вівторок, 24 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ № 32 ТУРИСТСЬКО-СПОРТИВНИЙ КЛУБ "ВЕРШИНА"

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ № 32 ТУРИСТСЬКО-СПОРТИВНИЙ КЛУБ "ВЕРШИНА"
Туристсько-спортивний клуб «Вершина»
Займаючись у туристичних гуртках учні набували певних вмінь і навиків, деякі із них досягали високих результатів, але закінчивши школу – не мали подальшої можливості реалізувати себе, як спортсмени-туристи.
Тоді виникла ідея об’єднати і згуртувати туристів-випускників, щоби вони могли дальше тренуватись і активно займатись туризмом. Тобто виникла ідея створення туристського клубу…
Клуб сформовано у 2005 році, але остаточно оформлено і закінчено всі роботи із реєстраційними документами 18 червня 2009 року, що офіційно вважається Днем народження клубу
Засновники організації стали керівник туристичних гуртків та його колишні учні і спортсмени-туристи – Тарас Серба, Степан Качковський та Арсен Чудик.
У 2009 створену Тернопільську районну молодіжну громадську організацію «Туристсько-спортивний клуб «Вершина» очолив Тарас Серба.
Напрямки діяльності клубу:
Туристсько-спортивний напрям – це заняття туризмом, як видом спорту, організація та проведення туристсько-спортивних масових заходів (багатоденних походів з різних видів туризму, змагань та експедицій). А також підготовка команд та їх участь в районних, обласних, Всеукраїнських туристсько-спортивних масових заходах;
Оздоровчо-відпочинковий напрям включає в себе заняття туризмом, як видом активного відпочинку; проведення оздоровчо-відпочинкових заходів (мандрівок, походів вихідного дня, екскурсій тощо).
Національно-патріотичний напрям передбачає проведення походів визначними місцями визвольного руху, проведення краєзнавчо-пошукової роботи.
Мета клубу – залучити гуртківців-випускників Великобірківського БТШ, які вже досягли високих результатів у туристсько-спортивній роботі, до проведення спільних заходів з іншими клубами, організовувати активне дозвілля для туристських сімей. Клуб «Вершина» об’єднав перспективну молодь, спільними зусиллями організовуються туристсько-спортивні та краєзнавчі заходи, реалізовуються соціальні проекти, формуються команди для участі в туристичних змаганнях різного рівня з видів туризму.
Клуб організовує і проводить всі змагання, які відбуваються на території селища, якого околиць та на території району. Також залучається до організації і проведення обласних заходів – Чемпіонатів та Кубкових змагань.
Основні заходи які організовував клуб або в яких брали участь члени клубу:
- сплави по Дністру приурочені знаковим датам: Дню конституції, Дню молоді, Дню Незалежності, річницям утворення клубу тощо
- водні походи, в тому числі – категорійні, по ріках Тернопільщини – Дністер, Стрипа, Збруч, Серет, Гнізна
- велосипедні походи Тернопільщиною
- пішохідні походи І-ІІІкс територією України та зарубіжжя
- тренувальні виходи та збори – на скелі, з орієнтування, в печери (в тому числі вертикальні – Перлина та Опільська), тренування з льодолазіння, тощо
- екскурсії, краєзнавчі походи
- участь в очних Чемпіонатах України зі спортивних туристських походів
- участь в Чемпіонатах та Кубках України зі спортивного туризму, в тому числі – в закритих приміщеннях
- участь в Чемпіонатах та Кубках Тернопільщини зі спортивного туризму, в тому числі – в закритих приміщеннях
- залучення до ГСК, постановки дистанцій та суддівства обласних туристичних змагань учнівської молоді, студентів та педпрацівників
- соціальні проекти
Члени клубу – це досвідчені туристи, які неодноразово брали участь в спортивних змаганнях різного рангу, складних походах і є гордістю не тільки селища, Тернопільського району, але і області. Вони здійснюють спортивні походи територією України та зарубіжжя, приймають участь Чемпіонатах та Кубках області і України зі спортивного туризму.
Туристський клуб об’єднав колишніх гуртківців БТШ, став самостійною організацією, члени якої активно займаються туризмом, як видом спорту та активного відпочинку, згуртував місцевих туристів та туристські сім’ї.
У 2017 році Організацію перереєстровано у відповідності до чинного законодавства і змінено назву – «Громадська організація «Туристсько-спортивний клуб «Вершина»
Сьогодні, через діяльність туристсько-спортивного клубу «Вершина» та Тернопільську обласну федерацію спортивного туризму, забезпечена перспектива подальшого вдосконалення туристів після закінчення ними занять у Великобірківському БТШ.














































Немає коментарів:

Дописати коментар