середа, 18 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №30 КЕРІВНИКИ ТУРИСТИЧНИХ ГУРТКІВ. ТАРАС СЕРБА.

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №30 КЕРІВНИКИ ТУРИСТИЧНИХ ГУРТКІВ. ТАРАС СЕРБА.
1970 року народження, освіта – вища педагогічна.
Відмінник освіти України (з 2006р.), керівник гуртків-методист (з 2006р), кандидат в майстри спорту зі спортивного туризму (з 2001р), суддя І категорії зі спортивного туризму (з 2016 р), інструктор спортивного туризму (2011р.), член маршрутно-кваліфікаційної комісії освіти (з 2011р) голова комісії з підготовки туристичних кадрів (у 2011р-2013рр), голова комісії пішохідного туризму Тернопільської ОФСТ (у 2014-2018рр), голова ГО «Туристсько-спортивний клуб «Вершина» (з 2009р.).
Займався туризмом, орієнтуванням та скелелазінням в гуртках Великобірківського будинку піонерів з 1984 по 1987 роки. 12 червня 1984 року вирушив у першу багатоденну мандрівку по Медоборах, після мандрівки взяв участь у першому для себе обласному туристичному зльоті.
Під час навчання в школі був учасником пішохідних походів І-ІІ категорії складності. Був чемпіоном області із спортивних походів по Тернопільщині, Карпатах та Центральному Кавказу, а також переможцем та призером обласних змаганнях з техніки пішохідного туризму
Активно займався спелеотуризмом, відвідував печери області, брав участь у експедиціях, категорійних спелеопоходах та змаганнях зі спелеооруєнтування. Чемпіон України із спереопоходів І кс 1989 року, як заступник керівника групи.
Крім того займався спортивним орієнтуванням та скелелазінням, був чемпіоном та призером обласних змагань з цих видів спорту.
У 1988 році поступив у Тернопільський педагогічний інститут. Після трьох років навчання в інституті – працює за сумісництвом керівником туристичних гуртків на базі ЗОШ с.Жовтневе, Тернопільського району (у 1991-1993рр).
Після закінчення ВУЗу з 1993 р і до сьогоднішнього дня працює керівником гуртків у Великобірківського будинку творчості школяра:– у різні роки керівник гуртків «Туристська майстерність», «Пішохідний туризм», «Спелеотуризм», «Спортивний туризм» та «Юні туристи-краєзнавці». В період з1993 по 2008 рр. – завідуючий туристсько-краєзнавчим відділом, а з 2008 – методист (на 0,5-0,25 ставки) з туристсько-краєзнавчої роботи БТШ
Вибір його професії не випадковий, оскільки він сам – випускник туристських гуртків БТШ, і все чого навчився, як турист, було результатом його зайнятості в туристських гуртках, участі в походах та змаганнях.
За час роботи із гуртківцями зібрано величезний методичний матеріал, на основі якого написані десятки методичних розробок зі спортивного туризму та краєзнавства. Всі роботи – переможці обласних конкурсів, п’ять з них – переможці Всеукраїнських. Накопичений методичний матеріал став основою для посібників «Спортивний туризм» (2010) і «Літнє оздоровлення та відпочинок дітей у прихідному туристсько-спортивному таборі» (2011). А у 2019 році Тарас Богданович систематизував матеріали із досвіду організації та проведення походів з різних видів туризму територією Тернопільського району у виданні «Мандрівки рідним краєм».
Починаючи із 1991 року команда Великобірківського БТШ під його керівництвом щорічно бере участь в обласних та Всеукраїнських змаганнях серед учнівської молоді. Гуртківці відшліфовували туристську майстерність, показували високі результати, і з 1995 року виборює перші місця в загальному заліку обласних туристських змагань учнівської молоді. Із 1995 року команда туристів БТШ представляє Тернопільську область на Всеукраїнських змаганнях: майже щорічно посідала не нижче VI-VIІ місця в загальному заліку і з кожним роком була тенденція до покращення результату. У 2005 році ми посіли високе IV місце.
Тарас Серба, як тренер – Чемпіон та призер обласних змагань зі спортивного туризму та спелеотуризму серед учнів та вчителів, Чемпіонатів та Кубків України серед учнівської молоді та серед дорослих, багаторазовий Чемпіон району та області зі спортивного орієнтування. А також багаторазовий Чемпіон області зі спортивних туристських походів учнівської молоді, керівник пішохідних походів І-ІІІ к.с по Тернопільщині, Криму, Карпатах, Кавказу, водних – по ріках області
Починаючи із 1999 року спортсмени-туристи БТШ беруть участь у відкритій Першості України серед юнаків з техніки пішохідного туризму «Камʼянецькі скелі». У 2001 році в цих змаганнях ми здобули перемогу на дистанції «Смуга перешкод», а в 2005-2006 роках посідали ІІІ місце в загальному заліку цих престижних змагань. Тут карбувались сила та досвід нашої команди.
Крім того команда гуртківців та випускників БТШ перша і єдина на той час представляла Тернопільщину в Чемпіонаті України з пішохідного туризму серед дорослих. У дебютних 2001 та 2002 роках молода команда виборювала IV місце в загальному заліку. Тарас Богданович особисто брав участь у всіх Чемпіонатах та Кубках України серед дорослих, в яких виступала його команда.
З 2001 року команда БТШ бере участь у Кубку України зі спортивного туризму, де команда постійно займає призові місця, як в окремих видах програми, так і в загальному заліку. У 2006 році вперше бере участь в Кубку України в закритих приміщеннях і на дистанції «Особиста смуга перешкод» 5 класу складності керівник гуртків Тарас Серба – виборов ІІІ місце. У 2009 році ми стали срібним призером Кубку України в закритих приміщеннях.
Були учасниками очних Чемпіонатів України із спортивних походів, а у 2016 році – стали бронзовими призерами цих змагань.
З 1991 року щорічно проводив туристські змагання серед школярів району, а з 2001 року започаткував проведення відкритих змагань на Кубок Тернопільського району зі спортивного туризму. З його ініціативи в 2010 році відновлено і проведено І Чемпіонат Тернопільської області серед дорослих. У 2012 році на цьому ж полігоні проведено Чемпіонат області серед студентської молоді з пішохідного туризму. Завдяки таким заходам популяризується наш край, зокрема селище Великі Бірки. Сьогодні подібні змагання відбуваються тут майже щорічно.
Тарас Серба – організатор та головний суддя районних туристичних змагань серед учнів та педпрацівників, Відкритих змагань на Кубок Тернопільського району, Чемпіонату області серед дорослих та серед студентської молоді, Кубку України у закритих приміщеннях, Першості району з орієнтування
Тарас Богданович сьогодні є діючим спортсменом-туристом. Щорічно бере участь у туристських змаганнях працівників освіти Тернопілля і останні чотири роки є переможцем цих змагань, у різні роки – Чемпіонатів і Кубків області і України зі спортивного туризму.
За останні роки перед гуртківцями поставлені нові високі завдання – участь їх у походах вищої (ІІІ-V) категорії складності по Україні та за її межами. Проведені цікаві тренувальні походи з велосипедного, пішохідного ту водного туризму, які збагатили їх практичним туристським досвідом. А також категорійні походи із учнями, студентами та випускниками БТШ по Медоборах, Дністровському каньйону, Гірському Криму, походи І-ІІІ к.с. Карпатах, Кавказу, водні походи І к.с. по ріках Дністер, Збруч, Стрипа та Серет. Всі ці походи є переможцями Чемпіонату області з туристсько-спортивних походів. Похід по ріках Збруч-Дністер бронзовий призер Чемпіонату України серед учнівської молоді 2012 року, а за походи по Карпатах (2016р) та Кавказу (2016р) – відповідно, срібні та бронзові призери.
У 2009 створено Тернопільську районну молодіжну громадську організацію «Туристсько-спортивний клуб «Вершина», яку очолив Тарас Серба. ТСК Вершина забезпечує перспективу подальшого якісного розвитку спортсменів-туристів після закінчення Великобірківського БТШ
В 2013 році став переможцем обласного конкурсу педагогічних працівників ПНЗ «Джерело творчості-2013» в номінації «керівник туристсько-краєзнавчих гуртків» та виборов ІІ місце Всеукраїнському етапі цього конкурсу. А у 2018 році – показав аналогічний результат ІІ місце в Всеукраїнському конкурсі, але вже у номінації «методист туристсько-краєзнавчого напрямку»
















































Немає коментарів:

Дописати коментар