пʼятниця, 27 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №37 РУКОДІЛЛЯ – ЦЕ МАГІЯ, КОЛИ З НІЧОГО ВИНИКАЄ КРАСА…

 #БТШ_60#Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №37
РУКОДІЛЛЯ – ЦЕ МАГІЯ, КОЛИ З НІЧОГО ВИНИКАЄ КРАСА…
А чи знали ви, що 16 листопада - Всесвітній День Рукоділля?!!
Саме ця новина надихнула нас на розповідь про тих, хто своїми руками творить дива!
Рукоділля - одне з найстаріших видів декоративно-ужиткового мистецтва. У цьому виді художньої діяльності, вироби поєднують в собі естетичні та практичні якості. Декоративний означає «прикрашений» , а ужитковий — це «практичний» потрібний у побуті.
Рукоділля супроводжує людей в повсякденному житті. Витвори ручної роботи, або як їх називають у всьому світі «хенд мейд» - вважаються найкращим подарунком.
У Великобірківському БТШ за час його діяльності сотні дітей навчилися своїми руками створювати креативні речі, подарунки-сувеніри друзям, батькам. Рукодільниці на заняттях із задоволенням втілювали у виробах сміливі та цікаві свої задумки. Для того, щоб показати свої роботи та майстерність влаштовувались виставки у закладі, а також приймали участь у виставках різного рівня, де було представлено все розмаїття видів та технік рукоділля.
У гуртках декоративно-ужиткового мистецтва діти знайомились з таємницями в’язання гачком та спицями, вишивання нитками, пошиття одягу, мистецтвом бісероплетіння, макраме, виготовлення м’якої іграшки, ляльки-мотанки.
Тішить, що серед випускниць є чудові майстрині, які опанувавши ремесло того чи іншого виду рукоділля творять і втілюють оригінальні задуми в життя.
Отож, згадаймо гуртки та керівників, які навчали наших вихованців різного ремесла:
- Вишивки – Новосад Ярослава Вікторівна– 1971-1984
- Макраме, бісероплетіння, виготовлення сувенірів-іграшок – Вівчар Людмила Орестівна з 1992 по 2014
- Народна вишивка – Твердохліб Катерина Андріївна з 1995 по 2007р
- В’язання гачком, рукоділля, прикладні мистецтва – Дроб (Урманець) Ольга Дмитрівна з 1993р по 2000 р.
- Моделювання та конструювання одягу – Квасниця Галина Ярославівна з лютого 1994 по 15.08.1994 та Івасечко Н.М. 1994-1995 н.р.
- Художньої вишивки – Вітишн М.В. в с.Острів (2009-2012рр)
- Художня обробка шкіри - Цимбрак Наталія Зіновіївна–з 2004 по 01.12.2007р.
- Виготовлення іграшок – сувенірів та паперопластика – Новікова Наталія Михайлівна з 2014 р на базі Петриківської ЗОШ І-ІІ ст.
- Творчість молодших школярів, паперопластика та паперокручення – Лисак Наталія Андріївна з 1999 року.
Сьогодні існує величезна кількість різних видів рукоділля та невпинно з'являються нові.
Хоч традиційне рукоділля є безсмертною класикою та прогрес не стоїть на місці і стосується будь-якої сфери життя, то і рукоділлю доводиться не відставати. Це породжує безліч нових видів творчості або видозмінює старі.
Так сьогодні у гуртках опановуються сучасні, нові види рукоділля такі, як плетіння з газетних трубочок, декупаж, іграшки з капронових панчіх, квілінг, топіари, ізонитка, тощо.














































Немає коментарів:

Дописати коментар