четвер, 12 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №26. КЕРІВНИКИ ТВУРИСТИЧНИХ ГУРТКІВ. ІГОР ПОДОЛЬСЬКИЙ

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №26.
КЕРІВНИКИ ТВУРИСТИЧНИХ ГУРТКІВ. ІГОР ПОДОЛЬСЬКИЙ
Ігор Подольський – один із тих керівників туристичних гуртків нашого закладу, який працював значний період часу і зробив значний внесок у розвиток туризму Тернопільського району та області.
Працював керівником гуртів:
-з 1982 по 1986 рр. керівником гуртків «Пішохідний туризм» за сумісництвом під час роботи інженером ЦКТБ.
-з 1986 року керівник гуртів «Гірський туризм», «Юні судді», «Спелеогурток», «Пішохідний туризм» на постійному місці роботи в Великобірківському будинку піонерів
- з 1993 року переведено на 0,5 ставки керівником краєзнавчих гуртків в зв’язку із переходим на іншу роботу – став фермером власного господарства «Нива Подольського»
1956 року народження. Освіта – вища технічна. Закінчив Львівський політехнічний інститут. Працював конструктором в Центральному конструкторсько-технологічному бюро ЦКТБ «Сільгосптехніка» (до 1986 року)
Кандидат в майстри спорту з пішохідного туризму, керівник спортивних походів V категорії складності, інструктор туризму (21.11.1990р.), старший інструктор спортивного пішохідного туризму, член МКК Тернопільської ОФСТ, голова колегії суддів ОФСТ у 2016-2018рр, суддя І категорії зі спортивного туризму (1991р), віце-президент Тернопільської обласної федерації шахів (з часу заснування і до сьогодні), КМСУ – з шахів.
З його приходом в будинок піонерів туристська робота набрала якісно іншого характеру. Адже він – досвідчений турист, який професійно займався спортивним туризмом та спортивним орієнтуванням, на той час вже мав в своєму активі участь в поході V к.с.
Гуртківці-туристи почали активно приймати участь в цікавих та складних походах. Наші туристи регулярно здійснювали пішохідні водні та спелеологічні походи по Тернопільській області, походи І-ІІ к.с. по Карпатах, Гірському Криму, Центральному Кавказу.
Пожвавилась участь та зросли результати участі в туристських змаганнях з різних видів туризму. Туристи БТШ здобували призові місця в обласних змаганнях. Наша команда в повному складі почала представляти Тернопільщину на Республіканських змаганнях та Всесоюзних турнірах зі спортивного туризму.
Завдяки його зусиллям, особистим зв’язкам із туристами України та інших республік тодішнього союзу проводились регулярні дружні матчеві зустрічі по обміну досвідом із туристами України (Києва, Луганська), та інших республік Союзу (Барановичі, Брест, Мінськ – республіка Білорусія, Шауляй – республіка Литва).
Під керівництвом Ігоря Подольського в змаганнях серед учнівської молоді команда туристів будинку творчості багаторазовий Чемпіон області зі спортивних туристських походів (пішохідних, гірських та спелеопохоів) І-ІІ к.с по області, Криму, Карпатах, Кавказу. У 1989 році під його керівництвом гуртківці вибороли І місце в групі спелеопоходів І к.с. в ІІ етапі Всесоюзного конкурсу на кращий похід 1989 року
А в змаганнях з техніки пішохідного туризму – команда туристів Чемпіон та призер обласних змагань зі спортивного туризму, спортивного орієнтування, скелелазіння та спелеотуризму серед учнів, учасник Республіканських та Всесоюзних туристських турнірів серед учнівської молоді, призер Всесоюзних турнірів зі спелеотуризму
Свій багаторічний туристський досвіт висвітлював у методичних розробках, одна із яких «Організація харчування у багатоденних туристичних подорожах» зайняла ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі на кращий матеріал туристсько-краєзнавчої тематики 1991 року
Ігор Подольський постійно організовував і проводив районні змагання із пішохідного, вводного та велосипедного туризму, а також із спортивного орієнтування. У 1989 році був головним суддею Обласного зльоту гуртківців позашкільних установ. Досвід його роботи активно вивчався на рівні області та України. У 1988 році на базі будинку творчості проводився республіканльський регіональний семінар (залучено західні області), де Ігор Подольський ділився досвідом роботи.
Займаючись спортивними походами та змаганнями серед дорослих Ігор Зіновійович теж досягнув значних результатів. Він здійснив спортивні походи від першої до п’ятої категорії складності по багатьох відомих районах Союзу – по Карпатах, Криму, Кольському півострову, Кавказу, Тянь-Шаню, півострову Таймир, Алтаю, Забайкаллю (Верхньоангарський хребет та район Кодар (керівник походу 5 кс), Якутія хребет Черського (масив Буордах, керівник походу 5 кс)
Ігор Подольський Чемпіон України 1986 року в складі команди Тернопільського турклубу, як учасник походу 5 кс по Верхньоангарському хребту (керівник походу – Валерій Старичков)
Також Ігор Зіновійович має в своєму арсеналі своєрідний рекорд: він у 1987 році пройшов чотири категорійні походи загальною протяжністю понад тисячу кілометрів, а саме:
ІІ кс – Карпати (керівник)
ІІ кс – Крим (як учасник Всеукраїнського семінару СІП)
ІІІ кс – Хібінські і Ловоозерські тундри (керівник)
V кс - Алтай (учасник)
На початку 2000-х років почав працювати у спортклубі Політехнік, де продовжив займатись туризмом, організовував тренувальні походи та збори, проводив походи ІІ кс по Карпатах. Також тренував команду закладу і брав участь в Чемпіонаті області зі спортивного туризму серед студентської молоді, де його команда щорічно була переможцем або призером як в окремих видах, так і в загальному заліку.
Був головним суддею цих змагань у 2018 році. Також залучався ОФСТ до ГСК Чемпіонатів області зі спортивного пішохідного туризму.















Немає коментарів:

Дописати коментар