понеділок, 9 листопада 2020 р.

Вивчення важелів

 Тисячі років люди працювали, використовуючи переважно силу власних м'язів. Але можливості м'язів людини обмежені.

Вже в далекі часи виникла потреба мати пристрої, які б дали можливість отримати виграш у силі. Іншими словами, пристрої, застосування яких дає змогу піднімати вантажі, які без таких пристроїв не можна навіть зрушити з місця.
Пристрої, призначені для збільшення сили чи зміни її напрямку, дістали назву механізми.
За допомогою таких механізмів люди і будували піраміди, храми тощо. Прості механізми ‒ це не що інше як знаряддя праці.
Набагато легше переміщувати вантажі, поставивши їх на колеса, колоти кам'яні брили або дерев'яні колоди, користуючись клином ‒ трикутним шматком дерева чи металу. І нині важкі речі, як-от: камені, ящики, навіть автомобілі, людина здатна підняти за допомогою довгого дерев'яного чи металевого стержня або дошки, що мають точку опори, ‒ важеля. За принципом важеля працює криниця, народна назва якої «журавель». Щоправда, важіль має недолік ‒ за допомогою цього простого механізму вантажі не можна підняти на значну висоту.
Інший простий механізм ‒ блок не має такого недоліку. Блок виготовляють у вигляді колеса із заглибиною для мотузки чи ланцюга. Якщо блок закріпити на потрібній висоті і перекинути через нього мотузку або ланцюг, то піднімати вантажі буде зручніше і швидше. Проте блок не дає виграшу в силі, а лише змінює напрямок її дії. Тривалий час цей простий механізм був незамінний у будівництві. Ним і тепер користуються під час індивідуального будівництва.
У сільській місцевості воду з колодязів зазвичай дістають за допомогою коловорота. Це також простий механізм.
До простих механізмів належить і похила площина. Її використовують для отримання виграшу в силі під час переміщення тіл.
Сьогодні на заняття юні техніки узагальнили свої знання про прості механізми, що полегшують працю людини: важіль, блок, коловорот, похила площина, клин, гвинт, колесо тощо, конструюючи із Lego-конструктора ваги, вудку та машинки.
Із даними конструкціями діти провели дослідження і виявили, що прості механізми використовують не тільки для виграшу в силі, а й для зміни її напрямку. Крім того, прийшли до висновку, що складні механізми створюються при поєднанні двох механізмів і більше.













Немає коментарів:

Дописати коментар