив «Людина-кінь» на вищу нервову діяльність». Вихованка гуртків проводила досліди по впливу жанрів музики і звуків на емоційний стан тварини, також вплив слова та хороших думок.
- Проблеми довкілля та шляхи його покращення обговорювалися і на Всеукраїнському зльоті юних натуралістів, присвяченому 85-річниці юннатівського руху в Україні. І приємно, що вихованка будинку школяра СИДЯГА ІРИНА була його учасником в складі делегації Тернопільської області та зайняла ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі - ярмарці юних квітникарів «Прикрасимо землю своїми руками».
Особливу увагу гуртківців зверталось на вивчення орнітофауни.
Серед птахів, які поширенні на всій земній кулі і живуть поряд з людиною – це горобці.. Щоби краще пізнати цю кмітливу обережну пташку вихованці еколого-натуралістичних гуртків вирішили її дослідити в рамках Всеукраїнської акції «Горобець польовий - птах 2010 року» і стали дипломантами. Екологічний загін «Бджілка» Великобірківського БТШ – нагороджені Грамотою Українського товариства охорони птахів: дипломами у складі: Дремух Ольги, Джуджук Соломії, Лісовської Анастасії, Палія Дмитра, Урманця Ігоря, Мацелюх Вероніки, Сидяги Ірини.
- В 2010 році Джуджук Соломія, учасник екозагону «Дивосвіт», детально ознайомившись з видовим різноманіттям зимуючих пернатих нашої місцевості, вивчивши біологію їх, обґрунтувавши необхідність їх охорони і приваблювання, відобразила в роботі «Зимуючі птахи мого краю» в рамках Всеукраїнського конкурсу досягнень юних зоологів-тваринників».
- В рамках Всеукраїнської акції «Годівничка», екогурт «Дивосвіт» у 2011 році нагороджений Грамотою обласного еколого-натуралістичного центру за активну участь у проведенні широкої просвітницької та практичної роботи з охорони орнітофауни. Діти дослідивши біорізноманіття зимуючої орнітофауни, оволодівши методикою визначення, спостереження та обліку зимуючих птахів, заготовляли корми та підгодовували птахів, провели свято «Бережіть птахів узимку», де змагалися за виготовлення найкращої годівнички та найкращої листівки про пернатих.
- В 2011 році екологічний загін «Бджілка» у складі: Вівчар Дарини, Красічинської Оксани, Гуйди Лілії, Гончар Анастасії Щерба Соломія, Стеценко Ірина, Злонкевич Людмила, Злонкевич Ольга, Бриль Марія, Зьола Олена, Бутковська Тетяня, Вільчинська Наталія у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Щедрість рідної землі» зайняв І місце у номінації «Заквітчаємо незалежну Україну»
- З метою ґрунтовного дослідження та збереження природних екосистем гідробіологічного заказника місцевого значення «На куті», прилеглого урочища «За шанцями», було розроблено проект «Заповідні стежки», відповідно до якого і працював експедиційний загін. Кожен гуртківець мав своє доручення, відповідно до здібностей і нахилів, та конкретне завдання, над яким працював і яке відображено в матеріалах роботи «Збереження біорізноманіття гідрологічного заказника «На куті» в рамках Всеукраїнської експедиції «Моя батьківщина – Україна». Екологічний загін «Дивосвіт» у склад якого входили: Дремух Ольга, Джуджук Соломія, Лісовська Анастасія, Палій Дмитро, Урманець Ігор, Мацелюх Вероніка, Сидяга Ірина, Бойко Анастасія став переможцем в напрямку «Заповідними стежками рідного краю» і в обласному етапі так і на Всеукраїнському рівні.
- В рамках Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина –Україна» в 2011році Урманцем Ігорем проводилось дослідження і вивчення життєвого і творчого шляху відомого пасічника- історика Українського бджільництва, колишнього наукового співробітника Національного наукового центру «Інститут бджільництва імені П.І.Прокоповича», краєзнавця, почесного пасічника України Богдана Васильовича Рудки, його внеску у розвиток галузі бджільництва Тернопільщини. Його робота «Закохався у бджіл раз і назавжди» стала переможцем в напрямку «Кухлик меду» в обласному етапі та зайняла ІІІ місце у Всеукраїнському.
- У 2012 році в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу експериментально-дослідницьких робіт із біології і природознавства «Юний дослідник» Береза Ярина – вихованка гуртка «Юні рузі природи» стала переможцем. Тема її роботи «Орнітофауна водно-болотних угідь околиць селища Великі Бірки»
- У 2012 році Джуджук Соломія нагороджена дипломом Закарпатського еколого-н атуралістичного центру учнівської молоді в номінації «Краща фоторобота» у Всеукраїнському юнацькому фестивалі «В об'єктиві натураліста».
- В 2012 році юні природолюби активно взяли участь у Всеукраїнській природоохоронній трудовій акції учнівської та студентської молоді «День юного натураліста» в рамках якої букло організовано проведення тижжня юного натураліста та проведено : Відкриття тижня юного натураліста, Флешмоб «Знай, люби, бережи», Конкурс малюнків на асфальті «Буду я природі другом», Пізнавальні екологічні ігри, Екологічна шра «Тварини у світі казки чарівної», екскурсія в ур. Карчинська стінка «Значення рослин в природі», Свято квітів «На квіти осені чарівні подивись», Презентація проектів лідерів учнівського самоврядування шкіл району з досвіду роботи в природоохоронних акціях: «Юнь Тернопілля–за чисте довкілля» та «Заквітчаємо незалежну Україну», Майстерня виробів з природного матеріалу «Осінь-чарівниця», Квест-гра “Ми природи вірні друзі», Круглий стіл «Екологія селища Великі Бірки».
За проведену роботу організатори Дремух Ольга, Джуджук Соломія, Лісовська Анастасія, Мацелюх Вероніка, Сидяга Ірина, Бойко Анастасія, Ладика Людмила отримали І місце в області та грамоту НЕНЦ за ефективну організаційно-масову роботу по залученню учнівської молоді до практичної природоохоронної діяльності.
Крім того у 2012 році результати досліджень юних природолюбів на екологічні стежці було узагальнено у роботу «Навчально-виховна екологічна стежка «Голос рідної природи розуміти серцем вчись», яка була нагороджена Дипломом І ступеня в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Мій рідний край –моя земля» в номінації «Практична природоохоронна роботи та екологія». Склад загону: Дремух Ольга, Джуджук Соломія, Лісовська Анастасія, Мацелюх Вероніка, Сидяга Ірина, Бойко Анастасія, Ладика Людмила, Палій Дмитро, Урманець Ігор, Форошівська Анжела, Кравченко Єлизавета, Кутень Ігор
У грудні 2013 року на Обласний конкурс юних зоологів-дослідників тези до науково-дослідницької роботи на тему «Незвичайні властивості моєї домашньої кролеферми» представив Молоток Петро – вихованець гуртка «Юні екологи», 9 кл., і став переможцем обласного заочного етапу Х Всеукраїнського конкурсу в секції “Тваринництво», а також переможцем заочного етапу Х Всеукраїнського конкурсу в секції “Тваринництво» і запрошений до участі у ІІ етапі (стендовому захисті). В результаті Петро зайняв ІІ місце у фінальному етапі (стендовому захисті) Х Всеукраїнського конкурсу в секції “Тваринництво».
В лютому 2014 року Береза Ярина, вихованка еколого-натуралістичних гуртків представила свої матеріали на Обласний етап Міжнародного екологічного конкурсу «Правдивий світ птахів» і стала переможцем обласного етапу в номінаціях:
- Документальний фільм «Ось виклик-птах на планеті»;
- Сторінка з нотатника «З шоденника пташиного мандрівника»
А в Національному етапі VII Міжнародного екологічного конкурсу «Правдивий світ птахів» 28 березня 2014р. серед учнів IV-VI класів: Береза Ярина, вихованка еколого-натуралістичних гуртків зайняла ІІ місце - в номінації 3. Сторінка з нотатника «З щоденника пташиного мандрівника (наказ НЕНЦ № 25 від 28 березня 2014 р)
8 квітня 2014 року на базі Обласного ЕКО-центр відбувся Обласний зліт юних натуралістів, на якому було делеговано гуртківців БТШ Березу Ярину та раєвську Софію. Дівчата в секції «Екологічні експедиції, походи, польові практики» захищали комплексну дослідну роботу на тему «Вивчення орнітофауни та ранньоквітучих рослин на околицях селища Великі Бірки» і зайняли ІІІ місце.
Приємно, що роботу в цьому напрямку продовжила в минулому вихованка Галини Василівни Потурай Наталія Володимирівна і впродовж свої педагогічної діяльності також залучала дітей до дослідницької та природоохоронної діяльності.
Так у 2017 вихованці гуртка “Юні друзі природи» стали переможцями Всеукраїнської акції «Годівничка», а вихованці гуртка «Флористика та фітодизайн інтер’єру» зайняли ІІ місце у Всеукраїнській акціі «День юного натураліста»
У березні 2018 вихованець гуртка «Юні друзі природи» став переможцем обласного етапу Всеукраїнського конкурсу експериментально-дослідницьких робіт для учнів 4-6 класів з природознавства «Юний дослідник» (Дослідницька робота «Розмаїття пернатих друзів у моїй годівничці»)
З метою активізації участі учнівської молоді в природоохоронній роботі та екологічному русі, формуванні екологічної культури у Великобірківському БТШ організовують вільний час, розвивають організаторські здібності, спритність, винахідливість, дотепність, артистизм, виховують почуття товариства, взаємодопомоги - масові заходи екологічного спрямування.


































Немає коментарів:

Дописати коментар