пʼятниця, 27 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №35 КВЕСТ-ІГРИ

 #БТШ_60#Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №35

КВЕСТ-ІГРИ
Квест-гра є досить успішною формою роботи з гуртківцями у нашому БТШ, адже дозволяє ,водночас, цікаво , змістовно та активно залучити усіх дітей до масового заходу. Квест-гра- це пригода, адже подорожуючи по станціях та виконуючи завдання, діти згуртовуються та вчаться працювати у команді.
Починаючи з 2000 року для випускників будинку творчості школяра організовувались такого роду ігрові подорожі, але щораз вони удосконалювались, видозмінювались завданнями, станціями, назвами.
У 2006 році для випускників БТШ проводилась гра «Ключі від замку БТШ». Кожна команда отримувала проводиря, який їх вів по задуманому маршруту. Завданням учасників було за найменший час дістати кожен із 5 ключів, в яких захована була певна буква. З отриманих букв потрібно було прочитати закодоване слово - ключ до скарбу.
У 2007 році під час свята закриття БТШівського сезону для випускників було проведено квест-гру «Скарби Таємничого острова», під час якої вони проходили випробовування і виконували завдання на різних станціях, які приготував для них капітан Немо.
В 2010 році для випускників було організовано «Великі БТШівські перегони», де кожен екіпаж отримував свій маршрут подорожі, в якому були вказані всі екзотичні місця острова БТШанії, які потрібно відшукати та виконати певні завдання.
Досить вдалий виявився проект, започаткований Радою старшокласників у 2009 році, як один із різновидів квесту - експрес-гра «Лідер-значить перший».
25 березня 2009року в експрес грі «Лідер-значить перший» взяли участь 13 команд по п’ять лідерів-представників шкільного самоврядування ЗОШ І-ІІІ ст. На кожній з цих станцій учасники змогли проявити свої лідерські якості, взяти участь у конкурсах, творчих завданнях, де безпосередньо вимагалося від учасників діяти за правильною тактикою, знайти найкращий вихід із ситуації, показати цілісність команди. Адже, прийняття єдино-правильного командного рішення - це вже є успіх справи, тому що кожен працює на результат.
Саме ця гра дала можливість лідерам учнівського самоврядування з кожної школи району в ігровій формі виявити, якими організаторськими знаннями і якостями вони володіють.
Наступною сходинкою до запровадження цієї ігрової форми роботи з дітьми став 2011 рік – тоді було розроблено квест-гру «Країна БТШанія», щоб наші гуртківці мали можливість з цікавістю вивчати структуру, символи, традиції, досягнення будинку творчості школяра.
Саме дану методику проведення квест-гри було презентовано на районному семінарі-практикумі педагогів-організаторів та лідерів учнівського самоврядування Тернопільського району на базі нашого закладу 5 квітня 2012р.
Дана форма ігрової діяльності нашим вихованцям припала до душі і у будинку творчості ми почали проводити квести на різноманітну тематику, залучаючи дітей молодшого та середнього шкільного віку.
Одним із успішних був також квест «Я-патріот» у 2013 році, розроблений з лідерами Ради гуртківців, його методику ми презентували в 2015 на зустрічі з випускниками - батьками сьогоднішніх вихованців.
Новинкою у нашому закладі стало проведення велоквесту, який був присвячений здоровому способу життя в рамках проекту "Твоє життя-твій вибір"(2014 р).
Також, завжди є актуальною тема здоров'я, тому квест «Подорож Країною Здоров'я»(2016 та 2019 р) посприяв не тільки формуванню в дітей необхідних знань з теми здорового способу життя, а й підгадав про те, що багато в чому залежить від людини, умов праці, харчування та звичок.
З метою закріплення знань з безпечної поведінки на дорозі, у Великобірківському БТШ було проведено квест-гру «Безпечне дитинство»(2018 р).
Святкуванню великих християнських свят –Різдва та Великодня приурочені квести «Різдвяне диво»(2018,2019,2020 р.р) та «Великодній передзвін»(2019 р.) ,які ще раз засвідчують , що ми цінуємо і примножуємо традиції, звичаї та обряди українського народу.
Не менш популярним став у БТШ квест «Піратські пригоди»(2017 р, 2018 р,2019 р), під час якого гуртківці перетворившись на піратів, проходили різноманітні випробовування та шукали заховані скарби.
Вивчати історію рідного селища можна і у формі захоплюючої пригодницької мандрівки. У цьому ми переконалися під час краєзнавчого квесту центральною частиною селища Великі Бірки «Моє село-мій оберіг»(2018 р, 2019 р.).
Природа є невід'ємною частиною нашого життя. І від нашого до неї ставлення залежить не лише вона, а й ми самі. Любити і берегти природу - одне із найнеобхідніших умінь, яке намагаються привити гуртківцям у БТШ під час квестів «Жити з природою в мирі і злагоді»(2013 р.), Квест до Дня землі (2015 р.), «Веселкова галявина» та «Потрібно берегти природу» (2017 р.)
Навіть наука стає цікавішою , якщо ти вивчаєш її під час квесту «Ми-дослідники! Ми – винахідники!»(2020 р.), під час якого вихованці змогли удосконалити свої знання про магніт, роботу вчених, винаходи, про прилади для досліджень, скласти пазли та відгадати ребуси.














































Немає коментарів:

Дописати коментар