четвер, 5 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №23 ТУРИСТИЧНІ ГУРТКИ.ВПЕРШЕ...

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №23 ТУРИСТИЧНІ ГУРТКИ.ВПЕРШЕ...
Розвиток туристичних гуртків у нашому закладі переживав часи становлення, злетів і відносних невдач. Але для нас надзвичайними, знаковими і незабутніми ставали події, які відбувались в історії відділу вперше і були результатом дорослішання, набуття досвіду, якісних змін як гуртківців-туристів, туристичних команд, так і самих керівників туристських гуртків.
Нам вдалось зібрати деякі світлини та копії грамот, які засвідчують участь в таких заходах. Однак – це ще не повний перелік відзнак і фото, грамоти та світлини ще будуть поповнюватись.
1960 рік
Створення закладу, 17 квітня створено ПЕРШИЙ туристсько-краєзнавчий гурток, ПЕРШИМ керівником якого став вчитель географії Великобірківської СШ – Павло Васильович Сміян
1965 рік
ПЕРША участь в обласному зльоті туристів-краєзнавців (відповідальна – П.Ванько)
1966 рік
Проведено похід територією району і за його результатами вісім учнів ВПЕРШЕ нагороджено значком «Турист СРСР» (керівник – Параскевія Ванько)
1968 рік
Організовано і проведено ПЕРШИЙ туристичний районний зліт школярів
1970 рік
Команда ВПЕРШЕ приймає участь на змаганнях зі спелеоорієнтування і посіла ІІІ місце, м.Чортків (керівник – Марія Кульчицька)
1972 рік
ПЕРША перемога в спелеозмаганнях, м.Чортків (керівник – Марія Кульчицька)
1973 рік
ВПЕРШЕ гуртківці будинку піонерів посіли І місце в Чемпіонаті області по спортивному скелелазінню серед команд будинків піонерів, ур.Трубчин (керівник – Марія Кульчицька)
1981 рік
Команда гуртківців-туристів ВПЕРШЕ пройшла пішохідний похід І категорії складності по Тернопільщині (керівник – Алла Мельник)
1983 рік
Команда туристів ВПЕРШЕ здійснила сходження на г. Говерла (2061м) (квітень, керівник – Ігор Подольський)
1984 рік
ВПЕРШЕ проведена Матчева зустріч з туристами України з м. Київ, турклуб «Радуга»
1985 рік
Команда гуртківців будинку піонерів ВПЕРШЕ пройшла пішохідний похід ІІ категорії складності по Карпатах (керівник – Ігор Подольський)
1986 рік
Команда гуртківців-туристів ВПЕРШЕ пройшла гірський похід І категорії складності по Центральному Кавказу (керівник – Ігор Подольський)
1988 рік
ВПЕРШЕ в історії області проведено комбінований спелео-водно-пішохідний похід І кс по Тернопільщині (всі походи І кс, керівник – Ігор Подольський)
1989 рік
• Команда туристів ВПЕРШЕ пройшли спелеопохід І категорії складності по чотирьох печерах Тернопільщини (керівник – Ігор Подольський)
• Команда ВПЕРШЕ займає І місце в групі спелеопоходів І категорії складності на ІІ етапі Всесоюзного конкурсу на кращий похід 1989 року за спелеопохід по Тернопільщині (керівник – Ігор Подольський).
• ПЕРША участь в Республіканському семінарі суддів зі спортивного туризму та суддівство ХІІ Республіканських змагань по техніці пішохідного туризму серед дорослих, травень, т/б Лісова, с. Скоморохи (І.Подольський, Т.Серба, Л. Береза Ю. Чарнош)
• Команда туристів ВПЕРШЕ пройшли водний похід І категорії складності по ріках Стрипа та Дністер (від м. Бучач до м. Хотин, керівник – Андрій Павлюк)
• Команда будинку творчості ВПЕРШЕ приймає участь у Всесоюзних туристських змаганнях на Кубок П.Тарасова, м. Луцьк (керівник – Ігор Подольський)
• ВПЕРШЕ прийняли участь у І Всесоюзній матчевій зустрічі юних спелеотуристів, Тернопільська область, села Залісся-Кривче, вибороли ІІ місце на дистанції «Спелеоестафета»
• ВПЕРШЕ проведена матчева зустріч з туристами з іншої республіки – з м.Барановичі, республіка Білорусія.
• ВПЕРШЕ керівник туристичних гуртків БТШ Ігор Подольський залучений до ГСК обласних змагань – Обласного зльоту гуртківців позашкільних установ в якості головного судді.
• ВПЕРШЕ команда туристів виборола абсолютну першість на обласному зльоті гуртківців позашкільних установ, м. Тернопіль, (проведено сім видів програми – спортивне орієнтування, водна техніка, вело техніка, техніка гірського туризму, техніка пішохідного туризму (особиста та командна).
1990 рік
• ВПЕРШЕ вихованка нашого закладу Наталія Ялова в складі збірної команди області виступила на Чемпіонаті України зі скелелазіння, Крим. Виборола ІІ місце в складному лазінні і виконала норматив КМСУ.
• Команда будинку творчості школяра ВПЕРШЕ приймає участь в Республіканських туристських змаганнях школярів Української РСР, с. Соколине, Кримська область (керівник – Ігор Подольський)
• ВПЕРШЕ методична розробка «Організація харчування в багатоденних туристських походах» (автор – Ігор Подольський) здобула призове ІІ місце в Республіканському конкурсі на кращий методичний матеріал туристсько-краєзнавчої тематики.
1995 рік
• ПЕРША перемога в обласних змаганнях учнівської молоді за роки Незалежності – України на XXХVIІІ традиційних обласних змаганнях юних туристів Тернопілля в старшій віковій групі, м. Тернопіль, (керівник – Тарас Серба)
• команда БТШ ВПЕРШЕ представляє Тернопільську область на Всеукраїнських змаганнях учнівської молоді за роки Незалежності України, т/б Лунка, Сторожинецький район (керівник – Тарас Серба).
1996 рік
ВПЕРШЕ у Всеукраїнських змаганнях з техніки пішохідного туризму серед учнівської молоді у м. Кременець, гуртківець БТШ Іван Миколаїшин виборов ІІ призове місце на дистанції «Смуга перешкод, особиста» (керівник – Тарас Серба).
1999 рік
ВПЕРШЕ методична розробка Т. Серби «Розробка екскурсії на тему «Степан-Максим Балей-психолог, публіцист, педагог» переможець Всеукраїнського конкурсу на кращий методичний матеріал туристсько-краєзнавчої тематики
2000 рік
На турнірі «Кам’янецькі скелі» команда ВПЕРШЕ виступає на дистанціях найвищого класу складності (тоді – четвертий клас) і виконує І розряд зі спортивного туризму.
2001 рік
• на турнірі «Кам’янецькі скелі» команда ВПЕРШЕ перемагає на дистанції четвертого класу складності і виконує розряд КМСУ зі спортивного туризму
• команда БТШ ВПЕРШЕ приймає участь у Всеукраїнському турнірі серед дорослих з туризму «Кам’янецькі скелі – ХТП -2001» і займає ІІІ загальне місце, с. Негін, Кам’янець-Подільський район, (керівник – Тарас Серба)
• ПЕРША участь команди в Чемпіонаті України серед дорослих (с.Денеші) – 4 загальне місце.
• Проведено ПЕРШІ відкриті змагання БТШ із техніки пішохідного туризму (22 команди)
• Команда вчителів Тернопільського району, в основі якої керівники БТШ, ВПЕРШЕ займає І місце в загальному заліку на ХХХІ традиційних обласних туристських змаганнях працівників освіти Тернопілля, м. Кременець (керівник – Тарас Серба)
2002 рік
• проводяться ПЕРШІ відкриті змагання на Кубок Тернопільського району зі спортивного туризму
• ВПЕРШЕ, за роки Незалежності, керівник туристичних гуртків БТШ Тарас Серба залучений до ГСК обласних змагань зі спортивного туризму серед учнівської молоді в якості заст. головного судді з виду «Крос-похід».
• На чемпіонаті України зі спортивного туризму у м. Яремча команда ВПЕРШЕ виборює ІІ місце на дистанції «Крос-похід» і виконує норматив Майстрів спорту України
2005 рік
• На Першості України з пішохідного туризму серед юнаків, м.Камянець-Подільський команда ВПЕРШЕ виборола ІІІ місце в командному заліку, а учасник команди Віктор Матвєєв – виборов особисте ІІІ місце на дистанції «Особиста смага перешкод»
• ВПЕРШЕ у Всеукраїнських змаганнях учнівської молоді – учасник нашої команди Віктор Матвєєв виборов І особисте місце на дистанції «Особиста смуга перешкод», а команда посвла ІІІ місце в особисто-командному заліку, 4 місце – в загальному заліку змагань.
2006 рік
ВПЕРШЕ – прийняли участь в Кубку України з техніки пішохідного туризму в закритих приміщеннях і на дистанції «Особиста смуга перешкод» 5 класу складності керівник гуртків Тарас Серба – виборов ІІІ місце
2009 рік
• ВПЕРШЕ на змаганнях за Кубок України з пішохідного туризму в закритих приміщеннях, м. Чернівці. Вибороли ІІ загальнокомандне місце в загальному заліку Кубку України
• ВПЕРШЕ на змаганнях за Кубок України з пішохідного туризму в закритих приміщеннях (м. Чернівці) наш вихованець Михайло Лаган здобув перемогу на дистанції «Особиста смуга перешкод» 5 класу складності.
2010 рік
Силами гуртківців БТШ та активу ТСК «Вершина» проводяться ПЕРШИЙ за роки Незалежності України Чемпіонат Тернопільської області зі спортивного туризму
2011 рік
Команда БТШ ВПЕРШЕ пройшла похід ІІІ категорії складності по Карпатах (керівник – Тарас Серба)
2012 рік
Команда БТШ ВПЕРШЕ прийняла участь в Чемпіонаті України зі спортивного туризму «Спортивні туристські походи» (пішохідний, очний), пройшли похід ІІІ категорії складності по Карпатах в районі Північних та Центральних Горганів (керівник – Тарас Серба)
2013 рік
• ВПЕРШЕ за роки Незалежності у Чемпіонаті України з туристських спортивних походів серед учнівської молоді – ІІІ місце за водний похід першої категорії складності по річках Збруч та Дністер (клас суден – байдарки «Таймень-3»), керівник групи – Тарас Серба
• ВПЕРШЕ туристська група БТШ стає призером (ІІІ місце) у Всеукраїнськоу конкурсі на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» (похід ІІ ступені складності, напрям дослідження – географічне краєзнавство), керівник групи – Віталій Демчук
2016 рік
• ВПЕРШЕ пройшли похід ІІІ кс за межами України по Кавказу (республіка Грузія)
• ВПЕРШЕ вибороли загальне ІІІ місце і стали призерами Чемпіонату України зі спортивного туризму (спортивний туристський пішохідний похід) – за маршрут ІІІ кс та призові місця на дистанціях «Смуга перешкод» та «Крос-похід» (193км, 5 клас складності)
• ВПЕРШЕ вибороли призові місця у Чемпіонаті України із спортивних туристських походів:
ІІ місце – за похід ІІІ кс по Карпатах
ІІІ місце – за похід ІІІ кс по Кавказу
2019 рік
ВПЕРШЕ представник Великобірківського БТШ очолив змагання Всеукраїнського рівня із спортивного туризму – Тарас Серба 22-24 лютого працював на посаді головного судді Кубку України зі спортивного туризму в закритих приміщеннях.























Немає коментарів:

Дописати коментар