понеділок, 16 листопада 2020 р.

ІСТОРІЯ №29 ОЗДОРОВЛЕННЯ ОБДАРОВАНИХ ТА ТАЛАНОВИТИХ ДІТЕЙ

 #БТШ_60! #Великі_Бірки

ІСТОРІЯ №29
ОЗДОРОВЛЕННЯ ОБДАРОВАНИХ ТА ТАЛАНОВИТИХ ДІТЕЙ.
Важливим стимулом для популяризації, самовдосконалення і зайнятості гурткової діяльністю є оздоровлення обдарованих та талановитих дітей.
За сприяння відділу освіти та відділу у справах сім’ї молоді і спорту Тернопільського району, Державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді нам вдалося це реалізовувати. Діти мали змогу відпочивати в таборах району, області та інших областей України, Українському дитячому центрі «МОЛОДА ГВАРДІЯ» в Одесі, в Міжнародному дитячому центрі «АРТЕК» і навіть за кордоном.
«Артек» — міжнародний дитячий центр біля підніжжя південно-західного схилу гори Аю-Даг у Криму поблизу селища Гурзуф. Визнаний лідер в організації дитячого відпочинку серед 100 тисяч таборів із 50 країн світу. За більш ніж 80-річну історію в Артеці відпочило понад 1,5 млн дітей із 130 країн. І ми пишаємося, що чимало вихованців Великобірківського БТШ мали можливість відпочивати в свій час у цьому престижному таборі на березі Чорного моря. Тут мали можливість відпочивати переможці Всеукраїнських конкурсів, змагань, фестивалів і виставок, активні лідери учнівського самоврядування. У плеяді артеківців 90-х років Матвєєва Наталія, Баран Наталія, Палівода Лінда.
У вересні 2007 року голова Ради гуртківців Великобірківського БТШ Тіцький Юрій став делегатом першого Всеукраїнського навчально-оздоровчого зльоту лідерів учнівського самоврядування, що проводився в таборі «Артек».
У 2009 році відкриваються нові можливості для обдарованих дітей відпочити у круглорічному таборі на березі моря, як переможців та призерів Всеукраїнських заходів. Фактично завдяки найвищим досягненням у гуртковій роботі за три роки ( 2009-2012 рр) у таборі «Артек» відпочило 28 вихованців:
- Урманець Ігор, Левчик Владислав – ІІІ місце у Всеукраїнській заочній виставці-конкурсі молодших школярів (атракціон «Ромашка») (18.03.-7.04. 2009 р.);
- Радецька Юлія - ІІ м. в Кубку України з пішохідного туризму в закритому приміщенні (1 – 21 червня 2009)
- Сидяга Ірина - І місце у ІУ Всеукраїнському конкурсі еспериментально-дослідницьких робіт із природознавства та біології «Юний дослідник». (Серпень, 2009р)
- 5 вихованців гуртка «ПТМ» - переможців Першого Національного дитячого фестивалю-конкурсу «Артек - моя мрія», присвяченого 85-річчю з дня заснування Міжнародного Дитячого Центру «Артек» .Команда вихованців гуртка «ПТМ» стала переможцем в номінації «Барви мистецтва» у напрямку «Технічна творчість» і отримала запрошення на ІІ-гу тематичну зміну «Я і Україна: навігатор життя» а саме: Урманець Ігор, Мороз Тарас, Ратушний Андрій, Латин Дмитро, Клачинський Віталій (1.03.21.03.2010р).
- Стрілковська Христина - І місце у Всеукраїнському конкурсі досягнень юних зоологів-тваринників ( 16.07.- 6.08.2010 р.)
- Габ’ян Леонідія - І місце (командний залік) у Чемпіонаті Тернопільської області із спортивного туризму на дистанції ІІІ класу «Командна смуга перешкод»; ІІ місце у загальнокомандному заліку ХІV Спортивних іграх учнівської молоді Тернопільщини «Спортивний туризм», ТПТ (Особисто-командний залік – ІІ м., ІІІ місце серед дівчат , Д-ція «Крос-похід»(ІІІ клас) – І місце) ( 16.07.- 6.08.2010 р)
- Смоляк Олеся Анатоліївна - делегат Всеукраїнського зльоту учнівського самоврядування як в.о. голови Ради старшокласників «Діти сучасності» Тернопільського району (2-23.09.2010 р.)
- 8 гуртківців представляли область на Всеукраїнському фестивалі технічної та аерокосмічної творчості «Орбіта Артек», присвяченому 50-річчю першого польоту людини в космос: Вівчар Дарина, Рогаль Анастасія, Дремух Максим, Палій Дмитро, Кутень Ігор, Тяглович Роман, Хома Юрій, Саламандра Василь (3.04. - 23.04.2011)
- 8 вихованців стали учасниками Всеукраїнського фестивалю технічної та аерокосмічної творчості «ОРБІТА АРТЕК» 9 - 30 квітня 2012 року: Артемович Ростислав, Бойко Дмитро, Галичак Назар, Костов Михайло, Крамар Святослав, Фулавка Василь , Харо Вікторія, Стельмах Анастасія
Мрією для багатьох дітей є можливість відпочити у найбільшому в Україні дитячому центрі оздоровлення та відпочинку на березі Чорного моря (в м.Одеса), який функціонує цілорічно – це ДЦ «МОЛОДА ГВАРДІЯ».
Переглядаючи світлини, згадується лютий 1988 року і той чудовий подарунок долі, який отримала за сприяння колективу Великобірківського БТШ ( тоді будинку піонерів), а саме можливість побувати у славному таборі "Молода гвардія". Це був перший досвід мого самостійного перебування за межами дому, це було перше знайомство з морем. Тут я дізналася про своєрідну морську мову і навіть вчилася її використовувати у таборовому житті. А ще незабутні пісні, масовки, підготовка та участь у різноманітних цікавих заходах, навчання в універсальній таборовій школі, цікаві екскурсії, гурток "Макраме", пізнання секретів музейної справи. 21 день промайнув миттєво, а спогади залишились на все життя!
Першим і найчисельнішим за роки Незалежності України став відпочинок у «Молодій гвардії» учасників вокального гуртка Великобірківського БТШ у серпні 1993 року в рамках ІІ Всеукраїнського фестивалю «Повір у себе».
В 90-ті роки неодноразово активні гуртківці нагороджувалися путівками у табір, а це: Заблоцький Олег, Чудик Арсен, Миколаїшин Іван, Шараварник Юрій, Зайчук Олег, Палівода Наталія, Матвєєва Наталія, Канигін Віталій, Бик Роман, Касіян Богдан, Пласконіс Андрій, Баран Наталія.
Як нагороди за перемоги в обласних та Всеукраїнських конкурсах за останні роки були нагороджені путівками Стельмах Максим в 2007 р., Кутень Ігор в грудні 2012р., Миколаїшин Тетяна, Павло Віталій, Карпінський Віктор з 28 вересня по 18 жовтня 2017 року
Завдяки перемозі екозагону «Дивосвіт» у Всеукраїнській трудовій акції «Зелений паросток майбутнього» 6 вихованців еколого-натуралістичних гуртків мали змогу відпочити з 23 червня по 6 липня 2009 року в таборі національного еколого-натуралістичного центру «ЮННАТ» в м. Києві: Антонів Тетяна, Стрельцова Мар’яна, Машталір Христина, Гриневич Ірина, Стрілковська Христина, Якібчук Людмила
З 20 по 30 липня 2011 року 8 кращих гуртківців мали змогу відпочити у ОЗДОРОВЧО-ЕКСКУРСІЙНІЙ ПОДОРОЖІ ЗАКАРПАТСЬКОЮ ОБЛАСТЮ З ВИЇЗДОМ В УГОРЩИНУ (Тісафюред, Дебрецен, Будапешт) ТА АВСТРІЮ (Відень) на запрошення Українського державного центру позашкільної освіти: Джуджук Соломія, Лісовська Анастасія, Урманець Ігор, Жидчук Катерина, Габ’ян Леонідія Петрівна, Мороз Тарас, Барбарош Ольга
В санаторно-оздоровчому комплексі «ДЖЕРЕЛЬЦЕ» Рівенської області з 8 по 28 серпня 2006 року: Демчук Андрій, Мороза Тарас, Урманець Ігор
В оздоровчому таборі «ВОЙКОВЕЦЬ» с.Кирилівка Запорізької області серпень 2007 року: Мороз Тарас, Урманець Ігор, Гаврилюк Олександр
В оздоровчому таборі «СОНЯЧНИЙ». Селище Лазурне Херсонської області 2-23 червня 2009: Габ’ян Леонідія, Демчук Андрій
В оздоровчому таборі «ЗОРЕПАД» с Струсів Теребовл. р-ну відпочивали:
- липні 2007 року: Мазур Ірина, Антонів Тетяна
- в липні 2009 року: Клачинський Олег, Латин Дмитро Анатолійович
- З 25 червня по 7 липня 2010 року: Клачинський Олег, Кутень Ігор, Тяглович Роман, Палій Дмитро, Вільчинський Андрій, Стецький Максим, Хома Юрій, Кулеба Павло, Качунь Анастасія, Гаврилюк Яна Борисівна, Кравченко Єлизавета Олександрівна, Мацелюх Вероніка, Карпишин Оксана Арсенівна, Рогаль Анастасія Сергіївна, Щерба Соломія.
-
В оздоровчому таборі «ЛІСОВА ПІСНЯ». м. Борщів:
- Злонкевич Тетяна в липні, 2007
- Гончар Анастасія в липні 2010 р.
В санаторно-оздоровчому комплексі «ВЕСЕЛКА» Тернопільського району
- з 1 по 18 серпня 2008 року: Бутковський Дмитро, Назаркевич Сергій, Урманець Ігор, Ольшевський Дмитро, Кутень Ігор, Карпишин Оксана, Гаврилюк Яна, Юрковська Вікторія, Машталір Христина, Мамалига Олександр
- З 2 червня по 23 червня 2009 р.: Береза Юлія, Палій Дмитро, Кутень, Галапуп Роман
- 23.06 -13.07.2009 : Мацелюх Вероніка, Митко Юлія
Сподіваємося, що у пам’яті дітей залишилися лише дивовижні та незабутні враження, відчуття радості та насолоди від активного відпочинку та знайомства з новими друзями та цікавими людьми.


Немає коментарів:

Дописати коментар