пʼятниця, 27 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №36 БТШІВСЬКИЙ ОЛІМП

 #БТШ_60#Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №36
БТШІВСЬКИЙ ОЛІМП

Кожна людина, йдучи дорогою дитинства, юності, стає біля штурвала свого життя. Питання в тому, чи зуміє вона утримати його, впевнено направити свій корабель до заповітних берегів. Багато в чому це залежить від того, наскільки багатий її внутрішній світ, розвинена сила волі.
Клубочок дитинства кожного року приводить все нових друзів на поріг будинку творчості школяра. І ніби по спіралі проходить тут життя , наповнюючись дитячими голосами у вересні, та поступово затихаючи у травні.
Будинок творчості школяра можна порівняти з яблунькою, на якій кожного року появляються спочатку бруньки – тобто діти, які вперше переступили поріг БТШ; потім з’являються маленькі листочки і цвіт – це перші навики і вміння гуртківця; і звичайно ж плоди – це гуртківці з певним досвідом та знаннями.
Так як і на кожній яблуньці є яблука, які більші за розмірами і дозрівають швидше, так і в будинку творчості є гуртківці, які виявились в цьому році кращими, досконалішими, досвідченішими.
Щороку наші вихованці брали участь у найрізноманітніших конкурсах, змаганнях, фестивалях, виставках, здобуваючи велику кількість перемог. Але з різних об’єктивних і суб’єктивних причин нагороди у вигляді грамот надходили у заклад з великим запізненням.
Виходячи з таких міркувань у 2005 році педагогічний колектив рішеням педради вирішив започаткувати проект “БТШівський олімп”, який мав на меті створити свято для переможців, свято таланту, на якому називати найкращих гуртківців, які гідно представляли наш заклад на районних, обласних та Всеукраїнських конкурсах, змаганнях фестивалях.
Так як Великобірківський будинок творчості школяра – це комплексний позашкільний заклад і здійснює свою діяльність за різними напрямками, тому і номінації «БТШівського олімпу» носили назву залежно від роду занять у тому чи іншому гуртку. Часто-густо їхні назви були у гумористичному стилі і зрозумілі тільки гуртківцям БТШ. На те чи інше звання претендувало кілька гуртківців рівно-достойних і тому журі було досить складно визначати найдостойніших. Переможців номінацій оголошували випускники БТШ, в минулому активні гуртківці того чи іншого гуртка, неодноразові переможці подібних заходів. Всім, хто став на “БТШівський олімп” вручалось свідоцтво, про здобуте звання у даній номінації та сувенірний дзвіночок, виготовлений гуртківцями БТШ.
Отже, давайте згадаємо наші номінації та їх перших переможців.
Номінація «Блукаючий в пітьмі»
Напевне ні для кого не секрет, що Тернопільська область славиться гіпсовими печерами і серед них є найбільшою в світі за протяжністю печера «Оптимістична». В будинку творчості гуртківці навчаються орієнтуватися в будь-якій печері, знаходити всі входи і виходи. Свої вміння юні спелеологи могли показати на обласних змаганнях, що проходили з 24 по 26 вересня 2004 року в печері «Кришталева» с. Кривче Борщівського району.
Треба сказати, що спелеологи працювали парами в екстремальних умовах і безперечно, що всі вони претендували на це звання.
Отже на звання « Блукаючий у пітьмі» претендували:
• Береза Андрій та Петрусь Ірина, які зайняли І місце на цих змаганнях,
• Михальчук Віктор та Древніцька Катерина – ІІ місце,
• Головатий Тарас та Колбасюк Людмила – ІІІ місце,
• Матвєєв Віктор та Подольська Ольга – ІУ місце.
Для оголошення переможців було запрошено випускників БТШ, кандидатів в майстри спорту із спортивного туризму Сума Михайла та Сентик Ярослав .
Отже, звання “Діти підземелля” у номінації “Підземне царство” здобули Береза Андрій та Петрусь Ірина, а звання “Блукаючий у пітьмі” у цій же номінації Матвєєв Віктор та Подольська Ольга.
Номінація «Скельні вовки»
Як відомо, кожному виді спорту є свої переможці. У футболі – це Андрій Шевченко, у плаванні – Яна Клочкова, у боксі – брати Клички. І у нашому будинку творчості у спортивному туризмі є також свої фаворити.
Подолання туристичних висот завжди було важливою складовою тренувань гуртківців туристичних гуртків. Однією із цих висот є змагання високої складності, великої майстерності, сильного бойового духу.
Стимулом для подолання ще однієї висоти нашими туристами стала Першість України серед юнаків з техніки пішохідного туризму «Кам’янецькі скелі – 2005», які проходили з 22 по 26 березня 2005 року у м. Кам’янець-Подільському.
Саме команда Великобірківського БТШ в складі Берези Андрія, Лагана Михайла, Михальчука Віктора, Матвєєва Віктора, Головатого Тараса, Подольської Ольги здобула ІІІ загальне місце серед 20 найкращих команд з усієї України. На дистанції «Крос-похід» також ІІІ місце. А Матвєєв Віктор здобув ІІІ місце в особистому заліку.
Отже, переможцем у номінації «Скельний вовк», якого оголосила перший кандидат в майстри спорту із спортивного туризму серед дівчат, випускниця БТШ Даннікова Соломія, визнано Лагана Михайла- випускника БТШ, кандидата в майстри спорту, який продовжує успішно займатися у гуртку і якому будь- якої висоти перешкода під силу.

Номінація «Волоцюга року»
Однією із головних ознак туриста є вміння подорожувати, вивчати рідний край, прокладати нові маршрути, користуючись компасом та картою. І звичайно за плечима наших туристів не тільки стовідсоткові перемоги на обласних змаганнях «Спортивний туризм», спелеозмаганнях чи вагомі успіхи на змаганнях Всеукраїнського рівня. Це безперечно лижні походи, велопоходи, водні походи та інші, навіть непередбачувані мандрівки.
Отже, на звання «Волоцюга року-2005» претендували: Головатий Тарас, Лаган Михайло, Подольська Ольга. А переможцем став Головатий Тарас цьогорічний випускник БТШ, неодноразовий переможець змагань різного рівня, учасник всіх без виключення подорожей, які проводились . Свідоцтво, яке підтверджує це вручила людина, яка все про всіх туристів знає, майстер спорту із спортивного туризму, тренер Серба Тарас Богданович.
Номінація «Соловейко року»
Голос солов’я у пташиному світі вважається найкращим за тембром, мелодійністю та ще багатьма ознаками, які пересічним слухачам не відомі. Та завжди всі уважно слухають, дивуються і насолоджуються співом.
Безперечно, що і серед гуртківців вокального гуртка є такі вихованці, які зачаровують своїм співом не тільки глядачів , а й високоповажне журі.
На звання «Соловейко року» у 2005 році претендували: Павлик Христина, Матушевський Дем’ян, Горянська Роксолана.
Переможця оголосив Гриняк Антон і ним став Матушевський Дем’ян- переможець обласного конкурсу стрілецької та повстанської пісні , дипломанта конкурсу «Чисті роси» Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацькох творчості «Таланти твої Україно»..
Номінація «Веселі чешки»
В нашому будинку творчості чешки стають веселими, завдяки старанням гуртківців танцювального гуртка. Звичайно серед танцюристів є вже свої фаворити, яким любий рух, люба позиція, чи танцювальний трюк підвласний. Це так звані «Гранди».

У номінації «Веселі чешки» на звання «Гранди» у 2005 році претендували:
Новосад Антоніна, Корендій Ігор, Мацелюх Назар, Парцей Михайло, Машталяр Назар, Хом’як Олег, Слишик Оксана, Олійник Ольга, Демидась Ігор, Мацелюх Марія, Демидась Юрій.
Переможців оголосила випускниця БТШ, на той час студентка Герасимюк Ганна і ними стали Мацелюх Марія та Демидась Ігор.
Приємно відзначити, що гуртківці, які поповнили лави великого танцювального колективу також досягнули великих успіхів. Так як ази танцю починаються із вивчення позицій рук та ніг, то ми їх називаємо «Першою позицією».
Отже у номінації «Веселі чешки» на звання « Перша позиція» у 2005 році претендували : Лісняк Ірина, Костанович Роман, Логін Ірина, Білан Максим, Ухман Ірина, Головчинська Юлія, Юськевич Віталій, Савків Аліна, Блажків Андрій. Свідоцтва переможців вручили випускниця БТШ, на той час студентка Вишнівська Наталя і ними стали Логін Ірина та Білан Максим.
Номінація «Римосплітайка року»
Наше повсякденне буття надає величезні можливості збагачувати свій духовний світ. Давно помічено: коли розширюється коло духовних інтересів людини, зростає її творчий потенціал. І дуже приємно, що серед наших гуртківців є діти які вміють свої думки висвітлювати у вірші. На звання «Римосплітайка року» претендували юні поети: Дацків Наталія, Ходань Маряна, Слишик Оксана, Гурник Ілона.
Право вручити свідоцтво було надано людині, яка пише вірші, випускниці БТШ, в минулому активному гуртківцю Качковській Світлані. А переможцем у номінації «Римосплітайка року» було визнано юну поетесу Дацків Наталію, вірші якої друкувались в газеті “Подільське слово” та внесені у збірку “Перші ластівки” у 2005 році.
Номінація «Дружній передзвін»
БТшівське життя часто-густо таке галасливе, що потребує втручання фахівця, тоді цей голосний галас перетворюється на дружній передзвін голосів і голосочків . Тоді він зачаровує своїм звучанням.
У номінації «Дружній передзвін» і звання «Разом нас багато» переможцем став хор Великобірківського БТШ-неодноразовий дипломант обласного конкурсу “Чисті роси” в рамках фестивалю “Таланти твої, Україно!”
Та є голоси, які суттєво вирізняються з поміж інших. Людей з такими голосами залучають до сольного співу, співу у дуеті чи тріо. І безперечно, що серед наших гуртківців є такі діти.
У номінації «Дружній передзвін» на звання «Якщо з другом вийшов в путь» претендували дуети у складі: Горянської Роксолани та Дроздовської Зоряни, Павлик Христини та Антків Галини.
Нагороду вручала в минулому учасниця вокального колективу, випускниця БТШ Михальчук Галина дуету Христини та Галини.

Номінація «Автолюбитель року»
Мрія кожного хлопчика, чи то дівчинки мати власного крутого автомобіля . І безперечно, мрія може стати реальністю на гуртку «Початкового технічного моделювання». Тут гуртківці можуть не тільки отримати власний автомобіль, а ще навчаються виготовляти модель любої марки.
В цій номінації претендуювали: Гаврилюк Олександр, Смоляк Олеся та Ратушний Андрій – призер обласного конкурсу із початкового спортивно - технічного моделювання.
Для оголошення переможця в цій номінації було запрошено першовідкривача у конструюванні автомоделей, призера обласного конкурсу із початкового спортивно-технічного моделювання в 2001 році Балабана Олега.
Номінація «Умілі руки»
«Золоті руки» - цей вислів використовують тоді, коли хочуть охарактеризувати людину, яка вміє все робити гарно, акуратно і швидко. Та ніхто ще не народився, щоб цей дар приходив сам по собі. Цьому, безперечно, передує навчання та копітка праця, яка супроводжується великим терпінням і багатою фантазією.
Дуже приємно, що серед наших гуртківців є такі, що всі ці якості їм притаманні. І перш за все перші навики вони здобувають на гуртку «Вишивка».
Отже у номінації «Умілі руки» на звання «Юна вишивальниця» претендували: Мацелюх Світлана, Калинюк Зоряна, Пастух Світлана. Право вручити свідоцтва було надано випускниці гуртка “Вишивка”, неодноразовому дипломанту виставок і конкурсів Мацелюх Оксані.
Та серед гуртківців –вишивальниць, були й досвідчені, це дівчата, які за час відвідування цього гуртка вишили кілька картин, які стали окрасою не тільки домашньої колекції, чи виставки у будинку творчості, а ставали переможцями конкурсу «Знай і люби свій край» в рамках Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!» Безперечно їх можна назвати «Народними вишивальницями»
Тож у номінації «Умілі руки» на звання «Народна вишивальниця» претендували: Оліяр Наталія, Левицька Оксана, Ухман Оксана, Древніцька Катерина. А перемогла Древніцька Катерина, яка отримала свідоцтво і сувенір із рук випускниці БТШ, завзятої вишивальниці, переможниці конкурсів-виставок різного рівня Оліяр Марії.
Номінація «Фантазери року»
Ми постійно спілкуємося з навколишнім світом, якому віддаємо сили, у якого черпаємо енергію. Світ – безмежно захоплюючий. Величезні скарби матеріальної і духовної культури створені людським генієм, дають могутні сили до дії, роздумів та творчості. Саме творчість панує на заняттях гуртків: «Фітодизайн», керівник Скочеляс Наталя Зіновіївна, «Умілець», керівник Вівчар Людмила Орестівна, «Початкове технічне моделювання», Урманець О. Д., де колективні роботи стали переможцями районного та призером обласного конкурсу «Замість ялинки, зимовий букет» та переможцем конкурсу «Знай і люби свій край» в рамках Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!»
Номінація «Царське полювання»
Вміння полювати для первісної людини було засобом виживання. З часом людина вдосконалювалась , змінювалося середовище в якому вона жила, і вміння полювати перетворювалося із простої необхідності все частіше в захоплення та престиж. Полюванням на лисиць захоплювалися і гуртківці Великобірківського БТШ на заняттях гуртка спортивної радіопеленгації. Кращі з них вміють ще й швидше за всіх вполювати лисицю на обласних змаганнях.
Гуртківці представили в цей рік дві команди: одна з них захищала честь району, а інша Великобірківського БТШ. Обидві зайняли перші два призових місця – І і ІІ. Переможців цієї номінації оголосив один із перших випускників радіовіділу, в минулому найзавзятіший радіолюбитель, переможець обласних та призер Всеукраїнських змагань із спортивної радіопеленгації Паперовський Олег.
Отже, у номінації «Царське полювання» звання «Мисливець року» отримали: Кізім Юрій, який зайняв І місце в обласних змаганнях серед юнаків; Колбасюк Людмила – І місце серед дівчат.
Найбільш досвідчені мисливці стають майстрами полювання. Тож в номінації «Царське полювання» звання «Майстер полювання» отримали: Артемович Роман та Шокан Ірина.
Номінація «Ерудит року»
Ерудиція – це глибокі знання в певній галузі науки чи в багатьох галузях, широка обізнаність, начитаність. Ерудит – людина, яка має глибокі знання і є всебічно розвиненою.
В будинку творчості ігри ерудитів стали традиційними. А в травні 2005р юні ерудити еколого-натуралістичних гуртків брали участь у обласному конкурсі «Брейн–ринг» на тему «У світі тварин» у обласному екоцентрі в м. Тернополі. Тож на звання «Ерудит року» претендували: Ходань Мар’яна, Дацків Надія, Гурник Ілона, Олійник Ольга. Оголосили імена переможців найдосвідченіший природолюб Пилипів Євгенія та в минулому Голова Ради гуртківців, активний гуртківець еколого-натуралістичних гуртків Матвєєва Наталія. Звання «Ерудит року» отримали Ходань Мар’яна та Дацків Надія
Номінація «Найактивніший гуртківець року»
Однією з головних була номінація «Найактивніший гуртківець року». Багато гуртківців відвідує кілька гуртків у будинку творчості. Та успішно у них всіх займаються одиниці. Отже, хто ж претендував на це звання ?
А це : Ходань Маряна , яка відвідує вокальний, еколого-натуралістичні гуртки, літературного краєзнавства; Олійник Ольга – вокальний, танцювальний, еколого-натуралістині гуртки; Демидась Ігор – вокальний, танцювальний, еколого-натуралістині гуртки, гурток «Вишивка», початкового технічного моделювання, спортивної радіопеленгації.
Оголосила переможця в номінації «Найактивніший гуртківець року» Голова Ради гуртківців, випускниця Павлик Ірина. Ним став Демидась Ігор, який відвідував в цей час 6 гуртків, всюди встигав і брав участь у конкурсах та оглядах.
Номінація «Батьки року»
БТШівське життя на кожному кроці переконує педагогів у тому, що найкращими гуртківцями бувають, як правило, ті, в яких батьки цікавляться і всіляко підтримують юного обдарування на шляху до самоутвердження дитини як особистості.
БТШівська родина вирішила подякувати кожному з батьків, що небайдуже ставляться до долі дітей та позашкільного закладу.
А особливо: батькам Новосад Антоніни, Добро вольського Юлія, Антків Галини, Костановича Романа, Машталір Наталі та Мар’яни, Юськевича Віталіка та Андрія, Білана Максима, Павлик Христини та Ірини, братів Демидасів, Древніцької Катерини, Твердохліба Андрія.
З кожним роком змінювалися номінації, список номінантів та переможців щораз збільшувався - свято таланту щораз ставало яскравіше та цінніше. З часом і організатори конкурсів різних рівнів почали ставитися відповідальніше і на закритті БТШівського сезону нагороди різного рівня вже вручалися урочисто нашим успішним гуртківцям.

На сьогодні «БТШівський олімп» продовжує славні традиції -вшанування найкращих, найталановитіших. Його підсумки підбиваються у травні. Світлини найуспішніших проектів, змагань, виставок, конкурсів інформують гостей і друзів закладу про наші досягнення.
Юність – це вік, коли людина робить одне з найвеличезніших своїх відкриттів – відкриває саму себе. Відкриття – це найпрекрасніше, що може відчути людина. У цих пошуках прихований глибокий зміст: кожен може розкрити свої реальні можливості.
Звичайно, нікому не дано з цілковитою точністю визначити своє майбутнє, та кожному під силу намітити власний шлях. Нам би хотілося, щоб кожен проаналізував свої можливості, мабуть, насамперед багато знати, багато хотіти і вміти відповісти на запитання : «Хто я?», «Чого я хочу?», «Що я можу?».
Надіємося, що в наступному році на “БТШівському олімпі” будуть нові імена переможців .









Немає коментарів:

Дописати коментар