понеділок, 16 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №"27 ПІСНЯ-ДУША НАРОДУ!

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ПІСНЯ - ДУША НАРОДУ!
Пісня з давніх-давен вважається невід'ємною частинкою кожного народу. Вона уособлює спогади про минуле, роздуми про сьогодення та мрії про щасливе майбутнє. Жоден народ не може існувати без частини душі – пісні.
Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого скарбу, як ми з вами. Радісні, сумні, жартівливі, героїчні, обрядові – всі вони прекрасні. Українська пісня – це втілення чогось квітучого, безсмертного, вона справді є колискою, душею українського народу.
У будинку творчості школяра любов до пісні понад 30 років прищеплює своїм вихованцям віртуоз-музикант, талановитий педагог СТАДНИК ВОЛОДИМИР ОЛЕКСІЙОВИЧ, який у нашому закладі почав працювати з вересня 1986р. акомпаніатором танцювального колективу та керівником гуртка барабанщиць, а вже з 1987 р, під його керівництвом починає працювати вокальний гурток, який перетворюється на великий вокальний колектив дівчат та хлопців, а згодом стає дитячим хором.
У репертуарі вокального колективу крім народних пісень, появляються забуті та колись заборонені стрілецькі та повстанські пісні.
Саме звучання національно-патріотичних пісень додавало ще більшого впливу на відродження національної свідомості населення на початку 90-х років.
Вокальний колектив стає візиткою нашого закладу, а його учасники - постійними учасниками тематичних вечорів, театралізованих свят, урочистих академій, присвячених визначним діячам України та знаменним датам нашої держави, різноманітних обрядових заходів, фестивалів, концертів, тощо.
Особлива увага надається відродженню традицій українського народу: широко популяризується українська обрядовість, народні звичаї і традиції. Це вечори «Різдво в Україні», «Ніч на Андрія», українські вечорниці, дитячі ранки Святого Миколая, музичні вистави, конкурси вертепів, колядок, щедрівок, веснянок, гаївок.
Значне місце в роботі вокального ансамблю займала і займає робота з обдарованими дітьми, зокрема при підготовці і проведенні творчих звітів, оглядів-конкурсів, концертів.
Визначною подією для вокального колективу стала участь у ІІ Всеукраїнському фестивалі «Повір у себе», що проводився у ДЦ «Молода гвардія» в м. Одеса у серпні 1993 року.
Впродовж діяльності вокальних гуртків, учасники пісенного колективу неодноразово ставали призерами районного та обласного етапів конкурсів-фестивалів дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!» «Мистецтвом юних сяє Тернопілля» та «Чисті роси» у номінаціях «Хорові колективи», «Вокальні ансамблі» та «Солісти-вокалісти»; конкурсів-оглядів стрілецької, повстанської, патріотичної пісні і поезії творів образотворчого мистецтва «Стрілецька пісня»; конкурсів «Гімн Богу» та «Під твою милість прибігаємо».
Ось невеликий перелік найвизначніших досягнень вокалістів:
- У 1993 році – фольклорний колектив став переможцем районного конкурсу-огляду художньої самодіяльності;
- 1998 рік – ансамбль пісні і танцю БТШ став переможцем (диплом ІІ ступеня) в обласному етапі Всеукраїнського фестивалю «Таланти твої, Україно»;
- У 2002 р. – ІІІ місце в обласному фестивалі дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!»;
- У 2003 р. – вокальний ансамбль дівчат нагороджений грамотою управління освіти ОДА, як учасник обласного етапу учнівського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» в номінації «Вокальні ансамблі» в рамках ХІІІ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!»;
- У 2004 р. – хор Великобірківського БТШ – переможець (ІІ місце) обласного етапу Всеукраїнського фестивалю хорового мистецтва «Співає юність України» в рамках ХІХ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!»
- У 2005 р. – ІІІ місце в конкурсі-фестивалі дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!», присвяченому 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні у номінації «Хорові колективи»;
- У 2006р. - ІІІ місце в конкурсі-фестивалі дитячої та юнацької творчості «Таланти твої Україно», присвяченому 15-річниці Незалежності України у номінації «Хорові колективи»;
- 2007 – переможець (диплом ІІ ступеня) обласного етапу XVII Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої Україно», «Мистецтвом юних сяє Тернопілля» у номінації «Хорові колективи»;
- 2007 – переможець районного конкурсу повстанської пісні, присвячений 100-річчю з дня народження Шухевича та 65-річниці створення УПА;
- У 2008 р. – вокально-хореографічний колектив став переможцем районного етапу обласного конкурсу «Танець-увиванець»;
- двічі дипломант районного етапу обласного фестивалю-конкурсу духовної пісні «Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво» (2008, 2009);
Особливо хочеться відзначити СОЛІСТІВ-ВОКАЛІСТІВ:
- Баран Олена – дипломант районного огляду-кокунр су художньої самодіяльності. (лютий 1994).
- Козуб Олена – ДРУГЕ місце у обласному огляді-конурсі «Таланти твої, Україно» в 1998 році;
- Пласконіс Андрій – учасник відбіркового туру Всеукраїнського конкурсу «Творчість юних» (6 місце), багаторазовий переможець районних конкурсів-оглядів художньої самодіяльності дитячих колективів;
- Качковська Світлана – дипломант обласного етапу фестивалю «Таланти твої , Україно! ( 2002, 2003)
- Гривняк Антон - дипломант обласного етапу Всеукраїнського фестивалю-конакурсу дитячого та юнацького пісенного мистецтва «Кришталевий жайвір» з піснею «Мій вусатий дід» у 1999 році; бронзовий призер обласного конкурсу повстанської і стрілецької пісні в 1999 та переможець районного і учасник обласного в 2002 році; учасник районного концерту до Дня вчителя у філармонії м. Тернополі у 2000 році; дипломант районного етапу ХІІІ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти, твої, Україно!» у 2003.
- Матушевський Демян – переможець (диплом ІІІ ступеня) обласного етапу Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» в рамках ХІV Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно» у номінації «Солісти-вокалісти» у 2004 році; переможець (диплом ІІ ступеня) обласного огляду-корнкурсу стрілецької та повстанської пісні і поезії, присвяченого 110-річниці від дня народження Романа Купчинського, у номінації «Стрілецька пісня» у 2004 році; ІІ місце в конкурсі-фестивалі дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!», присвяченому 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні у номінації « Солісти-вокалісти» у 2005 році; ІІІ місце в 2005 та І місце в 2006р. в обласному конкурсі-огляді стрілецької та повстанської пісні, поезії та творів образотворчого мистецтва (2.11. 2005); учасник Дитячо-юнацького фестивалю «Сурми звитяги» у м.Львові. (13.11.2005); І місце в обласному етапі ХVІ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно», присвяченому 15-ій річниці Незалежності України у номінації «Солісти-вокалісти» в 2007 році;
- Матушевська Діана – І місце в районному та ІІ м. в обласному огляді-конкурсі повстанської пісні і поезії, творів образотворчого мистецтва, технічної творчості, присвяченого 100-річчю з дня народження Ро мана Шухевича та 65-річниці створення УПА «Свята Покрова» у номінації «Сучасна авторська пісня про УПА» в 2007 р.; ІІІ місце у ІУ районному фестивалі-конкурсі духовної пісні «Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво» (17 березня 2009)
- Злонкевич Тетяна – І місце в обласному етапі ХVІ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно», присвяченому 15-ій річниці Незалежності України в 2007 році;
- Щерба Соломія - ІІІ місце у ІУ районному фестивалі-конкурсі духовної пісні «Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво» (17 березня 2009)
- Думанська Тетяна, виконавець та автор слів до пісні «Сон» на музику керівника вокального гуртка Володимир Стадник (2009р)
- Білан Діана – учасник фестивалю духовної пісні
ДУЕТИ У СКЛАДІ :
- Чуйко Наталії, Логінської Оксани;
- Баран Олени і Мішанець Людмили – дует дівчат став переможцем обласного етапу Всеукраїнського фестивалю «Таланти твої, Україно!», присвяченого 50-річчю Перемоги в другій світовій війні у 1995 р.;
- Даннікової Соломії та Хлистун Людмили – учасники районного етапу Всеукраїнського фестивалю «Таланти твої, Україно!» у 2002р.
- Баран Галина, Павлик Христина – дипломанти районного етапу Всеукраїнського фестивалю «Чисті роси» в рамках ХІХ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!» (2002, 2004р)
- Антків Галини і Павлик Христини;
- Злонкевич Тетяна та Стельмах Максим – учасники захисту виробів на районному та обласному огляді-конкурсі зимових букетів та композицій «Замість ялинки зимовий букет» у 2006.
- Юрій та Ігор Демидасі- ІІ місце в районному конкурсі-фестивалі духовної пісні «Гімн Богу», присвяченому 130-им роковинам від Дня народження Миколи Леонтовича. (2008р).
ТРІО У СКЛАДІ:
- Киналь Наталі, Мішанець Людмили, Висоцької Олени;
- сестер Олени, Наталії та Галини Баранів – учасники звітного-концерту майстрів мистецтв та аматорських художніх колективів В.Бірківської селищної ради, Дичківської, Романівської, Ступківської сільських рад, присвяченого Дню матері «Шануймо матір» у 2002 році;
- Павлик Ірини, Качковської Світлани, Михальчук Галини – фіналісти конкурсу художньої самодіяльності "Чисті роси» в рамках Всеукраїнського фестивалю «Таланти твої, Україно!» (2003);
- Ю. Демидася, О. Музики, І. Демидася – переможець районного конкурсу повстанської пісні, присвяченого 100-річчю з дня народження Шухевича та 65-річниці створення УПА в 2007р.
Першими солістами вокально-хореографічної візитки-композиції «Чарівний світ» у 2004р. були: Гривняк Антон, Мультан Олена, Ніколин Олена, Ковалковський Юрій.
У грудні 2006 року учасники вокального гуртка з радістю доєдналися до вітання громадськості селиша з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим. Ролі виконували: Тіцький Юрій – Дід Мороз, Слишик Оксана – Снігурочка, Юрковський Роман – козак, Івасечко Тарас – новорічне порося, Урманець Ігор - Новий Рік, Колядники - Дроздовська З. , Щур К., Думанська Т., Швець Б.
У липні 2012 року юні вокалісти стали учасниками екскурсійно-оздоровчої поїздки в Польщу з культурною програмою з 5 по 13 липня 2012р.








































Немає коментарів:

Дописати коментар